Μια φωτογραφία που βγήκε στη δημοσιότητα φαίνεται να δείχνει ότι η «φυλακισμένη» πριγκίπισσα Λατίφα είναι καλά και ασφαλής. Η αυθεντικότητα της φωτογραφίας -σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ- δεν έχει επιβεβαιωθεί, αν και φαίνεται πως είναι αληθινή.
Η εξαφάνιση της πριγκίπισσας Λατίφα, κόρης του σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ράσιντ Αλ Μακτούμ και κυβερνήτη του Ντουμπάι, είχε συγκλονίσει τον κόσμο καθώς η ίδια, σε βίντεό της, ισχυρίστηκε ότι κρατείται αιχμάλωτη παρά τη θέλησή της.
Μια φωτογραφία που απεικονίζει χαμογελαστή την πριγκίπισσα Λατίφα να κάθεται μαζί με άλλες δύο γυναίκες σε ένα εμπορικό κέντρο δημοσιεύτηκε στο Instagram.
New photo appears to show Dubai's missing Princess Latifa, who has not been seen or heard from in months https://t.co/wxFghrMvGy
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) May 22, 2021
Σύμφωνα με τη Mirror, δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί αν η φωτογραφία είναι πραγματική ή πρόσφατη. Η φωτογραφία φαίνεται, μάλιστα, να είναι αναποδογυρισμένη αν προσέξει κανείς τη διαφήμιση στο πίσω μέρος.
Μάσκες φαίνεται να υπάρχουν στο τραπέζι, πράγμα που σημαίνει ότι η φωτογραφία θα μπορούσε να έχει τραβηχτεί την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, ρεπορτάζ της Skynews υποστηρίζει ότι η φωτογραφία ενδεχομένως είναι έγκυρη και πρέπει να έχει τραβηχτεί στο Mall of Emirates.
O χρήστης που δημοσίευσε τη φωτογραφία στο Instagram γράφει στην λεζάντα «Υπέροχο βράδυ στο MoE με φίλες», δίχως να ονοματίζει ή να «ταγκάρει» την πριγκίπισσα.
«Είμαι αιχμάλωτη του σεΐχη πατέρα μου σε μία βίλα φυλακή»
Γεννήθηκε στον πλούτο, αλλά μια αποτυχημένη προσπάθεια απόδρασης την οδήγησε στην αιχμαλωσία.
Ο λόγος για την πριγκίπισσα Λατίφα μπιν Μοχάμεντ αλ-Μακτούμ, η οποία, σε μία προσπάθεια να γλιτώσει από τα βασανιστήρια -όπως έχει καταγγείλει- από τον σεΐχη πατέρα της Μοχάμεντ Μπιν Ράσιντ Αλ Μακτούμ και κυβερνήτη του Ντουμπάι, αποφάσισε το 2018 να φύγει από τη βασιλική οικογένεια.
Η 34χρονη, σχεδίαζε για επτά χρόνια την απόδρασή της από αυτή τη «χρυσή φυλακή», σύμφωνα με φίλους της.
Ομως, λίγες μέρες μετά την απόπειρα απόδρασής της, ένοπλοι την άρπαξαν από γιοτ, 30 μίλια ανοιχτά της Ινδίας και την επέστρεψαν στον πατέρα της.
Μιλώντας δημόσια για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, η 34χρονη πριγκίπισσα περιγράφει τον εαυτό της ως «ομήρο» του πατέρα της και διειγείται μέσα από βίντεο τη δραματική απόπειρα απόδρασης του 2018 με τζετ σκι και ένα σκάφος, η οποία τελικά κατέληξε στον βίαιο επαναπατρισμό της.
Οι ινδικές αρχές την έδωσαν κατ' ευθείαν πίσω στον δισεκατομμυριούχο πατέρα της, ο οποίος της υπόσχονται ότι «δεν θα δει ποτέ ξανά τον ήλιο».
Στο βίντεο η πριγκίπισσα Λατίφα λέει: «Είμαι όμηρος. Και αυτή η βίλα έχει μετατραπεί σε φυλακή. Όλα τα παράθυρα κλείνουν.»
«Υπάρχουν πέντε αστυνομικοί έξω και δύο μέσα. Δεν μπορώ καν να βγω έξω για να πάρω καθαρό αέρα. Βασικά, είμαι όμηρος», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πώς το έσκασε
Το 2014, η πριγκίπισσα γνώρισε την Τίινα Γιαουχιάινεν, όταν πήγε να διδάξει την βραζιλιάνικη πολεμική τέχνη καποέιρα σε μια κατοικία της βασιλικής οικογένειας. Εκείνη περιέγραψε στο BBC ότι έγινε μία από τις πιο στενές φίλες της Λατίφα, έκαναν μαζί καταδύσεις και εξελίχθηκε σε πρόσωπο κλειδί στον σχεδιασμό της απόδρασης, αφού έφευγε τακτικά από τη χώρα για να συναντήσει τον Ζουμπέρ, ώστε να τακτοποιήσουν τις λεπτομέρειες.
Η απόπειρά της να το σκάσει ξεκίνησε όταν οι δυο τους συναντήθηκαν νωρίς μια μέρα για πρωινό, κάτι που είχαν κάνει πολλές φορές νωρίτερα, προκειμένου να μην κινήσουν τις υποψίες των σωματοφυλάκων της.
Η Λατίφα άλλαξε τα ρούχα και τα γυαλιά ηλίου της και με την Γιαουχιάινεν πέρασαν οδικώς τα σύνορα με το Ομάν και κατευθύνθηκαν προς τη θάλασσα. Ακολούθησε ένα δύσκολο ταξίδι 26 μιλίων με φουσκωτή βάρκα και τζετ σκι, στα διεθνή χωρικά ύδατα, όπου ο Ζουμπέρ περίμενε με ένα γιοτ. Το σκάφος είχε αμερικανική σημαία, καθώς ήλπιζαν ότι η όποια προσπάθεια να τους σταματήσουν θα εξελισσόταν σε περιστατικό με διεθνές ενδιαφέρον, ενώ σχεδίαζαν να πάνε στην Γκόα της Ινδίας.
«Τα κύματα ήταν περίπου 1,5 μέτρο και ο άνεμος ήταν αντίθετος, οπότε χρειαστήκαμε αρκετές ώρες για να φτάσουμε στο γιοτ», περιέγραψε η Γιαουχιάινεν στο BBC.
Η αρπαγή
Οταν έφτασαν στο σκάφος, η Λατίφα επικοινώνησε με την οργάνωση «Detained in Dubai», αλλά και δημοσιογράφους, ελπίζοντας ότι η δημοσιοποίηση του θέματος θα αποτελούσε μέτρο προστασίας. Ομως, δεν βρήκε ανταπόκριση. «Εστελνε email σε δημοσιογράφους και κανείς δεν της απαντούσε. Κανένας δεν φαινόταν να την πιστεύει, οπότε ήταν απελπισμένη, αναρωτιόταν ποιος θα την βοηθήσει γιατί ήξερε ότι ανά πάσα στιγμή θα την κυνηγούσαν», περιέγραψε η Γιαουχιάινεν.
Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ του BBC, λίγες ημέρες αργότερα έγινε έφοδος στο γιοτ και άρπαξαν την Λατίφα.
Πηγή: protothema