ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Η Ουκρανία προσπαθεί να υπονομεύει την σταθερότητα της Ρωσίας», δηλώνει ο Πούτιν

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι ελέγχει 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ρωσικής περιοχής Κουρσκ

ΚΥΠΕ

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία προσπαθεί να υπονομεύει την σταθερότητα της Ρωσίας με την εισβολή της στο νότιο τμήμα της χώρας, αλλά δεν θα το επιτύχει.

«Οι απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αυξάνονται δραματικά για τους ίδιους, περιλαμβάνοντας μεταξύ τους τις πιο ετοιμοπόλεμες μονάδες, μονάδες τις οποίες ο εχθρός μεταφέρει στα σύνορα μας», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους στον τομέα ασφαλείας και περιφερειακούς κυβερνήτες», που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Ο εχθρός θα λάβει σίγουρα μία άξια απάντηση και όλοι οι στόχοι που έχουμε μπροστά μας χωρίς αμφιβολία θα επιτευχθούν», είπε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία προσπαθεί να βελτιώσει την διαπραγματευτική της θέση με την επίθεση της στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας και ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην επίθεση του Κιέβου.

Νωρίτερα σήμερα ο υπηρεσιακός περιφερειάρχης Κουρσκ Αλεξέι Σμιρνόφ ενημέρωσε διαδικτυακά τον Βλαντιμίρ Πούτιν πως τουλάχιστον 12 άμαχοι έχουν βρει τον θάνατο και 121 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της ουκρανικής εισβολής στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.

Περίπου 120.000 άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και άλλοι 60.000 κάτοικοι αναμένεται να το κάνουν σύντομα, ανέφερε ο περιφερειάρχης Κουρσκ στον Πρόεδρο της Ρωσίας.

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι ελέγχει 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ρωσικής περιοχής Κουρσκ

Από την πλευρά της Ουκρανίας ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκι δήλωσε σήμερα ότι το Κίεβο ελέγχει περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ρωσικής περιοχής Κουρσκ, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την αιφνιδιαστική διασυνοριακή εισβολή.

Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε ένα βίντεο απόσπασμα της αναφοράς του Σίρσκι στην εφαρμογή Telegram. Ο Ζελένσκι ότι διέταξε την προετοιμασία ενός «ανθρωπιστικού σχεδίου» για την περιοχή.

Η SBU υποστηρίζει πως η Μόσχα προσπαθεί να κατηγορήσει το Κίεβο για δήθεν εγκλήματα πολέμου

Εξάλλου, η Υπηρεσία Ασφαλείας της χώρας (SBU) ανέφερε σήμερα ότι η Ρωσία προσπαθεί να κατηγορήσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για δήθεν εγκλήματα πολέμου κατά την εισβολή στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ. Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Telegram, η SBU αναφέρει ότι έχει πληροφορίες που δείχνουν ότι η Μόσχα δεν θα δίσταζε να διαπράξει εγκλήματα για τα οποία θα κατηγορούσε το Κίεβο.

Νωρίτερα σήμερα, ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο υπηρεσιακός περιφερειάρχης του Κουρσκ δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων κατά την εισβολή τους. Ο Αλεξέι Σμινόφ ανέφερε επίσης ότι οι εισβολείς ελέγχουν 28 οικισμούς στην περιφέρεια Κουρσκ, έχοντας διεισδύσει σε βάθος 12 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Για μείωση ρωσικών επιθέσεων με κατευθυνόμενες βόμβες στην περιοχή του Χαρκόβου έκανε λόγο ο τοπικός κυβερνήτης

Την ίδια στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μειώσει τον αριθμό των επιθέσεων με κατευθυνόμενες βόμβες στους παραμεθόριους οικισμούς στην νοτιανατολική περιοχή του Χαρκόβου της Ουκρανίας, όπως δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης.

«Παρατηρούμε μια απότομη μείωση στις επιθέσεις με κατευθυνόμενες βόμβες τις τελευταίες ημέρες. Εάν η περιοχή των συνόρων έβλεπε 30 έως 60 επιδρομές με κατευθυνόμενες βόμβες την ημέρα, σήμερα δεν είναι περισσότερες από 10», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο κυβερνήτης Όλεγκ Σινεχούμποφ.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται σε πολιτικές υποδομές και γι αυτόν τον λόγο οι αρχές σχεδιάζουν να εντείνουν τους κανόνες απαγόρευσης της κυκλοφορίας για περίπου 100 οικισμούς κοντά στα σύνορα και στη γραμμή του μετώπου.

Η Μόσχα αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους ή πολιτικές υποδομές κατά την εισβολή της στην Ουκρανία, ωστόσο σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τραυματισθεί από τις επιθέσεις της.

Η επόμενη σύνοδος κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία θα πρέπει να περιλαμβάνει τη Ρωσία, λέει ο Ελβετός ΥΠΕΞ

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας Ιγνάσιο Κάσις δήλωσε σήμερα ότι υπέγραψε κοινή διακήρυξη με τον Ιταλό ομόλογο του Αντόνιο Ταγιάνι με την οποία εκφράζουν την «βαθειά ανησυχία» τους για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι η Μόσχα πρέπει να εκπροσωπηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη.

Η Ελβετία στα μέσα Ιουνίου φιλοξένησε δεκάδες ηγέτες απ όλον τον κόσμο σε μια σύνοδο κορυφής που είχε στόχο την εξεύρεση οδικού χάρτη για την ειρήνευση στην Ουκρανία, αν και η Ρωσία δεν είχε προσκληθεί.

«Υποστηρίζουμε τη διεξαγωγή μιας δεύτερης συνόδου κορυφής για την ειρήνη που θα περιλαμβάνει όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», δήλωσε ο Κάσις μέσω ανάρτησης του στην πλατφόρμα Χ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση