ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

H Κύπρος υποστηρίζει προσπάθειες διαμεσολάβησης

Κόμπος στη Διάσκεψη για Λίβανο: H Κύπρος υποστηρίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης

ΚΥΠΕ

H Κύπρος υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης που καταβάλλουν οι εταίροι της, όπως η Γαλλία, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη για στήριξη του λαού του Λιβάνου, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Κόμπος ανέφερε ακόμη ότι η διπλωματική οδός και η πλήρης εφαρμογή του Ψηφίσματος 1701 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από όλα τα μέρη, αποτελούν τη μόνη λύση.  

Είπε ακόμη ότι, επίσης ότι εξετάζεται η αποστολή πακέτου βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βοήθειας στον Λιβανο, συμπεριλαμβανομένης και βοήθειας προς τις Λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις και ότι σχεδόν 4.000 άτομα από 29 χώρες επαναπατρίστηκαν από τον Λίβανο στις χώρες τους μέσω Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη Διεθνή Διάσκεψη για στήριξη του λαού του Λιβάνου, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσικαι που συγκλήθηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμάνουελ Μακρόν, συμμετείχαν Υπουργοί των κρατών μελών της ΕΕ, της Ομάδας των G20 και αραβικών χωρών, καθώς και εκπρόσωποι περιφερειακών οργανισμών, του ΟΗΕ, και μη κυβερνητικών οργανισμών.

Αναφέρεται ότι, στην παρέμβασή του, ο κ. Κόμπος «υπογράμμισε ότι η Κύπρος υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης που καταβάλλουν οι εταίροι μας, όπως η Γαλλία, και σημείωσε ότι η διπλωματική οδός και η πλήρης εφαρμογή του Ψηφίσματος 1701 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από όλα τα μέρη, αποτελούν τη μόνη λύση».  

«Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου, καθώς και τη στήριξη στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας», προστίθεται. Ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε επίσης «στον κρίσιμο ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL) και στην ανάγκη ασφάλειας και προστασίας της, καταδικάζοντας τις επανειλημμένες επιθέσεις κατά της UNIFIL», αναφέρεται.

«Επί της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης στη χώρα, ο κ. Κόμπος τόνισε ότι χρήζει άμεσης, συντονισμένης και συλλογικής δράσης προς αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Υπενθύμισε, προστίθεται, ότι ο Λίβανος είναι γεωγραφικά ο πλησιέστερος γείτονας της Κύπρου στη Μέση Ανατολή, «και επί τούτου αναφέρθηκε στην πρόσφατη αποστολή φορτίου ανθρωπιστικής και φαρμακευτικής βοήθειας από την Κύπρο, δηλώνοντας επίσης ότι εξετάζεται και η αποστολή πακέτου βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης και βοήθειας προς τις Λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην κοινή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βηρυτό τον περασμένο Μάιο, κατά την οποία ανακοινώθηκε το συνολικό πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ της ΕΕ προς τον Λίβανο.

«Πέραν τούτου, η συνεισφορά της Κύπρου, πρόσθεσε, επεκτάθηκε και στη διευκόλυνση του επαναπατρισμού πολιτών τρίτων χωρών, σημειώνοντας ότι, μέχρι σήμερα, σχεδόν 4.000 άτομα από 29 χώρες επαναπατρίστηκαν από τον Λίβανο στις χώρες τους μέσω Κύπρου», αναφέρεται.

Καταλήγοντας, ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε τη Γαλλία και τον Πρόεδρο Μακρόν για τη σύγκληση της Διεθνούς Διάσκεψης, «υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται συλλογική δράση προς αντιμετώπιση της εν εξελίξει κρίσης».

Τον Λίβανο, αναφέρεται, εκπροσώπησαν ο Πρωθυπουργός της χώρας, Νατζίμπ Μικάτι, ο Υπουργός Εξωτερικών, Αμπντάλα Ρασίντ Μπου Χαμπίμπ και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Ταξίαρχος Χασάν Οντέ.

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Κόμπος είχε διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, την Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης στο Λίβανο, υπογράμμισαν Κόμπος - Γεραπετρίτης

Την κρισιμότητα της κατάστασης στον Λίβανο τόσο από ανθρωπιστική άποψη όσο και από την άποψη της επέκτασης της σύγκρουσης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη χιλιάδων θυμάτων και εκτοπισμένων, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντινος Κόμπος ο οποίος εκπροσώπησε την Κύπρο στην διεθνή Διάσκεψη για την παροχή βοήθειας στον Λίβανο, που οργάνωσε στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο κ. Κόμπος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησαν για την ανάγκη να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση

Η Κύπρος έχει ήδη στείλει φαρμακευτική και ιατρική βοήθεια βοήθεια και θα συνεχίσει να είναι σε επαφή με τις αρχές του Λιβανου με τον οποίο έχει «ιστορικές σχέσεις και αδελφικούς δεσμούς» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας πως μέσω της Κύπρου έχουν αποχωρήσει χιλιάδες πολίτες τρίτων κρατών από το Λίβανο.

«Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και θα είμαστε στη διάθεσή της Διεθνούς Κοινότητας» υπογράμμισε ο Κωνσταντινος Κόμπος υπογραμμίζοντας εκ παραλλήλου την ανάγκη να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή, κατάπαυση του πυρός και να εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Κύπρος είχε προετοιμαστεί από καιρό για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κλιμάκωση της κρίσης, Ενώ σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές υπογράμμισε πως αν υπάρξει ένταση της κρίσης αυτές θα αυξηθούν αλλά και ότι έχουν παρατηρηθεί παράτυπες αυξήσεις αφίξεις προσφύγων στην Κύπρο και προς το σκοπό αυτό οι κυπριακές αρχές βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις αρχές του Λιβάνου.

Την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων ώστε «να περιοριστεί η κρίση στον Λίβανο και να μπορέσουμε, επιτέλους, να έχουμε την επιδιωκόμενη από όλους ειρήνη» τόνισε εξάλλου και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα,μέλος - σε λίγες ημέρες - του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, «θα είναι πάντοτε στην πρώτη γραμμή για την ειρήνη. Ειρήνη, η οποία αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ υψηλή διακινδύνευση».

Επισήμανε με έμφαση τον κίνδυνο ανθρωπιστικής και μεταναστευτικής κρίσης, λέγοντας ότι είναι αυτονόητο ότι η κρίση στον Λίβανο έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις και μπορεί να έχει ακόμα χειρότερες συνέπειες, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στον Λίβανο υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες.

«Υπάρχουν άνθρωποι, περισσότερο από ένα εκατομμύριο, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί από τις εστίες τους. Υπάρχει μια συνολική ανθρωπιστική κρίση την οποία οφείλουμε να διαχειριστούμε» είπε και προσέθεσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση