ΚΥΠΕ
Τη δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς στην Τεχεράνη, Ισμαήλ Χανίγια, καταδίκασαν από κοινού ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο ασκών χρέη Υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Μπαγκερί Κανί, σε τηλεφωνική συνομιλία, που είχαν με πρωτοβουλία της ιρανικής πλευράς, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
«Επισημάνθηκε το απαράδεκτο των πολιτικών δολοφονιών και τις εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες παρόμοιων ενεργειών, οι οποίες εγκυμονούν απότομη κλιμάκωση στη ζώνη της σύγκρουσης Παλαιστινίων-Ισραήλ και καταστροφική επιδείνωση της κατάστασης στην περιφέρεια», αναφέρει το ανακοινωθέν του ρωσικού ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι «οι διοργανωτές τέτοιων προκλήσεων προσδοκούν σαφώς να διαταράξουν την ήδη αδιέξοδη διαπραγματευτική διαδικασία και ποντάρουν στην εμπλοκή των ΗΠΑ σε στρατιωτική δράση, προκειμένου να παραδοθούν στη λήθη τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους».
«Ο Σ. Λαβρόφ κάλεσε όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές, που επηρεάζουν την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τη Μέση Ανατολή συνολικά, να αποτρέψουν ενέργειες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης και να επιφέρουν νέες απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού», προστίθεται.
«Βασική αιτία για την απόφαση της ισραηλινής πλευράς να δολοφονήσει τον Χανίγια» είναι η «άνευ όρων, λυσσαλέα υποστήριξη των ΗΠΑ, οι οποίες συμπεριφέρονται απολύτως ανεύθυνα στην παρούσα κατάσταση, όπως λένε, ως ελέφας σε υαλοπωλείο», δήλωσε νωρίτερα στο δορυφορικό δίκτυο «Ρωσία-24» ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Τελ Αβίβ, Ανατόλι Βίκτοροφ.
Κατά τον Ρώσο διπλωμάτη, οι δηλώσεις του οποίου αναμεταδίδονται από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, η Μόσχα «καταδικάζει αυτή την πολιτική δολοφονία και την αντιμετωπίζει ως πλήγμα στη δυνατότητα να οργανωθεί μια ειρηνική έξοδος από τη σημερινή ακραία επικίνδυνη και άκρως κρίσιμη κατάσταση» και εκτιμά ότι η δολοφονία «ενός γνωστού πολιτικού ηγέτη και διαπραγματευτή» έχει ως συνέπεια ότι «αρχίζει να εξασθενεί η έτσι κι αλλιώς όχι πολύ δυνατή και σταθερή ελπίδα» για την απελευθέρωση των ομήρων, για την οποία γίνονταν προσπάθειες μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την ανάλυση της ρωσικής διπλωματίας, η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί «ολοφάνερη προσπάθεια να εμπλακούν περιφερειακές χώρες και ειδικά το Ιράν στη σημερινή σύγκρουση», ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί «το κομβικό πρόβλημα της σημερινής αντιπαράθεσης και κυρίως να τερματιστεί η σύγκρουση στη Γάζα, να συναφθεί άμεση ανακωχή και να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να τεθεί η κατάσταση στην οδό της ειρηνικής – πολιτικής διευθέτησης».
«Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι άκρως επικίνδυνη» και οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες «καλούν σε αυτοσυγκράτηση εκείνες τις δυνάμεις, οι οποίες ήδη από καιρό εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για αυτοσυγκράτηση, αλλά τώρα τους προκάλεσαν», δήλωσε ο πρεσβευτής Α. Βίκτοροφ.
Σχολιάζοντας το αδιέξοδο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη δολοφονία Χανίγια, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΣΑ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, κάλεσε τους Άραβες εταίρους, «που ασκούν κριτική στο ΣΑ να το κάνουν αυτό στοχευμένα, διότι τα υπόλοιπα μέλη του ΣΑ (σ.σ. πλην Βρετανίας, Γαλλίας, ΗΠΑ, που καταψήφισαν καταδικαστικό για το Ισραήλ ψήφισμα), συμπεριλαμβανομένων αναμφίβολα της Ρωσίας και της Κίνας, κάνουμε πρωτίστως έντιμα τη δουλειά μας και δεν λυπόμαστε προσπάθειες ώστε να φέρουμε την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», εκτιμώντας ότι «οι εγωιστικές αντιλήψεις των ΗΠΑ εμποδίζουν το ΣΑ του ΟΗΕ να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή», σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣΣ.
Μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει τις εξελίξεις αυτοπροσώπως ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ το Κρεμλίνο έχει περιοριστεί σε καταδικαστικές δηλώσεις του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Εντύπωση, ωστόσο, έχει προκαλέσει η ανάρτηση του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, στον αγγλόφωνο λογαριασμό του στο Χ (πρώην Twitter), ο οποίος σημείωσε πως είναι «ολοφάνερο σε όλους ότι ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας είναι ο μοναδικός δρόμος για μια εύθραυστη ειρήνη στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής, εκφράζοντας τη λύπη του γιατί αθώα θύματα είναι «όμηροι ενός αποκρουστικού κράτους», όπως περιέγραψε τις ΗΠΑ.