ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το Ισραήλ χτύπησε οικονομικούς στόχους στη Βηρυτό

Συνδέονται με τη Χεζμπολάχ - Βομβαρδισμοί κοντά στο αεροδρόμιο

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τρία υποκαταστήματα χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ στη Βηρυτό το βράδυ της Κυριακής, με την μία εξ αυτών να βρίσκεται δίπλα από το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Oι επιδρομές έπληξαν τα υποκαταστήματα της Al-Qard Al-Hassan στις περιοχές Hay Al-Sellom, Burj Al-Barajneh και Ghobeiry των νότιων προαστίων της Βηρυτού, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έθεσε στο στόχαστρο «τη θυγατρική της Al-Qard al-Hassan» στην περιοχή της Χερμέλ, στον ανατολικό Λίβανο, διευκρίνισε το ANI. Πρόκειται για οικονομικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ για να πληρώνει τους πράκτορές της και να βοηθά στην αγορά όπλων, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Al-Qard Al-Hassan το 2007, λέγοντας ότι χρησιμοποιούνταν από τη Χεζμπολάχ «ως κάλυμμα για τη διαχείριση των οικονομικών δραστηριοτήτων της τρομοκρατικής οργάνωσης και για να αποκτήσει πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Η Al-Qard Al-Hassan ιδρύθηκε το 1983 και είναι ένα μη κερδοσκοπικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ και παρέχει άτοκα δάνεια, με βάση τις ισλαμικές αρχές δανεισμού, στη σιιτική κοινότητα.

Οι πρώτες προειδοποιήσεις αφορούσαν τη νότια Βηρυτό και την ανατολική κοιλάδα Μπεκάα, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, τα πλήγματα ήταν πιθανό να γίνουν «σε όλο τον Λίβανο». Μάλιστα ένα από αυτά σημειώθηκε κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Rafic Al Hariri της πόλης, όπου συνεχίζουν να εκτελούνται εμπορικές πτήσεις.

Εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ισραηλινές δυνάμεις δείχνουν ένα κτίριο να καταρρέει αφού χτυπήθηκε από ισραηλινό πλήγμα. Το ίδιο κτίριο ήταν ένα από τα πολλά που είχαν «μαρκαριστεί» από τους IDF ως στόχος λίγες ώρες νωρίτερα.

Ο εκπρόσωπος των IDF Ντἀνιελ Χαγκάρι είχε προειδοποιήσει νωρίτερα τους πολίτες: «Οποιοσδήποτε θα βρεθεί κοντά στις τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατικής δραστηριότητας της Χεζμπολάχ, οφείλει να μείνει μακριά τους».

Πλήγμα και στα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών της Χεζμπολαχ - Νεκροί τρεις διοικητές της

Αυτό έγινε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι χτύπησε τα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.

«Η IAF (Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία) πραγματοποίησε μια επίθεση βάσει πληροφοριών σε ένα κέντρο διοίκησης του αρχηγείου πληροφοριών της Χεζμπολάχ και σε ένα υπόγειο εργαστήριο όπλων στη Βηρυτό», ανέφερε νωρίτερα την Κυριακή το IDF.

«Επιπλέον, η IAF... χτύπησε και εξουδετέρωσε τον τρομοκράτη Al-Haj Abbas Salama στην περιοχή Tebnine, έναν ανώτερο διοικητή στο νότιο μέτωπο της Χεζμπολάχ, καθώς και τους τρομοκράτες Rada Abbas Awada και Ahmad Ali Hussein».

Οι IDF ισχυρίστηκαν ότι έλαβαν «πολυάριθμα μέτρα» για να «μετριάσουν τον κίνδυνο να πληγούν άμαχοι» και στις δύο περιπτώσεις.

Σε απάντηση, περίπου 200 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τα σύνορα του Λιβάνου προς το βόρειο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της Κυριακής, πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός.

Ισραήλ: Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στο επόμενο στάδιο του πολέμου

Αποφασισμένο να προχωρήσει σε κλιμάκωση εμφανίζεται το Ισραήλ το οποίο έχει καταρτίσει σχέδιο αντιποίνων προς τη Χεζμπολάχ μετά την επίθεση με drone που είχε στόχο την κατοικία του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στα μηνύματά του, μετά το χτύπημα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε για απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του ενώ έκανε λόγο για άμεση τιμωρητική απάντηση στους συμμάχους του Ιράν.

Για την απάντηση στην Τεχεράνη συνεδρίασε το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, όμως λίγο νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας Γιοάβ Γκάλαντ, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης για την κατάσταση στα βόρεια σύνορα, είπε τα εξής:

«Μετακινούμαστε από μια κατάσταση ήττας του εχθρού σε μια κατάσταση καταστροφής ανατινάζοντας σήραγγες, αποθήκες πυρομαχικών, διαλύοντας τη Χεζμπολάχ».

«Πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στην ολοκλήρωση της αποστολής, αν και υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Οι IDF προετοιμάζονται για περαιτέρω κινήσεις, αλλά πρωτίστως εκτελούν σωστά αυτή την επιχείρηση», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση