ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Με εκατοντάδες πυραύλους χτύπησαν οι Ιρανοί - «Θα απαντήσουμε», λέει το Ισραήλ

Σε δύο κύματα, με 200 πυραύλους, η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ

24news team

Συναγερμός σήμανε στη Μέση Ανατολή αφού το Ιράν εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας πυραυλική επίθεση προς το Ισραήλ. Όπως αναφέρεται η Τεχεράνη εκτόξευσε πάνω από 200 πυραύλους προς το Ισραήλ. Οι κάτοικοι στις μεγάλες πόλεις του Ισραήλ κατέφυγαν πανικόβλητοι στα καταφύγια.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ανακοίνωσε ότι η επίθεση του Ιράν τελείωσε ενώ ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι, λέει ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον της χώρας.

Ο IDF συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών συγκεντρώνονται ολοένα και περισσότερες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.

Βίντεο δείχνουν την πυραυλική επίθεση του Ιράν και τις αναχαιτίσεις από τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας ενώ σύμφωνα με αναφορές, ιρανικοί πύραυλοι, ή θραύσματα, έχουν πλήξει στόχους στο Τελ Αβίβ.

 

Όλες οι εξελίξεις στο 24News

Δείτε σε πραγματικό χρόνο εικόνα από το Λίβανο, το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή

- New York Times

Μαζικά σε βενζινάδικα οι Ιρανοί στην Τεχεράνη, αυξημένη η κίνηση στις εξόδους της πρωτεύουσας

 Τζέικ Σάλιβαν

«Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για το Ιράν ως αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης και θα συνεργαστούμε με το Ισραήλ για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί» δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου

- «Διαρροή» από τους Φρουρούς της Επανάστασης

Οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίζονται πως έχουν χτυπήσει τρεις στρατιωτικές βάσεις γύρω από το Τελ Αβίβ

- Μήνυμα Χαμενεΐ

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ σε μήνυμά του αναφέρει: «Με τη βοήθεια του Θεού, τα χτυπήματα του μετώπου της εξέγερσης θα γίνουν ισχυρότερα και πιο οδυνηρά στο φθαρμένο και σάπιο σώμα του σιωνιστικού καθεστώτος».

Το μήνυμα αναρτήθηκε λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση του χτυπήματος της Τεχεράνης ενάντια στο Ισραήλ και αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

- Ανακοίνωση από το Αμμάν

Επίσημα η Ιορδανία αναφέρει πως συμμετείχε με τα συστήματα αεράμυνάς της στην κατάρριψη ιρανικών πυραύλων. Το ίδιο είχε πράξει και στις 13 Απριλίου.

- IDF: Το Ιράν οδηγεί σε κλιμάκωση - Θα έχει συνέπειες

Δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκαρί. Λέει ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία «συνεχίζει να επιχειρεί με πλήρη δυναμικότητα και απόψε θα συνεχίσει επίσης να χτυπά δυναμικά στη Μέση Ανατολή, όπως συνέβαινε τον τελευταίο χρόνο». Σχολιάζοντας την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους, ανέφερε ότι «τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ και των ΗΠΑ λειτούργησαν αποτελεσματικά. Υπήρξε στενή συνεργασία στον εντοπισμό και την αναχαίτιση. Ακόμα ερευνούμε [το αποτέλεσμα της επίθεσης] και δεν θέλουμε να δώσουμε στον εχθρό όλες τις πληροφορίες». Ο Χαγκαρί τόνισε ότι «το Ιράν πραγματοποίησε μια σοβαρή πράξη απόψε και ωθεί τη Μέση Ανατολή σε κλιμάκωση. Θα δράσουμε στον τόπο και τον χρόνο που θα επιλέξουμε, σύμφωνα με την καθοδήγηση του πολιτικού κλιμακίου. Το αποψινό γεγονός θα έχει συνέπειες».

- Χαμάς: Το Ιράν πήρε εκδίκηση

Η Χαμάς εξήρε την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων προς το Ισραήλ την Τρίτη, λέγοντας ότι εκδικήθηκαν τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και του Αμπάς Νιλφορουσάν, ανώτερου διοικητή του πανίσχυρου Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν. «Επιβεβαιώνουμε ότι αυτή η έντιμη ιρανική απάντηση είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τον σιωνιστικό εχθρό και τη φασιστική κυβέρνησή του, στο δρόμο για την αποτροπή τους και τον περιορισμό της τρομοκρατίας τους, καθώς τα εγκλήματά τους, η αλαζονεία τους και οι παραβιάσεις των διεθνών νόμων και των ανθρωπιστικών κανόνων έχουν ξεπεράσει κάθε όριο» ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

- Εορταστικοί πυροβολισμοί στη Βηρυτό

Εορταστικοί πυροβολισμοί ξέσπασαν στα νότια προάστια της Βηρυτού. Όπως αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου οι εορταστικοί πυροβολισμοί σημειώθηκαν μετά την ιρανική επίθεση ως αντίποινα για τη δολοφονία συμμαχικών προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

- Ιράν: Ενημερώσαμε τις ΗΠΑ

Ιρανός ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι, πριν την επίθεση, η Τεχεράνη ενημέρωσε την Ουάσινγκτον

- Στους έξι οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στη Γιάφα

Ο αριθμός των νεκρών στην τρομοκρατική επίθεση στη Γιάφα αναθεωρήθηκε σε έξι, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Άλλοι εννέα τραυματίστηκαν.

