ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στήριξη στο Κυπριακό

Την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη στήριξη για το Κυπριακό επανέλαβε ο Μακρόν

ΚΥΠΕ

Την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη στήριξή του στην Κύπρο για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος επανέλαβε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο πλαίσιο των εργασιών της 11ης Συνόδου Κορυφής Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED9) που φιλοξενείται στην Πάφο.

Ο Πρόεδρος Μακρόν, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την διοργάνωση και τη φιλοξενία της 11ης Συνόδου Κορυφής Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED9) εκφράζοντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Κύπρο και τους Κύπριους πολίτες για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο τα τελευταία 50 χρόνια. Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό αφορά όλους τους Ευρωπαίους επαναλαμβάνοντας την στήριξή του.

Υπέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι η συζήτηση που έγινε για το μεταναστευτικό και τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι πολύ σημαντική, ενώ αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι «επαναλάβαμε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και στον Λίβανο. Αυτό που τώρα χρειάζεται να κάνουμε είναι να απελευθερωθούν οι όμηροι και η προστασία των αμάχων θυμάτων της βίας, η οποία απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής και πέραν αυτής. Γι' αυτό και η Γαλλία αποφάσισε να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων σε αυτή την εμπόλεμη ζώνη.  Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το μόνο μέσο που έχουμε για να τερματιστούν οι μάχες».

Επεσήμανε ότι η ειρήνη στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διπλωματίας λέγοντας ότι «νομίζω ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο σε αυτή τη συζήτηση σήμερα. Το ανθρωπιστικό σχέδιο παρουσιάστηκε από τον Βασιλιά της Ιορδανίας σήμερα και το υποστηρίζουμε πλήρως».

Σημείωσε ότι η Γαλλία θα συμβάλει σε αυτό το ανθρωπιστικό σχέδιο, όπως έκανε στο παρελθόν, και εξέφρασε την ελπίδα ότι «ότι όλοι οι φίλοι στην περιοχή θα συμβάλουν επίσης σε αυτό το ανθρωπιστικό σχέδιο, το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για την Γάζα».

Είπε ακόμη ότι χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια και στον Λίβανο και ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο Λίβανο. «Αυτό είναι απαραίτητο για την ειρήνη και την σταθερότητα», σημείωσε. Προς την κατεύθυνση αυτή ο Πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε τη διοργάνωση συνάντησης στις 24 Οκτωβρίου στο Παρίσι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση