ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Είναι οι Millennials η πιο μοναχική γενιά;

Στους Millennials, ή αλλιώς Γενιά Y, ανήκουν όσοι γεννήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 έως περίπου το τέλος της δεκαετίας του ’90

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τέσσερα στα δέκα άτομα σήμερα αισθάνονται μοναξιά τουλάχιστον μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα, με τα νεότερα άτομα (Millennials– γεννημένοι μεταξύ 1981 και 1996 και Γενιά Z- γεννημένοι μεταξύ 1996 και 2012) να παρουσιάζουν σημάδια ακραίας αποξένωσης και αποσύνδεσης σε σύγκριση με άλλες γενιές.

Ακόμη και οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι συχνά θεωρούνται μια ομάδα σχετικά απομονωμένη δεδομένου πως ενδέχεται να έχουν χάσει μέλη της οικογένειας και φίλους τους και έτσι έχουν θεωρητικά πιο λίγα άτομα να συνομιλήσουν, αναφέρουν λιγότερη μοναξιά.

Το 30% των ατόμων μεταξύ 23 και 38 ετών δηλώνουν ότι συχνά ή πάντα «νιώθουν μόνοι»

Γεγονός που σε ένα πρώτο επίπεδο μπορεί να προκαλεί έκπληξη αν αναλογιστούμε όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες επικοινωνίας σήμερα. Από την άλλη, οι επιστήμονες δεν φαίνεται να εκπλήσσονται. Όπως εξηγούν, η παρατεταμένη χρήση της τεχνολογίας και η προσκόλληση στις οθόνες οδηγούν στο να συναντιόμαστε πλέον πολύ λιγότερο με τους ανθρώπους γύρω μας.

Ως προς τη χρήση των social, οι ερευνητές αποκάλυψαν πως κάθε φορά που λαμβάνουμε μια ειδοποίηση στο κινητό, εκκρίνεται ντοπαμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο που μπορεί να μας κάνει, μεταξύ άλλων, να αισθανόμαστε ευφορία. Γι’ αυτό και μας είναι ίσως τόσο δύσκολο να τα αποχωριστούμε.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, τα άτομα που περνούν πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη, τείνουν να αναφέρουν θέματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη.

Και τι γίνεται με τα ραντεβού;

Η διαδικτυακή επικοινωνία έχει υποκαταστήσει μεγάλο μέρος των πιο παραδοσιακών μορφών επικοινωνίας και προτιμάμε δικτυακούς αντί πραγματικών τόπων.

Σε ερωτικό επίπεδο, μπορεί να νιώσουμε μια αίσθηση ικανοποίησης χωρίς δεσμεύσεις, υποχρεώσεις και συμβιβασμούς. Αυτό βέβαια σημαίνει πως δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, ώστε να συγχρονιστούμε με έναν άλλον άνθρωπο.

Οι online γνωριμίες είναι κάποιες φορές ένα καταφύγιο για εκείνους που δεν αντέχουν τα συναισθήματα που προκαλούν οι ανθρώπινες σχέσεις.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία σε πολλούς να κρυφτούν πίσω από ψεύτικες ταυτότητες.

Πού και πώς θα συναντηθούμε τελικά;

Βγαίνοντας αρχικά από το σπίτι…

Μια καλή ιδέα για να καταπολεμήσουμε τις οθόνες και την καθιστική ζωή είναι η άσκηση. Πηγαίνοντας στο γυμναστήριο, σε μαθήματα γιόγκα ή χορού, κάνοντας ποδήλατο, περπατώντας στη γειτονιά κτλ., έχουμε περισσότερες ευκαιρίες κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Επιπλέον, δοκιμάστε να:

  • Απενεργοποιήσετε για λίγο τις ειδοποιήσεις

Η συνεχής λήψη ειδοποιήσεων στο κινητό, στο laptop, στο tablet μας, είναι μία από τις κύριες αιτίες περισπασμού. Ένα λοιπόν σημαντικό πρώτο βήμα είναι να απενεργοποιήσουμε εκείνες που δεν μας είναι απαραίτητες και μάλλον μας προκαλούν ενόχληση ή ακόμη και άγχος.

  • Οργανώσετε τον «digital- free» χρόνο σας

Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα πλάνο για το πώς θα περάσετε το χρόνο σας όσο δεν χρησιμοποιείτε το gadget σας. Θα μπορούσατε να αφιερώσετε χρόνο σε οτιδήποτε σας αρέσει, από κάποιο χόμπι μέχρι το να πάτε για ένα καφέ με φίλους.

  • Καθορίσετε έναν χρονικό περιορισμό όσον αφορά τη χρήση των social

Αυτό θα σας χαλαρώσει και ταυτόχρονα δεν θα νιώθετε αποκομμένοι από το ψηφιακό σας περιβάλλον.

  • Χρησιμοποιήσετε εφαρμογές για να παρακολουθείτε πόσο ακριβώς χρόνο ξοδεύετε και πού

Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πού αφιερώνετε τον περισσότερο χρόνο σας και κατ’ επέκταση να τον περιορίσετε, εστιάζοντας σε ό,τι είναι πιο ουσιώδες για εσάς.

Λογικές προσδοκίες - Εφικτοί στόχοι

Η αποσύνδεση από τον ψηφιακό κόσμο και η επανασύνδεση με τον πραγματικό, δεν είναι μια απλή διαδικασία και χρειάζεται χρόνο ώστε να γίνει συνήθεια. Να είστε επιεικής με τον εαυτό σας όταν «ξεφεύγετε» και να θέτετε υλοποιήσιμους προσωπικούς στόχους, κάνοντας αργά, σταδιακά βήματα.

Μπορείτε για παράδειγμα να θέσετε ως στόχο να μη χρησιμοποιείτε καμιά συσκευή σας από μια συγκεκριμένη ώρα και μετά τη νύχτα, γεγονός που θα σας χαρίσει και πιο ποιοτικό ύπνο.

Εάν πάλι σχεδιάζετε μια μονοήμερη εκδρομή, τι θα λέγατε να κλείσετε εντελώς για μια μέρα το κινητό σας;

Όπως και να’ χει είναι σημαντικό να αναζητήσετε εκείνο τον τρόπο που λειτουργεί καλύτερα για εσάς ώστε να υπάρξει η απαραίτητη ισορροπία.

Πηγή: in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X