Ο ένας από τους τρομοκράτες ήταν οπλισμένος με όπλο, ενώ ο άλλος είχε μαχαίρι. Το ζευγάρι πυροβόλησε και μαχαίρωσε πολίτες στο τρένο του Τελ Αβίβ, προτού συνεχίσουν με τα πόδια, επιτεθούν σε ανθρώπους στην οδό Ιερουσαλήμ της πόλης.

Ένας δημοτικός υπάλληλος ασφαλείας και ένοπλοι πολίτες πυροβόλησαν και «εξουδετέρωσαν» τους δύο τρομοκράτες, προσθέτει η αστυνομία.

- Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προσφέρουν "πρόσθετη αμυντική υποστήριξη" στο Ισραήλ μετά την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων που στόχευσαν τον σύμμαχο της Ουάσινγκτον, δήλωσε την Τρίτη αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού.

"Οι δυνάμεις μας παραμένουν στη θέση τους για να παράσχουν πρόσθετη αμυντική υποστήριξη και να προστατέψουν τις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή" μετά τη συμμετοχή τους στην "αναχαίτιση των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ", δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

- Υπήρξε αντίκτυπος από το χτύπημα, παραδέχονται οι IDF - Βρήκε στόχο το 80% των πυραύλων λέει η Τεχεράνη

Με εκατοντάδες πυραύλους εκδηλώθηκε το πρώτο κύμα της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ. Οι προθέσεις της Τεχεράνης είχαν γίνει γνωστές λίγο πριν από την εκδήλωση του πυραυλικού μπαράζ. Οι πολίτες έσπευσαν στα καταφύγια, ενώ λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της επίθεσης στο Τελ Αβίβ εκδηλώθηκε τρομοκρατική επίθεση με οκτώ νεκρούς.

Ο πολεμικός συναγερμός κόπασε μετά τις οκτώ το βράδυ όταν οι IDF κάλεσαν τους πολίτες να βγουν από τα καταφύγια, ενώ οι Ιρανοί ενημέρωσαν τον ΟΗΕ ότι το αποψινό μπαράζ ήταν εύλογη απάντηση στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.

Στη διάρκεια της επίθεσης τέθηκαν σε συναγερμό οι ένοπλες δυνάμεις χωρών της Μέσης Ανατολής, ο εναέριος χώρος του Ισραήλ έκλεισε, ενώ γενική είναι η κινητοποίηση σε όλο τον κόσμο. Σ’ αυτό το πλαίσιο συνεδριάζει αύριο εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ, ενώ C-130 μεταβαίνει στην Κύπρο προκειμένου εν συνεχεία να παραλάβει πολίτες της Κύπρου από τον Λίβανο. Δεν υπάρχει αίτημα εκκένωσης από Έλληνες πολίτες, ενώ αύριο θα γίνει σχεδιασμός για τα αναμενόμενα αιτήματα από Έλληνες πολίτες για εκκένωση από το Ισραήλ.

Παράλληλα με την εκδήλωση της επίθεσης, καταγράφηκε ράλι στις τιμές του πετρελαίου και του αερίου.

Ο στρατός είπε ότι αναχαιτίστηκε «μεγάλος αριθμός» πυραύλων. «Υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο κεντρικό και νότιο» Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση από την πλευρά της μετέδωσε ότι το 80% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ έπληξαν τους στόχους τους.

Πηγές προσκείμενες στον συριακό στρατό πάντως ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ κατέρριψε δεκάδες πυραύλους που πέρασαν πάνω από το συριακό έδαφος. Άλλοι μάρτυρες από τη νότια Συρία, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, είπαν ότι είδαν πυραύλους να καταρρίπτονται.

- Πρωτοβουλίες από Στάρμερ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε με τον Νετανιάχου, καθώς και με τον βασιλιά της Ιορδανίας

- Έβγαζαν φωτογραφίες δίπλα σε ιρανικό πύραυλο!

- Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καταδίκασε την επίθεση

 

- Τελ Αβίβ

Θραύσματα από βαλλιστικούς πυραύλους χτύπησαν τα νότια προάστια της πόλης

- Χτυπήθηκε σχολείο στο νότιο Ισραήλ

- Ένας νεκρός στη Δυτική Όχθη από θραύσματα

Παλαιστίνιος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις

- Διεθνής καταδίκη

ΟΗΕ και Γερμανία, σύμφωνα με την Jerusalem Post, καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό της.

- Σε κατάσταση ετοιμότητας τέθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας

Σε κατάσταση ετοιμότητας έθεσε η Ιορδανία τις ένοπλες δυνάμεις της, ώστε «να αντιμετωπίσουν τυχόν προσπάθειες που απειλούν την ασφάλεια του βασιλείου», όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

Νέο βίντεο από τις επιθέσεις στο Ισραήλ

- IDF: «Θα απαντήσουμε»

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι, λέει ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον της χώρας. «Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα σε άμυνα και επίθεση, θα προστατεύσουμε τους πολίτες του Ισραήλ. Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε σχέδια και θα δράσουμε στον χρόνο και στον τόπο που θα επιλέξουμε» ανέφερε.

- Jerusalem Post: Άνοιξε ξανά ο εναέριος χώρος του Ισραήλ

- Ισραηλινός στρατός: Τελείωσε η επίθεση

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι λέει ότι δεν υπάρχουν πρόσθετες απειλές προς το Ισραήλ από το Ιράν προς το παρόν, γεγονός που δείχνει ότι η επίθεση με πυραύλους έχει τελειώσει.

Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν πριν από λίγο ότι μπορούν να εγκαταλείψουν τα καταφύγια βομβών, μετά από μία ώρα.

«Κατά τη διάρκεια της άμυνας πραγματοποιήσαμε αρκετές αναχαιτίσεις. Υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις στο κέντρο και περιοχές στα νότια της χώρας», λέει ο Χάγαρη.

«Σε αυτό το στάδιο εξακολουθούμε να πραγματοποιούμε αξιολόγηση [της επίθεσης], αλλά δεν γνωρίζουμε για θύματα», προσθέτει.

Συγκάλεσε εκτάκτως Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ο Προέδρος

Μοσάντ: Βαλλιστικός πύραυλος έπεσε στην οροφή κτιρίου

- Σε ασφαλή τοποθεσία μεταφέρθηκε ο Χαμενεΐ, λέει η Μοσάντ

- Δύο τραυματίες στο Τελ Αβίβ

Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι, από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι δύο ελαφρά τραυματίες από θραύσματα στο Τελ Αβίβ

- Η εικόνα στις διεθνείς αγορές μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Μεγάλη νευρικότητα στις αγορές προκαλεί η ευθεία εμπλοκή του Ιράν στην κρίση στη Μέση Ανατολή με την μαζική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ. Στις 20.30 ώρα Ελλάδας, το ευρωπαϊκό πετρέλαιο τύπου Brent εμφάνιζε άνοδο 4,2%, προσεγγίζοντας τα 75 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά προσέγγιζε τα 40 δολάρια ανά MWh. Σημαντική άνοδο εμφανίζει και ο χρυσός, που αυξήθηκε κατά 1,2% στα 2668 δολάρια η ουγγιά.

- Εντολή στον αμερικανικό στρατό να καταρρίψει ιρανικούς πυραύλους φέρεται να έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όπως μετέδωσε το al jazeera. 

- Νέο βίντεο από τους πυραύλους του Ιράν

- Ασθενοφόρα στους δρόμους του Τελ Αβίβ, μεταδίδει το Sky News

- Τι λένε οι Φρουροί της Επανάστασης:

Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης: Oι εκτοξεύσεις πυραύλων είναι αντίποινα για τη δολοφονία των Χανίγια, Νασράλα και Νιλφορουσάν. Εάν το Ισραήλ σκεφτεί να απαντήσει σε βομβαρδισμούς, θα αντιμετωπίσει περισσότερους πυραύλους.

- Εικόνα από τον ουρανό του Ισραήλ. 

- Ο εναέριος χώρος του Ισραήλ αλλά και της Ιορδανίας έχουν κλείσει. 

Έχει δημιουργηθεί μια νεκρή ζώνη από το δυτικό άκρο της μεσογείου μέχρι και το ύψος της Τεχεράνης καθώς εκτιμάται πως θα ακολουθήσει και νέο κύμα επιθέσεων. 

- Σύμφωνα με αναφορές σε ισραηλινά και αραβικά ΜΜΕ, το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 500 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σε δύο ή τρία κύματα. 

 - Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ συζήτησε τρόπους βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ για άμυνα έναντι των επιθέσεων. Επιπλέον συζήτησαν τρόπους προστασίας Αμερικανών που βρίσκονται στην περιοχή, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ο Τζο Μπάιντεν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση