ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το Ισραήλ ξεκίνησε τα αντίποινα κατά του Ιράν

Ισχυρές εκρήξεις στην Τεχεράνη – Δεν χτυπήθηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις - Με αντίποινα απειλεί το Ιράν

24news team

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι πραγματοποίησε «ακριβείς επιδρομές» σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν ως απάντηση στις «συνεχείς επιθέσεις του καθεστώτος στο Ιράν εναντίον του Ισραήλ», όπως τόνισε. Mε αντίποινα απειλεί το Ιράν. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ισραήλ η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν έχει ολοκληρωθεί μετά από τρία κύματα αεροπορικών επιδρομών.

Τα πλήγματα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό είχαν στόχο συστοιχίες πυραύλων εδάφους- αέρος και άλλα στοιχεία της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας. Πλήγηκαν ακόμα εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή των πυραύλων, τους οποίους το Ιράν εκτόξευσε εναντίον του Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο. Φαίνεται πως δεν έχουν πληγεί πυρηνικές εγκαταστάσεις.    

 Ιραν: «Η αντίδραση θα είναι ανάλογη»

Το Ιράν είναι έτοιμο να απαντήσει σε κάθε είδους ισραηλινή επίθεση, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με ανάλογη αντίδραση για κάθε πράξη του», ανέφερε αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Την ίδια ώρα, η ιρανική τηλεόραση υπβάθμισε την ισραηλινή επίθεση. Όπως μετέδωσε, η κατάσταση στα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης είναι «φυσιολογική» παρά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην περιοχή. Η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Χομεϊνί και του αεροδρομίου Μεραμπάντ δεν έχει επηρεαστεί, αναφέρει. Όπως αναφέρεται από Ιρακινά μέσα ενημέρωσης το Ισραήλ θα πληρώσει για κάθε πράξη του.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant και τους διοικητές των IDF στο καταφύγιο κάτω από τη στρατιωτική βάση Kirya στο Τελ Αβίβ, την ώρα της Ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν

Ολοκληρώθηκαν στοχευμένες επιθέσεις

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκληρώθηκαν οι “στοχευμένες” επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον στρατιωτικών στόχων του Ιράν, προσθέτοντας ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους.

Στις 2 τα ξημερώματα, αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν σε ολόκληρη την Τεχεράνη και στη γειτονική πόλη στα βορειοδυτικά, το Καράτζ, όπου βρίσκεται το αρχηγείο των Φρουρών της Επανάστασης αλλά και ένα σημαντικό εργοστάσιο για παραγωγή φυγόκεντρων για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Ακολούθησε δεύτερο κύμα εκρήξεων γύρω στις 4:30 τα ξημερώματα, με το ιρανικά ΜΜΕ να αναφέρουν τέσσερις εκρήξεις στην Τεχεράνη.  

Σε ανακοίνωση των IDF υπογραμμίζεται ότι στόχοι είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Το καθεστώς του Ιράν και οι πληρεξούσιοί του στην περιοχή επιτίθενται ανηλεώς εναντίον του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου – σε επτά μέτωπα – συμπεριλαμβανομένων απευθείας επιθέσεων από το ιρανικό έδαφος», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

«Όπως κάθε κυρίαρχη χώρα στον κόσμο, το Ισραήλ έχει δικαίωμα και καθήκον να απαντήσει», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαμηνύουν ότι θα κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν το κράτος και τον λαό του Ισραήλ».

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημερώθηκε από το Ισραήλ για την επίθεση εναντίον του Ιράν λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση και δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή σε αυτήν, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Κατανοούμε ότι το Ισραήλ εξαπολύει πλήγματα ακριβείας εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν, ασκώντας το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα και ως απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σον Σαβέτ.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τόνισε την Τετάρτη ότι τα αντίποινα του Ισραήλ δεν πρέπει να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση