ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κόμπος για Τουρκοκύπριους: Η λύση δύο κρατών τους αφαιρεί αυτομάτως την ευρωπαϊκή ιθαγένεια

Ο υπουργός Εξωτερικών για τη θέση περί δύο κρατών, της Άγκυρας και του Τατάρ

H θέση του Ερσίν Τατάρ και της Άγκυρας για δύο κράτη, στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Μια τέτοια εξέλιξη αφαιρεί αυτομάτως από τους Τουρκοκύπριους την ευρωπαϊκή ιθαγένεια και τα πολλαπλά οφέλη που τη συνοδεύουν, εξήγησε.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Κόμπος τονίζει πως η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη συνομιλιών δεν έχει τερματιστεί - και πλέον το σημείο αναφοράς είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο.

Αναφέρει, ακόμη, ότι από σήμερα έως και τη Γενική Συνέλευση, ενδεχομένως ο Αντόνιο Γκουτέρες να επανέλθει στο ζήτημα της τριμερούς συνάντησης. Υπενθυμίζει, ωστόσο, ότι πέρυσι καταβλήθηκε παρόμοια προσπάθεια από το Γενικό Γραμματέα, η οποία και πάλι δεν είχε γίνει αποδεκτή από την τουρκική πλευρά.

Ο κ. Κόμπος απορρίπτει τις επικρίσεις σε βάρος του προέδρου της Δημοκρατίας, ότι με την αποκάλυψη της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για τριμερή συνάντηση, τορπίλισε την όλη προσπάθεια. Επισημαίνει την ίδια στιγμή, πως σταθερός αρνητής στο διάλογο είναι η τουρκική πλευρά.

Σχετικά με την πρόσκληση προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, να συμμετάσχει - αυτή την εβδομάδα - στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κωνσταντίνος Κόμπος σημειώνει ότι προκειμένου να συνηγορήσει σε κάτι τέτοιο, η Λευκωσία έλαβε υπόψιν και την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη συνομιλιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση