Θλίψη στη βασιλική οικογένεια καθώς πριν λίγο ανακοινώθηκε από το Παλάτι ο θάνατος του 99χρονου πρίγκιπα Φίλιππου. Ο Φίλιππος αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό αρκετά προβλήματα υγείας και είχε παραμείνει στο νοσοκομείο για 28 μέρες, μετά την επέμβαση καρδιάς.
Ο πρίγκιπας ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με την Ελισάβετ το 1947, πέντε χρόνια πριν γίνει βασίλισσα και είχαν αποκτήσει τέσσερα παιδιά, 8 εγγόνια και 10 δισέγγονα.
Τι θα γίνει όμως τώρα που ο Φίλιππος δεν είναι πια στη ζωή; Σύμφωνα με το Reader’ Digest θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο «Forth Bridge», ένα σχέδιο για το τι θα ακολουθήσει μετά τον θάνατό του.
Εθνική περίοδος πένθους
Το Ηνωμένο Βασίλειο (το οποίο περιλαμβάνει την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία) μπαίνεισε μια εθνική περίοδο πένθους που θα διαρκέσει μέχρι την κηδεία.
Η εθνική περίοδος πένθους πρέπει να «τηρείται από όλους», συμπεριλαμβανομένων των εθνικών εκπροσώπων που υπηρετούν στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες -με εξαίρεση τη σημαία Royal Standard, πάνω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ καθώς αντιπροσωπεύει τη μοναρχία- και τα μέλη του Κοινοβουλίου θα φορούν μαύρα περιβραχιόνια και, στην περίπτωση των ανδρών, και γραβάτες. Επίσης, οι τοπικές αρχές (πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά, κ.λπ.) θα κληθούν να δώσουν «ιδιαίτερη προσοχή» στην άσκηση των επίσημων δραστηριοτήτων τους.
Η περίοδος πένθους της Βασίλισσας
Κατά τη διάρκεια της εθνικής περιόδου πένθους, η βασίλισσα Ελισάβετ πιθανότατα δεν θα διεξάγει κρατικές υποθέσεις, κάτι που, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι δεν θα ψηφιστούν νέοι νόμοι.
Η κηδεία
Ως σύζυγος της Βασίλισσας ο πρίγκιπας Φίλιππος δικαιούται κρατική κηδεία, η οποία αποτελείται από το μυστήριο στο Westminster Hall και την ταφή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Windsor.
Πιστεύεται, ωστόσο, ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος έχει επιλέξει μια ιδιωτική κηδεία στρατιωτικού στιλ στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου με ταφή στους κήπους Frogmore, όπου βρίσκονται η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Άλμπερτ. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε δεν ήθελε «να γίνει φασαρία». Ακόμα τίποτα δεν έχει διευκρινιστεί καθώς υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού. Ο παλιότερος αξιωματούχος του Παλατιού, λόρδος Chamberlain, θα ρυθμίσει όλες τις λεπτομέρειες.
Ποιος θα παρευρεθεί στην κηδεία;
Με βάση τις επιθυμίες του πρίγκιπα Φίλιππου, αναμένεται ότι μόνο η οικογένεια, οι φίλοι και οι αρχηγοί κρατών από τις χώρες της Κοινοπολιτείας θα παρευρεθούν στην κηδεία, σύμφωνα με το Independent. Όλα θα εξαρτηθούν από την πανδημία.
Μετά την κηδεία
Μετά την κηδεία του συζύγου της αναμένεται ότι η βασίλισσα θα συνεχίσει τα βασιλικά της καθήκοντα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα το κάνει. Για παράδειγμα όταν ο σύζυγος της Βασίλισσας Βικτώριας, πρίγκιπας Άλμπερτ, πέθανε τον Δεκέμβριο του 1861, η Βικτώρια παρέμεινε σε απομόνωση για χρόνια, δεν εμφανίστηκε ούτε για το άνοιγμα του Κοινοβουλίου, ενώ όταν τελικά εμφανίστηκε, αρνήθηκε να μιλήσει (όπως συνηθίζεται).
ΠΗΓΗ: newsbeast.gr