24news team
Το Ισραηλινό Κοινοβούλιο (Κνέσετ) έδωσε την τελική του έγκριση σε μια αμφιλεγόμενη νομοθεσία που επιτρέπει στην κυβέρνηση να απελαύνει τα μέλη των οικογενειών των φερόμενων «τρομοκρατών», συμπεριλαμβανομένων και των Ισραηλινών πολιτών, στη Λωρίδα της Γάζας ή σε άλλες περιοχές.
Η νομοθεσία πέρασε με τις απαιτούμενες τελικές αναγνώσεις στην ολομέλεια την Πέμπτη, με 61 ψήφους υπέρ και 41 κατά. Υποστηριζόμενη από τον Hanoch Milwidsky, πολιτικό του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η νομοθεσία δίνει στον υπουργό Εσωτερικών τη δυνατότητα να απελαύνει τους συγγενείς πρώτου βαθμού των φερόμενων δραστών τρομοκρατικών επιθέσεων.
«Όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις ή οργανώσεις θεωρούνται τρομοκρατικές»
Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι γονείς, τα αδέλφια ή οι σύζυγοι ενός «τρομοκράτη» μπορούν να απελαθούν από το Ισραήλ, εάν θεωρηθεί ότι έχουν «εκφράσει υποστήριξη ή ταυτοποίηση» με την πράξη ή εάν δεν έχουν αναφέρει πληροφορίες για τρομοκρατική ενέργεια ή οργάνωση.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Al Jazeera, «όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις κατά το Ισραήλ», ενώ γίνεται ειδική μνεία και στο γεγονός ότι «οποιαδήποτε έκφραση συμπάθειας προς τα θύματα του πολέμου στη Γάζα έχει θεωρηθεί ως υποστήριξη στη τρομοκρατία, ειδικά τον τελευταίο χρόνο».
Ποιους επηρεάζει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο
Ο νόμος θα ισχύει και για τους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ και τους κατοίκους της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές αν θα εφαρμοστεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι Ισραηλινοί πολίτες που απελαύνονται θα διατηρούν την ιθαγένειά τους, ακόμη και αν απομακρυνθούν από τη χώρα.
Οι φερόμενοι ως ύποτποι για αυτήν την κατηγορία θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν υπεράσπιση σε ακροάσεις που θα συγκαλεί ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος θα έχει 14 ημέρες για να λάβει απόφαση και να υπογράψει την εντολή απέλασης.
Οι απελαθέντες θα αποστέλλονται στη Λωρίδα της Γάζας ή σε άλλους προορισμούς για διάστημα 7-15 ετών για τους Ισραηλινούς πολίτες και 10-20 ετών για τους νόμιμους κατοίκους.
Προκλήσεις στην εφαρμογή του νομοσχεδίου
Η νομοθεσία ενδέχεται να αντιμετωπίσει προκλήσεις στο δικαστήριο.
Ο Eran Shamir-Borer, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ και πρώην εμπειρογνώμονας διεθνούς δικαίου του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι, αν η υπόθεση φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, είναι πιθανό να καταπέσει, με βάση προηγούμενες υποθέσεις σχετικά με την απέλαση. «Αυτό το μέτρο είναι εντελώς αντισυνταγματικό και συγκρούεται με τις βασικές αξίες του Ισραήλ», τόνισε.
Επιπλέον, η Κνέσετ ενέκρινε με 53 ψήφους υπέρ και 41 κατά μια πενταετή προσωρινή διαταγή που επιτρέπει την επιβολή ποινών φυλάκισης σε ανηλίκους κάτω των 14 ετών, εάν καταδικαστούν για φόνο στο πλαίσιο τρομοκρατικής πράξης ή δραστηριοτήτων τρομοκρατικής οργάνωσης.
Σημειώνεται ότι υπήρξαν αντιρρήσεις από ορισμένους νομοθέτες και νομικές αρχές, όπως το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, οι οποίοι προειδοποίησαν για τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της νομοθεσίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το νομοσχέδιο πέρασε με τη στήριξη του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Itamar Ben-Gvir, ο οποίος υποστήριξε την επέκταση της νομοθεσίας για να περιλάβει όλα τα άμεσα μέλη της οικογένειας των φερόμενων ως «τρομοκρατών».
Απόλυση εκπαιδευτικών που σχετίζονται με «τρομοκρατικές ενέργειες»
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης ένα νόμο που δίνει στο υπουργείο Παιδείας την εξουσία να απολύει εκπαιδευτικούς χωρίς προειδοποίηση, εάν εντοπιστεί ότι έχουν ταυτιστεί με «τρομοκρατική ενέργεια».
Αυτή η νομοθεσία στοχεύει κυρίως σε παλαιστινιακά σχολεία στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και σε σχολεία εντός του Ισραήλ που διοικούνται από Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ.
Βέβαια, για το Ισραήλ, «οποιαδήποτε έκφραση της παλαιστινιακής ταυτότητας ή υποστήριξης των παλαιστινιακών φιλοδοξιών, ακόμη και η χρήση εθνικών συμβόλων, θα μπορούσε να θεωρηθεί τρομοκρατία και να οδηγήσει στην απόλυση των εν λόγω εκπαιδευτικών χωρίς προειδοποίηση», αναφέρει το Al Jazeera.
Επίσης, το Υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να αποχρηματοδοτήσει τα σχολεία που ενδέχεται να παραβιάζουν αυτόν τον κανόνα.
Μέτρα «οδοστρωτήρας» για κάθε μορφής αρωγή στη Γάζα - Η Κνεσέτ απαγόρευσε τη λειτουργία της UNRWA στο Ισραήλ
Από το νομοσχέδιο αυτό φαίνεται ξεκάθαρα η ισοπεδωτική στάση του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους και η καθαρή απουσία πρόθεσης να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη έγκριση νομοσχεδίου από την Κνεσέτ, το οποίο απαγορεύει τη δραστηριότητα της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη χώρα.
Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους απέναντι στο νομοσχέδιο.
Το Ισραήλ εδώ και καιρό κατηγορούσε ορισμένους εργαζόμενους στην UNRWA ότι συμμετείχαν στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Αμέσως μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ο Νετανιάχου είπε ότι οι εργαζόμενοι στην UNRWA πρέπει να λογοδοτήσουν για τις «τρομοκρατικές δραστηριότητές» τους, όπως τις αποκάλεσε.
Σε μια πρώτη αντίδραση, η UNRWA χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την απόφαση που έλαβε η Κνεσέτ. «Είναι σκανδαλώδες που μια χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών επιδιώκει να διαλύσει μια υπηρεσία του ΟΗΕ η οποία αποδεικνύεται ότι είναι ο σημαντικότερος χορηγός ανθρωπιστικών υπηρεσιών στη Γάζα» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής, Τζουλιέτ Τούμα.
Ο σύμβουλος για θέματα μέσων ενημέρωσης της UNRWA Αντνάν Άμπου Χάσνα είπε ότι η απόφαση του Ισραήλ για απαγόρευση της λειτουργίας της υπηρεσίας στο έδαφός του θα σημάνει την κατάρρευση της ανθρωπιστικής διαδικασίας στο σύνολό της.
Πηγή: Protothema