ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Πάνω από 270 οι νεκροί στον Λίβανο από το σφυροκόπημα του Ισραήλ

Με «βροχή» από ρουκέτες απαντά η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες με στόχο δύο στρατιωτικές τοποθεσίες στο βόρειο Ισραήλ, σε απάντηση στις εντατικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο νότιο και ανατολικό Λίβανο.

Σε δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις, το λιβανέζικο κίνημα τόνισε ότι στόχευσε «βασικές αποθήκες» του ισραηλινού στρατού για τη βόρεια περιοχή του Ισραήλ, δυτικά της Τιβεριάδας, και έναν στρατώνα, «σε απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού».

Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων ήχησαν το απόγευμα στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, καθώς η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες σε νοτιότερες τοποθεσίες από τις συνοριακές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Σειρήνες ήχησαν επίσης σε περιοχές στο βόρειο Ισραήλ.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στον Λίβανο

Τουλάχιστον 274 άνθρωποι, εκ των οποίων 21 παιδιά και 31 γυναίκες, σκοτώθηκαν από στις ισραηλινές επιδρομές, δήλωσε ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη Τύπου.

Επίσης, 1.024 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις. Σχεδόν 5.000 είναι οι τραυματίες «μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα», από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα είπε ότι χιλιάδες οικογένειες έχουν εκτοπιστεί στον νότο λόγω των ισραηλινών πληγμάτων.

«Θέλει την αποσταθεροποίηση της περιοχής το Ισραήλ» λέει ο πρόεδρος του Ιράν

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να «επεκτείνει» τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι αυτό «δεν θα ωφελήσει κανέναν», με τον Ιρανό πρόεδρο να επιμένει ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει την «αποσταθεροποίηση» της περιοχής.

«Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ότι αν ξεσπούσε ένας μεγαλύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αυτό δεν θα ωφελούσε κανέναν στον κόσμο. Είναι το Ισραήλ που επιδιώκει να επεκτείνει αυτό τον πόλεμο», δήλωσε ο Πεζεσκιάν από την Νέα Υόρκη.

Έντονη ανησυχία και στην Ευρώπη

Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα την «μεγάλη ανησυχία» της για την εξέλιξη της σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή και κάλεσε όλες τις πλευρές να συμβάλουν στην αποκλιμάκωσή της. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ και πρόσθεσε ότι αυτό που είναι τώρα σημαντικό είναι να γίνουν «συγκεκριμένα βήματα αποκλιμάκωσης».

Ο Κρίστιαν Βάγκνερ επανέλαβε ακόμη ότι στόχος θα πρέπει να είναι η απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων από την «Γαλάζια Γραμμή» στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ. «Είναι σαφές ότι αυτό αποτελεί πλέον αντικείμενο εντατικών διπλωματικών προσπαθειών», τόνισε ο εκπρόσωπος και αναφέρθηκε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ με τους ομολόγους της στο Ισραήλ και στον Λίβανο το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βάγκνερ παραδέχθηκε ότι η πρόοδος που επιτυγχάνεται μέσω των γερμανικών διπλωματικών προσπαθειών είναι περιορισμένη, δήλωσε ωστόσο ότι «θα ήταν αλαζονικό» να σταματούσαμε επειδή η κατάσταση δεν βελτιώνεται όσο θα θέλαμε. «Δεν νομίζω ότι η διακοπή της προσπάθειας θα αποτελούσε λύση», δήλωσε, για να καταλήξει: «Θέλουμε μια κατάσταση για τους λαούς της Μέσης Ανατολής στην οποία όλοι οι άνθρωποι στην περιοχή θα μπορούν να ζήσουν μαζί, με ειρήνη και αξιοπρέπεια. Αυτό απαιτεί χρήση διπλωματίας, αυτό απαιτεί διαπραγματεύσεις, αυτό απαιτεί λύση δύο κρατών και τη συνεχή δέσμευση ημών και των εταίρων μας σε αυτήν».

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση