ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Νετανιάχου: Η Χεζμπολάχ θα πληρώσει ακριβά την επίθεση

Ενώ η Χεζμπολάχ διέψευσε πως η ρουκέτα εκτοξεύθηκε από δικούς της μαχητές

ΚΥΠΕ

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα θα πληρώσει «ακριβά» την επίθεση, που έπληξε το αραβικό χωριό Ματζντάλ Σαμς. Η Χεζμπολάχ διέψευσε πως η ρουκέτα εκτοξεύθηκε από δικούς της μαχητές.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε επαναβεβαιώνοντας την την «ακλόνητη υποστήριξη» των ΗΠΑ στο Ισραήλ και προσθέτοντας ότι «υποστηρίζει τις προσπάθειες προκειμένου να τερματιστούν αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις».

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων, που δημοσιοποιήθηκε από τον αντιναύαρχο Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, η επίθεση στο χωριό Ματζντάλ Σαμς προκάλεσε των θάνατο 12 «αγοριών και κοριτσιών» δέκα ως είκοσι ετών. Άλλοι 36 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νοσοκομεία του Ισραήλ, 19 από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Πρόκειται για «την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον ισραηλινών αμάχων από την 7η Οκτωβρίου», είπε ο αντιναύαρχος Χαγκαρί, αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ που αποτέλεσε το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος απειλεί να βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή.

Η εκτόξευση της ρουκέτας έγινε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση πως τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ, κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, επανέλαβε την έκκλησή του να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» και να υπάρξουν εγγυήσεις για την «προστασία των αμάχων».

Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σειρά βομβαρδισμών στοχοποιώντας θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ανακοίνωσε το ισραηλινό επιτελείο, σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκέτας που έπληξε γήπεδο σε κοινότητα στο προσαρτημένο στο Ισραήλ υψίπεδο του Γκολάν χθες, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 παιδιά και νέοι ηλικίας δέκα ως είκοσι ετών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη «έπληξαν σειρά τρομοκρατικών στόχων»τόσο «βαθιά στην επικράτεια του Λιβάνου», όσο και «στον νότιο Λίβανο», ανάμεσά τους «αποθήκες όπλων και τρομοκρατικές υποδομές στην περιοχές Σαμπρίχα, Μπουρτζ ελ Σμάλι, Μπεκάα, Κφαρκέλα, Ραμπ Ελ Ταλάτιν, Χιάμ και Τάιρ Χάρφα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Χεζμπολάχ προεξοφλεί δυνητικά «σκληρή» επιχείρηση από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εναντίον θέσεών της στον Λίβανο, εν είδει αντιποίνων για τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση στο υψίπεδο του Γκολάν.

«Βρισκόμαστε σε επιφυλακή μήνες τώρα, επαγρυπνούμε για επίθεση από τον εχθρό», δήλωσαν πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου στη Χεζμπολάχ. Ωστόσο η Χεζμπολάχ αναμένει τώρα πιθανόν «σκληρή» επίθεση από πλευράς του στρατού του Ισραήλ, πρόσθεσαν οι πηγές στο κίνημα.

Εξάλλου, η Κυβέρνηση του Λιβάνου "καταδίκασε όλες τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων" και απηύθυνε έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα.

Η Βηρυτός προβαίνει σε αυτή τη δήλωση μετά την κατά τα φαινόμενα επίθεση με ρουκέτες σε χωριό στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, κατά την οποία δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στην ανακοίνωσή της, η Κυβέρνηση "ζητεί την άμεση παύση των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα", έπειτα από εννέα και πλέον μήνες διασυνοριακών ανταλλαγών πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς εναντίον της οποίας το Ισραήλ πολεμά στη Λωρίδα της Γάζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση