Οι αρχές της πολιτείας Λουιζιάνα κατάφεραν μετά από 38 χρόνια να ταυτοποιήσουν το πτώμα μιας γυναίκας που βρέθηκε να επιπλέει στη λίμνη Pontchartrain και φέρεται να είχε δολοφονηθεί.
Όπως αναφέρει το CBS το πτώμα μιας δολοφονημένης γυναίκας βρέθηκε στις 19 Ιουνίου 1986 και η ταυτότητά της παρέμενε άγνωστη. Το μόνο που ήταν γνωστό ήταν ότι η ηλικία της υπολογιζόταν μεταξύ 20 και 30 ετών, είχε ύψος 1,75 μ. και ζύγιζε 57 κιλά, σύμφωνα με την Othram, το εργαστήριο DNA που βοήθησε στην ταυτοποίησή της.
Η γυναίκα έχει πλέον ταυτοποιηθεί ως Πάμελα Λι Χαπ, επίσης γνωστή ως Ντέμπορα Γκέιλ Τζάστις, η οποία γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1958, ήταν έγκυος τη στιγμή του θανάτου της και η τελευταία γνωστή κατοικία της ήταν στο Φόρτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα, ανέφεραν οι αρχές.
Το χρονικό της υπόθεσης και οι νέες τεχνολογίες DNA που βοήθησαν στο να ταυτοποιηθεί
Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ένας ψαράς εντόπισε το πτώμα της Χαπ στη λίμνη. Το πτώμα της παραδόθηκε στο γραφείο του ιατροδικαστή, ο οποίος έκρινε τον θάνατο ως ανθρωποκτονία.
Παρά τις πολλαπλές προσπάθειες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης DNA και της προβολής αυτής της υπόθεσης στην εκπομπή «America's Most Wanted», η ταυτότητα της Χαπ παρέμεινε άγνωστη.
Το εργαστήριο FACES του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα (LSU) ανέπτυξε ένα σύνθετο εγκληματολογικό σκίτσο του προσώπου της Χαπ, το οποίο έδειχνε το πώς μπορεί να έμοιαζε η γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της, αλλά η υπόθεση παρέμενε ανεξιχνίαστη.
Τελικά, τον Σεπτέμβριο του 2022, μια επιχορήγηση από το NamUs (Εθνικό Σύστημα Αγνοουμένων και Αγνώστων Προσώπων) επέτρεψε περαιτέρω ανάλυση DNA και γενεαλογική έρευνα.
Οι επιστήμονες του εργαστηρίου Othram ανέπτυξαν με επιτυχία ένα εκχύλισμα DNA από τα στοιχεία και στη συνέχεια δημιούργησαν ένα ολοκληρωμένο προφίλ DNA για τη γυναίκα και ως τον Απρίλιο του 2023, οι ερευνητές είχαν εντοπίσει πιθανά μέλη της οικογένειας του θύματος και μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα της Χαπ.
Οι συνθήκες του θανάτου της παραμένουν υπό διερεύνηση.
Πηγή: Protothema