ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Eπιστολή με 4 εισηγήσεις για Κυπριακό έστειλε στον Πρόεδρο η Αννίτα

Τι αναφέρει

Επιστολή στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στην οποία καταγράφει τέσσερις εισηγήσεις για κινητικότητα στο Κυπριακό έστειλε η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου.

Η κ. Δημητρίου εισηγείται την άμεση λήψη απόφασης από πλευράς Λευκωσίας για μονομερή εκτέλεση από δικής μας πλευράς, των απαραίτητων εργασιών για προετοιμασία διάνοιξης του οδοφράγματος στην περιοχή Μιας Μηλιάς, αλλά και ενός επιπρόσθετου οδοφράγματος στην περιοχή Πυρόι ή Πύργου.

Αναφέρει ότι το τελικό άνοιγμα του ενός, ή και των δύο οδοφραγμάτων δεν θα πρέπει να είναι αλληλένδετα θέματα και να μην εξαρτάται από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά από την πρόθεση της τουρκικής πλευράς να προχωρήσει στις ανάλογες εργασίες που απαιτούνται στο κατεχόμενο έδαφος επί των συγκεκριμένων περιοχών.

Σε σχέση με το διάλογο Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος αναστάληκε, η κ. Δημητρίου εισηγείται όπως η Κυπριακή Δημοκρατία προβεί σε μια μονομερή και επίσημη δήλωση προθέσεων, με την οποία να ενημερώνει τόσο τον ΓΓ του ΟΗΕ, όσο και τα αρμόδια ευρωπαϊκά σώματα, ότι, σε περίπτωση επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, και με στόχο τη συμβολή στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η ΚΔ θα συναινέσει στην επανέναρξη του Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας – Ε.Ε. καθώς και στη συμμετοχή της Τουρκίας στις λεγόμενες Gymnich Meetings.

Επιπρόσθετα ο ΔΗΣΥ εισηγείται την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος που θέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στην οποία γίνεται αναφορά σε «μη εξουσιοδοτημένο συρμάτινο φράκτη μήκους 14 χιλιομέτρων που τοποθετήθηκε στην ουδέτερη ζώνη από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2021 και το 2022, ενάντια στις διαμαρτυρίες της αποστολής, ο οποίος παρά τις προηγούμενες ενδείξεις δεν έχει αφαιρεθεί».

Ο ΔΗΣΥ εισηγείται την άμεση αφαίρεση του συγκεκριμένου συρμάτινου φράκτη.

Παράλληλα, ζητά τη σαφή και δημόσια απόρριψη από την Κυβέρνηση και από τον Πρόεδρο προτάσεων που κατατίθενται στο Εθνικό Συμβούλιο και από συνιστώσες της συγκυβέρνησης και ακολούθως δημοσιοποιούνται, και οι οποίες κάνουν λόγο για απόρριψη της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, ή για μονομερές κλείσιμο των οδοφραγμάτων.

"Τέτοιες προτάσεις ειδικά από κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνησή σας, δίνουν άλλοθι στην τουρκική προπαγάνδα, μάς εκθέτουν στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα και αφαιρούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της δικής μας πλευράς να πορεύεται στη βάση της νομιμότητας, των συγκλίσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ", αναφέρει.

Η κ. Δημητρίου εκφράζει την πεποίθηση ότι σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ίδιά μας την Ιστορία και εάν δεν δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά με τρόπο που να αναιρεί το αφήγημα της Τουρκίας και τις αντιλήψεις που αυτό έχει δημιουργήσει στον διεθνή παράγοντα περί συνυπευθυνότητας των δύο πλευρών, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού.

"Έχετε - και έχουμε - χρέος προς την πατρίδα να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά. Χωρίς αμφιταλαντεύσεις", αναφέρει, διαβεβαιώνοντας ότι ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού και τερματισμό της κατοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X