Ο αναίτιος εν ψυχρώ δημόσιος φόνος του Τζορτζ Φλόιντ δεν είναι το πρώτο περιστατικό ρατσιστικής βίας. Αντιθέτως, είναι το τελευταίο μίας μακράς λίστας, στην οποία συνωστίζονται αποτρόπαιοι φόνοι άοπλων Αφροαμερικανών από αστυνομικούς. Κι αυτή η λίστα συνεχώς μακραίνει, επειδή οι δράστες αυτών των εγκλημάτων συνήθως δεν διώκονται ποινικά κι αν διωχθούν «πέφτουν στα πολύ μαλακά». Ένας από αυτούς τους φόνους έγινε το 2014, όταν ένας λευκός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο Αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.
The historic St. John’s church across from the White House has been set on fire: pic.twitter.com/mWgtdkwBq3
— Alex Salvi (@alexsalvinews) June 1, 2020
Ο τραγικός θάνατος του 46χρονου άνδρα, όμως, λειτούργησε σαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και τα επεισόδια τείνουν να πάρουν την μορφή εξέγερσης. Το γεγονός ότι ο άτυχος Φλόιντ βιντεοσκοπήθηκε να παρακαλά για τη ζωή του, χωρίς να αντιστέκεται, τη στιγμή που ένας λευκός αστυνομικός, αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις του ίδιου και των δεκάδων αυτοπτών μαρτύρων, συνέχιζε να του στερεί το οξυγόνο, συνέβαλε στη μαζική έκρηξη οργής. Για την ακρίβεια, οι ταραχές που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού θυμίζουν άλλες εποχές: τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και συγκεκριμένα το 1967, όταν ξέσπασαν στο Ντιτρόιτ οι σοβαρότερες φυλετικές ταραχές στη νεότερη αμερικανική ιστορία.
BREAKING: Protesters lit another fire. US Park Police are pushing them back with OC spray, “flash bangs.” Some protesters are clashing with police. They say the death of #GeorgeFloyd is “the straw that broke the camels back.” @nbcwashington @MSNBC pic.twitter.com/IQEafLw9An
— Shomari Stone (@shomaristone) June 1, 2020
«Φλέγονται» οι ΗΠΑ - Επεισόδια σε πολλές πόλεις
Μέσα στο Σαββατοκύριακο τα επεισόδια συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Μαζικές διαδηλώσεις, εμπρησμοί περιπολικών, αλλά και καταστημάτων και άσχετων αυτοκινήτων σε δεκάδες πόλεις. Ως απάντηση σ’ αυτές, ετέθη σε επιφυλακή η Εθνοφρουρά στη Μινεσότα για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και επεβλήθη απαγόρευση κυκλοφορίας.
«Δεν θα καλέσουμε μονάδες της Εθνοφρουράς επί του παρόντος», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε, όμως, ότι έχει θέσει στρατιωτικές μονάδες σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών, σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή τους από τον κυβερνήτη της Μινεσότα. Τρία άτομα έχουν μέχρι τώρα χάσει τη ζωή τους, ενώ από το Λος Άντζελες ως το Μαϊάμι και το Σικάγο, η οργή ξεχειλίζει. Στην Ουάσιγκτον διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης φωνάζοντας «Οι ζωές των μαύρων μετρούν».
WATCH: @NBCNews reporter @GarrettHaake hit as police clash with protesters near White House. pic.twitter.com/n3v4LR68bL
— MSNBC (@MSNBC) June 1, 2020
Οδηγός φορτηγού το κατηύθυνε σε πλήθος διαδηλωτών σε κλειστό αυτοκινητόδρομο στη Μινεάπολη. Ο οδηγός δεξαμενοφόρου κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στον κλειστό διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 35 West, πάντως δεν τραυματίστηκε κανείς, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ο οδηγός του φορτηγού κατέβηκε από το όχημα και υπέστη ξυλοδαρμό από διαδηλωτές, προσθέτει το πρακτορείο.
A semi-truck sped into a large crowd of protesters on a closed highway in Minneapolis. No one appeared to have been hit, officials say.
— ABC News (@ABC) June 1, 2020
Authorities say the driver was taken to a hospital and placed under arrest. https://t.co/HgAtsjorJh pic.twitter.com/xkL9ANZwPT
Λεηλασίες καταστημάτων αναφέρθηκαν στη Σάντα Μόνικα, παραθαλάσσια πόλη σε μικρή απόσταση από το Λος Άντζελες. Το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα), τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα με ανθρώπους να ορμούν σε καταστήματα σε πεζόδρομο στη Σάντα Μόνικα. Αστυνομικοί έφθασαν επιτόπου και το πλήθος φάνηκε να σκορπίζει. Στο κέντρο του Λος Άντζελες ταυτόχρονα βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του ρατσισμού.
Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην Ουάσινγκτον μετά τις νέες διαδηλώσεις κοντά στον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε η δήμαρχος της πρωτεύουσας των ΗΠΑ, η Μιούριελ Μπάουζερ, την επομένη μιας νύχτας που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια σε πολλές πόλεις της χώρας. Η απαγόρευση θα ισχύσει από τις «23:00 της Κυριακής ως τις 06:00 της Δευτέρας», διευκρίνισε η Μπάουζερ μέσω Twitter, προσθέτοντας ότι έδωσε εντολή να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά στην πόλη για να ενισχύσει την αστυνομία.
Οι διαδηλωτές προτάσσουν το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του Φλόιντ. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία είναι ιδιαίτερα σφοδρές και οι συλλήψεις χιλιάδες. Ενδεικτικό της αστυνομικής καταστολής και αυθαιρεσίας είναι αυτό που συνέβη στη Νέα Υόρκη. Εκεί δύο περιπολικά έπεσαν πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ δύο μέλη τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters, που κάλυπταν τις ταραχές, τραυματίστηκαν από σφαίρες με καουτσούκ.
Disturbing footage of two New York police cars driving through protesters. https://t.co/bZTyU7OD9X
— George Eaton (@georgeeaton) May 31, 2020
Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Τραμπ
Σ’ αυτό το σκηνικό, ο πρόεδρος Τραμπ αδυνατεί να λειτουργήσει κατευναστικά. Το αντίθετο, συνεχώς ρίχνει λάδι στη φωτιά. Χαρακτήρισε όσους διαμαρτύρονται «εγκληματίες που ατιμάζουν την μνήμη του Φλόιντ». Επιτέθηκε στον Δημοκρατικό δήμαρχο της Μινεάπολις, χαρακτηρίζοντάς τον «ριζοσπάστη αριστερό» και προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιηθούν πυροβόλα όπλα.
Μέσω του Twitter ανακοίνωσε ότι θα χαρακτηρίσει το κίνημα «Antifa», το οποίο στηρίζει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, τρομοκρατική οργάνωση. Ο πρόεδρος Τραμπ επιρρίπτει σ’ αυτό το κίνημα και σε άλλους «ριζοσπάστες εξτρεμιστές», όπως τους αποκαλεί, τις ταραχές που ξεσπούν κατά την διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς.
Σε ανάρτησή του πριν μερικές ώρες, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε με κεφαλαία γράμματα «Νόμος και τάξη», ενώ σε επόμενο Tweet του έκανε λόγο για «Fake News», χωρίς να είναι ξεκάθαρο σε τι αναφέρεται.
LAW & ORDER!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 31, 2020
Οργή από καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, αθλητές
Ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας, όμως, μοιάζει αποφασισμένο για αλλαγή. Στο παιχνίδι μπαίνουν καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, αθλητές, μέχρι και εταιρείες. «Για μια φορά, Don’t Do It».
Αντιστρέφοντας το διάσημο πλέον μότο της Do it, η εταιρεία αθλητικών ειδών Nike με διαφημιστικό σποτ συμμετέχει στον αγώνα κατά της ρατσιστικής βίας. Από τη Μαντόνα μέχρι τον Γιάννη Αντετοκούμπο, όλοι εκφράζουν τον θυμό τους, καλώντας την κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος σε αυτό τον αέναο κύκλο βίας. «Γιατί η Αμερική δεν μας αγαπάει;», διερωτάται ο δημοφιλής παίκτης του NBA Λεμπρόν Τζέιμς.
Ο ηθοποιός Τζον Κιούζακ κατήγγειλε ότι δέχτηκε επίθεση από αστυνομικούς, καθώς κατέγραφε τις διαδηλώσεις στο Σικάγο. Η τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε απαιτεί να αποδοθεί δικαιοσύνη. Το έγκλημα αυτό, όμως, δεν έχει αντίκτυπο μονάχα στις ΗΠΑ. Εκατοντάδες άτομα στο Λονδίνο, στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ένωσαν τις φωνές τους με τους διαδηλωτές. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και στο Τορόντο του Καναδά.
Το εμφυλιοπολεμικό αυτό κλίμα αναμένεται να επηρεάσει την προεκλογική περίοδο, ίσως και τις ίδιες τις εκλογές. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι έκανε δωρεές σε μια οργάνωση που καταβάλει εγγυήσεις συλληφθέντων στη Μινεάπολις. Φρόντισε, όμως, να κρατήσει αποστάσεις, καταδικάζοντας τα έκτροπα.
Πηγή: protothema