ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ελληνοτουρκικά, εξοπλιστικά και υποκλοπές στο επίκεντρο του debate στην Ελλάδα

Όσα συζητήθηκαν στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών

ΚΥΠΕ

Τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της αμυντικής θωράκισης της χώρας, αλλά και το σκάνδαλο των υποκλοπών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, το βράδυ της Τετάρτης 10 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, στην ειδική ενότητα του debate περί εξωτερικής πολιτικής τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όσο και οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέπτυξαν τις θέσεις τους αναφορικά με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, τις προοπτικές διαλόγου με την Τουρκία, τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας και την προάσπιση των εθνικών συνόρων.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των εξοπλιστικών προγραμμάτων της διακυβέρνησής του, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για καλά μελετημένα προγράμματα, τα οποία θωρακίζουν τη χώρα, χωρίς απόκλιση από τους βασικούς δημοσιονομικούς κανόνες.

«Είχα να διαχειριστώ μια εξαιρετικά επιθετική Τουρκία», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Κρατήσαμε τη χώρα ασφαλή, θωρακίσαμε τα σύνορά μας, χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες, όπως με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, με την ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Κογκρέσο να έχει γείρει σαφώς υπέρ των ελληνικών θέσεων».

Ερωτηθείς για τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι εφόσον επανεκλεγεί είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με οποιονδήποτε επιλέξει ο τουρκικός λαός. Ωστόσο, εκτίμησε ότι «ο τουρκικός αναθεωρητισμός, όπως έχει εκφραστεί μέσα από το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας, είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA των τουρκικών κομμάτων».

«Δεν έχω αυταπάτες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα τείνει «χείρα φιλίας» σε όποια ηγεσία επιλέξει ο τουρκικός λαός και θα επιδιώξει να συζητήσει τη «μία βασική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». «Η πολιτική της ισχυρής αποτροπής και των ισχυρών συμμαχιών της Ελλάδας θα πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε εξοπλιστικά προγράμματα που έφερε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως οι γαλλικές φρεγάτες και τα 18 Rafale, αλλά δεν στήριξε και δεν πρόκειται να στηρίξει προγράμματα στα οποία ανακύπτουν ζητήματα υπερκοστολόγησης.

«Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα, τα οποία δεν έχουν την εισήγηση των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. Αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «προφανώς θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα, αλλά θα διεκδικήσουμε να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Είναι αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία σε ένα πρόγραμμα 14-15 δισεκατομμυρίων».

Σε ερώτημα για τον φράχτη του Έβρου, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η «φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη», αλλά σημείωσε ότι «το μεταναστευτικό προσφυγικό δεν θα λυθεί με φράχτες». «Όπου υπάρχουν, ας υπάρχουν και καλώς υπάρχουν, αλλά το μεταναστευτικό θα λυθεί με μια διεκδίκηση διαφορετική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι κατά τον ίδιο μείζον ζήτημα είναι να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα σε μια ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι απαιτείται μια ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, με άρση του βέτο. «Όσο υπάρχει ομοφωνία δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας», υποστήριξε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι και ευρωτουρκικά, ενώ ανέδειξε και την ανάγκη συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι τα υπάρχοντα εξοπλιστικά προγράμματα υπηρετούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ εις βάρος των λαϊκών αναγκών.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε ότι στον σημερινό πολυπολικό η χώρα θα πρέπει να συμμαχεί με όποιον υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, υπεραμυνόμενος και πιθανών συμμαχιών με τη Ρωσία.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΜέΡΑ25 επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για μια διεθνή διάσκεψη στη Μεσόγειο για χάραξη θαλασσίων ζωνών.

Ειδική θέση κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας, στην ενότητα περί λειτουργίας των θεσμών και διαφάνειας, κατέλαβε και το θέμα των παρακολουθήσεων.

Σε ερώτηση που του τέθηκε αν σκέφτηκε να παραιτηθεί από την Πρωθυπουργία ως πράξη ανάληψης της πολιτικής ευθύνης εφόσον υπό την αρμοδιότητά του βρισκόταν η ΕΥΠ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε «Όχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ». Όπως υποστήριξε, οι πρωτοβουλίες του κινήθηκαν στην κατεύθυνση ενίσχυσης του πλαισίου θεσμικών εγγυήσεων, ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι «οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς», ενώ ξεκαθάρισε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».

Ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό αφού παραδέχεται ότι «δεν ήταν επαρκείς οι εξηγήσεις» να δώσει τώρα επαρκείς εξηγήσεις για ποιους λόγους παρακολουθείτο ο Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και πολιτικά πρόσωπα.

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι δεν αποτελούσα κίνδυνο για τη δημοκρατία, αλλά για τη Νέα Δημοκρατία». Τέλος, αναφέρθηκε στο πόρισμα της PEGA, άσκησε δριμεία κριτική στη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής στην οποία πλειοψηφεί η Νέα Δημοκρατία και δεσμεύτηκε ότι θα αγωνιστεί για την απόδοση ποινικών ευθυνών για το σκάνδαλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X