ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι προβλέπει η εκεχειρία Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Τι προβλέπει το σχέδιο των ΗΠΑ για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

24news team

Αποχώρηση στρατευμάτων, διεθνής έλεγχος και διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ περιλαμβάνονται στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ που προωθούν οι ΗΠΑ.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου, έφερε στη δημοσιότητα την Τετάρτη το ισραηλινό δίκτυο Kan.

Η λογική του εγγράφου είναι ότι από τη στιγμή της υπογραφής της και μετά, η Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες ομάδες στην περιοχή δεν θα αναλάβουν δράση κατά του Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ δεν θα πραγματοποιήσει επιθετικές ενέργειες κατά στόχων στον Λίβανο, μεταξύ τους στρατιωτικών και κυβερνητικών.

Η πρώτη φάση της πρότασης αφορά μια περίοδο 60 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο στρατός του Λιβάνου θα αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων και θα κατασχέσει τα όπλα της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τον Λίβανο εντός 7 ημερών από το τέλος των εχθροπραξιών και θα αντικατασταθούν από τις λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ θα διευκολύνουν την αλλαγή.

Όταν ολοκληρωθεί αυτή η φάση θα υπάρχουν 10.000 στρατιώτες του Λιβάνου κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ.

Στο τέλος της περιόδου των 60 ημερών, το Ισραήλ και ο Λίβανος θα διεξάγουν έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ) και την επίλυση των συνοριακών διαφορών.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένας Διεθνής Μηχανισμός Παρακολούθησης και Επιβολής (International Monitoring and Enforcement Mechanism , IMEM), υπό την προεδρία των ΗΠΑ και τη συμμετοχή της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας. Ακόμη θα μετέχουν η UNIFIL (η δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο) και και περιφερειακές χώρες.

Πάντως, σύμφωνα με το σχέδιο, το Ισραήλ «μπορεί να επιλέξει να δράσει κατά των παραβιάσεων» και μπορεί να απαντήσει σε απειλές από το έδαφος του Λιβάνου. Εάν ο Λίβανος ή ο ΙΜΕΜ δεν αντιμετωπίσουν τις αποστολές από τρίτες χώρες ή την παραγωγή όπλων, το Ισραήλ μπορεί να πλήξει τέτοιους στόχους, αλλά μετά από διαβούλευση με τις ΗΠΑ.

Επιπλέον το Ισραήλ θα μπορεί να διεξάγει πτήσεις πληροφοριών πάνω από τον Λίβανο, αλλά δεν πρέπει να είναι ορατές με γυμνό μάτι ή να σπάνε το φράγμα του ήχου.

Το ισραηλινό δίκτυο ανέφερε ότι υπάρχει και σχέδιο συνοδευτικής επιστολής μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ που επιβεβαιώνει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αναφέρει ακόμη η επιστολή ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και θα διασφαλίσουν ότι ο Λίβανος θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

Λίβανος: Ελπίζουμε σε εκεχειρία

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμ Μικάτι, εξέφρασε την Τετάρτη την ελπίδα του ότι «τις επόμενες ώρες ή μέρες θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε εκεχειρία».

Ανέφερε ότι μίλησε με τον Αμερικανό μεσολαβητή Έϊμός Χοχστάιν ο οποίος μεταβαίνει εντός των επόμενων ωρών στο Ισραήλ.

Για τη φύση των επαφών, είπε: «Σήμερα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από χθες το βράδυ και ελπίζω ότι αύριο θα είμαστε επίσης σε καλύτερη κατάσταση από σήμερα».

Πηγή: Protothema

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X