ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Η ιστορία πίσω από τον κροκόδειλο που κρέμεται από οροφή εκκλησίας

Το μεγάλο ερπετό του Νείλου που κοσμεί την οροφή της παλιάς και ιστορικής εκκλησίας δεν αποτελεί μόνο διακοσμητικό στοιχείο

Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που περιμένετε να δείτε όταν κοιτάτε ψηλά σε μια εκκλησία; Σίγουρα πάντως όχι έναν ταριχευμένο κροκόδειλο! Αν όμως ταξιδέψετε στον μικρό οικισμό Curtatone, στη Λομβαρδία της Ιταλίας, θα βρείτε μια εκκλησία με έναν κροκόδειλο πέντε αιώνων να κρέμεται από το ταβάνι.

Πρόκειται για έναν ταριχευμένο κροκόδειλο του Νείλου (Crocodilus niloticus) που πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον 500 ετών, ενώ η ίδια η εκκλησία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Αυτό το απόκοσμο και συνάμα μοναδικό θέαμα συναντούν οι επισκέπτες της ιστορικής εκκλησίας Santuario Della Beata Vergine Maria Delle Grazie.

Το πώς ο κροκόδειλος κατέληξε στην παλιά αυτή εκκλησία είναι και μάλλον θα παραμείνει ένα άλυτο μυστήριο.

Αλλά ο χρησιμότητα της ύπαρξής του είχε συνδεθεί με κάποιο θρησκευτικό συμβολισμό.

Στην αρχαιότητα, ο χριστιανισμός συνέδεε ερπετοειδή πλάσματα όπως τα φίδια, οι δράκοι και οι κροκόδειλοι με το κακό, είτε ως προσωποποιήσεις του διαβόλου είτε απλώς ως ζώα που οδηγούσαν τους ανθρώπους στην αμαρτία.

Έτσι, το να το έχουν αλυσοδεμένο ψηλά στο θόλο της εκκλησίας έναν κροκόδειλο χρησίμευε τόσο ως προειδοποίηση για τους εκκλησιαζόμενους, αλλά και ως σύμβολο της νίκης του καλού επί του κακού.

Αν και εκ πρώτης όψεως μοιάζει να μην είναι αληθινός, στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν ταριχευμένο κροκόδειλο του Νείλου (Crocodilus niloticus) που πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον 500 ετών, ενώ η ίδια η εκκλησία χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Τι λέει ο θρύλος

Με την πάροδο των ετών, πολλοί θρύλοι γύρω από την προέλευση του ζώου κυκλοφορούν στη Λομβαρδία, αλλά οι δύο πιο δημοφιλείς αφορούν ένα τοπικό θηριοτροφείο ζώων και δύο γενναία αδέλφια που πολέμησαν το ζώο.

Κάποιοι πιστεύουν ότι ο κροκόδειλος πιάστηκε και σκοτώθηκε, αφού δραπέτευσε από έναν εξωτικό ζωολογικό κήπο στο κτήμα του Francesco Gonzaga.

Από την άλλη, κάποιοι ισχυρίζονται ότι το ζώο επιτέθηκε μια μέρα σε δύο αδέρφια που ξεκουράζονταν στις όχθες του ποταμού Mincio.

Τότε, ο ένας από αυτούς ζήτησε τη βοήθεια της Παναγίας και οπλισμένος με ένα μαχαίρι επιτέθηκε και εξόντωσε τον κροκόδειλο.

Σύμφωνα με έναν άλλο τοπικό θρύλο, ο κροκόδειλος βγήκε από το κλουβί του όταν ένα τσίρκο σταμάτησε στην περιοχή για μια παράσταση και βρήκε καταφύγιο ανάμεσα στα καλάμια και τα λουλούδια του λωτού.

Λέγεται μάλιστα ότι ο κροκόδειλος ευλογήθηκε από την Παναγία με το χάρισμα της ανθρώπινης ομιλίας.

Είτε πιστεύετε σε αυτές τις ιστορίες είτε όχι, ο κρεμασμένος κροκόδειλος του Santuario Della Beata Vergine Maria Delle Grazie είναι ένα αξιοθέατο που αξίζει να δείτε με τα ίδια σας τα μάτια.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είναι η μόνη ιταλική εκκλησία με έναν κροκόδειλο για έκθεμα.

Η εκκλησία της Santa Maria delle Vergini, στη Macerata, και το Santuario della Madonna delle Lacrime, στην Ponte Nossa, έχουν τους δικούς τους βαλσαμωμένους κροκόδειλους.

Πηγή: in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση