24news team
Iστορική η σημερινή ημέρα για τις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ. Η συνάντηση του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο ολοκληρώθηκε. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Κύπριου Προέδρου στον Λευκό Οίκο εδώ και 28 χρόνια.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι παραμένει αισιόδοξος για μια επανενωμένη Κύπρο, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι παραμένει αισιόδοξος ότι μια επανενωμένη Κύπρος, μια διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδία είναι πιθανή.
Εξέφρασε παράλληλα τη στήριξη της χώρας του προς την κατεύθυνση αυτή.
«Και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε στήριξη μπορούμε προς αυτόν τον στόχο», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι υπολογίζει στη στήριξη των ΗΠΑ στο Κυπριακό.
«Κύριε Πρόεδρε, βασίζομαι στην υποστήριξή σας, την υποστήριξη των ΗΠΑ, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, μια λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια λύση που βασίζεται στις κοινές μας αξίες και αρχές της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι μεγάλη τιμή που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την πρόσκληση.
Μίλησε για τη στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών λέγοντας ότι οι σχέσεις βρίσκονται σε στρατηγικό και ιστορικό υψηλό.
Σε περιφερειακό επίπεδο, είπε, η Κύπρος είναι ένας προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας.
Στις δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι επισκέφθηκε την Κύπρο πριν από δέκα χρόνια, ως Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι τότε είχε πει ότι «δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούν να επιτύχουν τα έθνη μας όταν εργάζονται μαζί».
Σήμερα, πρόσθεσε, σταθήκαμε ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, ξεκινήσαμε στρατηγικό διάλογο και εντείναμε τη συνεργασία μας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την ενεργειακή ασφάλεια έως την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ είπε ακόμη ότι αυξήσαμε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε 8.000 μετρικούς τόνους στη Γάζα.
«Κύριε Πρόεδρε, η Κύπρος τα κατέστησε δυνατά και θέλω να σας ευχαριστήσω για την ηγεσία σας ούτως ώστε να συμβούν αυτά» είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας ότι «φέτος είναι η 50ή επέτειος από την τεχνητή διαίρεση του νησιού» σημειώνοντας ότι τη θυμάται καλά καθώς ήταν στην πρώτη του χρονιά ως γερουσιαστής των ΗΠΑ, μια θλιβερή μέρα, είπε, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία.
«Αλλά παραμένω αισιόδοξος για την δυνατότητα μιας επανενωμένης Κύπρου, μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε στήριξη μπορούμε προς αυτόν τον στόχο» είπε ο Τζο Μπάιντεν.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και είπε ότι συνεργάζονται στενά στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας, της ενέργειας, της επιβολής του νόμου, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, σημειώνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα και σαφής και ισχυρή πολιτική βούληση και στις δύο χώρες μετά τον πρώτο στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών την περασμένη εβδομάδα για περαιτέρω ενίσχυση αυτής της εταιρικής σχέσης.
Σε περιφερειακό επίπεδο, τόνισε, η Κύπρος «είναι ένας προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας». Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή λέγοντας ότι η Λευκωσία έχει άριστες σχέσεις με όλους τους γείτονές της και συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις, να στείλει την τόσο αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και για την απομάκρυνση υπηκόων τρίτων χωρών από την περιοχή.
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, επανέλαβε ότι η Κύπρος βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, σημειώνοντας ότι δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, έχοντας κατά νου ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή τα τελευταία 50 χρόνια.
Για σύνδεση περιφερειακού αποτυπώματος Κύπρου με μορφή λύσης Κυπριακού έκανε λόγο ο ΠτΔ
Ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, ότι αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ το περιφερειακό αποτύπωμα της χώρας, κάτι που, όπως είπε, συνδέεται και με τη μορφή και με το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου κατά τη συνάντησή τους νωρίτερα, λέγοντας συγκεκριμένα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τον ρόλο της σε σχέση με τη Μέση Ανατολή και τον ανθρωπιστικό διάδρομο, και ότι «επισημάνθηκε, τονίστηκε αυτή η ανάγκη ότι μέσα από τη λύση του Κυπριακού η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί, όχι μόνο να συνεχίσει τον συγκεκριμένο ρόλο, αλλά αυτός ο ρόλος να ενισχυθεί σαφώς περισσότερο».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε επίσης ότι πολύ σύντομα «θα ακούσουμε θετικές εξελίξεις» σε σχέση με το θέμα της άρσης των θεωρήσεων εισόδου, αλλά και ότι θα γίνουν «ακόμη περισσότερα» τους προσέχεις μήνες σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Ανέφερε επίσης ότι είχαν «μια εξαιρετική» και «αποτελεσματική» συζήτηση, με συγκεκριμένα θέματα προς υλοποίηση.
Το 24news καλύπτει ζωντανά τη συνάντηση των δύο Προέδρων.
Ανάρτηση από Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη
Εργαζόμαστε για την Κύπρο της εξωστρέφειας και που αξιοποιεί στο έπακρο όλες τις δυνατότητές της, αναφέρει σε ανάρτησή του στο 'Χ' ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι η επίλυση του Κυπριακού.
Στην ανάρτηση, η οποία συνοδεύεται από φωτογραφίες από την συνάντηση των Προέδρων της Κύπρου και των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημειώνει την αναφορά του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι «δεν υπάρχει όριο για το τι μπορεί να πετύχουν δύο χώρες, όταν εργάζονται μαζί» και τονίζει ότι οι σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο τους επίπεδο.
«'Δεν υπάρχει όριο για το τι μπορεί να πετύχουν δύο χώρες, όταν εργάζονται μαζί'. Οι σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ βρίσκονται στο υψηλότερο τους επίπεδο. Ο σαφής προσανατολισμός της χώρας μας και ο ρόλος που διαδραματίζει στην περιοχή μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών αναγνωρίζεται και ενδυναμώνεται το διπλωματικό μας αποτύπωμα» αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης.
Τονίζει ότι «στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών μας η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Για αυτή την Κύπρο εργαζόμαστε, την Κύπρο της εξωστρέφειας και που αξιοποιεί στο έπακρο όλες τις δυνατότητές της».
"Δεν υπάρχει όριο για το τι μπορεί να πετύχουν δύο χώρες, όταν εργάζονται μαζί"
— Λετυμπιώτης Κων/νος (@letymbiotis) October 30, 2024
Οι σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο τους επίπεδο. Ο σαφής προσανατολισμός της χώρας μας και ο ρόλος που διαδραματίζει στην περιοχή μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών αναγνωρίζεται και… pic.twitter.com/yEXjYYg21j
Φωτογραφίες από τις δηλώσεις του ΠτΔ Νίκου Χριστοδουλίδη
Before today’s briefing, President Nikos Christodoulides of Cyprus spoke outside the West Wing after his meeting with @POTUS. They discussed energy security and the conflicts in the Middle East and Ukraine, as Biden recognized the 50th anniversary of the island's division. pic.twitter.com/ImjMiMEP8r
— Audrey Pachuta (@AudreyPachuta) October 30, 2024
Χριστοδουλίδης: Βασίζομαι στη στήριξη των ΗΠΑ για επανέναρξη των συνομιλιών και λύση του Κυπριακού
" My country has been under Turkish occupation for the past 50 years, and I count on U.S. support to resume negotiations and find a solution to the Cyprus problem in line with U.N. Security Council resolutions. Such a solution should be based on our shared principles of democracy…
— Lena Argiri (@lenaargiri) October 30, 2024
Μπαιντεν σε ΠτΔ: Δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούμε να πετύχουμε συνεργαζόμενοι
Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «δεν υπάρχει όριο για το τι μπορεί να πετύχουν δύο χώρες, όταν εργάζονται μαζί».
There is no limit to what the two countries can achieve when they work together said @POTUS in his welcoming remarks to @Christodulides pic.twitter.com/Gy3YFTJiNs
— Lena Argiri (@lenaargiri) October 30, 2024
Σε εξέλιξη η συνάντηση @POTUS @Christodulides στον Λευκο Οίκο. Πρόκειται για μια σημαντικότατη εξέλιξη-σταθμό στις σχέσεις των δυο χωρών- που αποδεικνύει το νέο αναβαθμισμένο ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και τη στενή συνεργασία
— Lena Argiri (@lenaargiri) October 30, 2024
ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας pic.twitter.com/icAv0wJM6p
Κύπριοι τελειόφοιτοι σε παραγωγική σχολή αξιωματικών ΗΠΑ
Για πρώτη φορά τελειόφοιτοι από την Κύπρο θα δικαιούνται να φοιτήσουν σε παραγωγική σχολή αξιωματικών (Ναυτικού και Λιμενικού) των ΗΠΑ.
Very excited to announce selection to compete for admission to @NavalAcademy & @USCGAcademy for next year’s class. Academically & physically challenging, our military service academies have produced some of America’s finest leaders, including former Presidents Carter &… pic.twitter.com/KboLKrH8m6
— U.S. Embassy Cyprus (@USEmbassyCyprus) October 30, 2024
Πρώτες φωτογραφίες από την συνάντηση (Hellas Journal)
Στον Λευκό Οίκο έφτασε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης
Άφιξη @Christodulides στον @WhiteHouse για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν pic.twitter.com/DAJxhBmYL4
— Petros Kasfikis (@PetrosKas) October 30, 2024
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου, στην Ουάσιγκτον, στις 11.45 τοπική ώρα (17.45 ώρα Κυπρου) για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη υποδέχτηκε ο υπεύθυνος πρωτοκόλλου του Λευκού Οίκου.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Κύπριος πρόεδρος στον Λευκό Οίκο μετά το 1996.
Ο Πρόεδρος συνοδεύεται στις ΗΠΑ από τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένα Ραoυνά, την Πολιτική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών, Σαλίνα Σιάμπου, τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Δώρο Βενέζη και υπηρεσιακούς παράγοντες. Επίσης συνοδεύεται από τον Κύπριο Πρέσβη στις ΗΠΑ Ευάγγελο Σάββα.
Απο αμερικανικής πλευράς στη διμερή συνάντηση θα παραστεί εκτός από τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν και ο Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Θεμάτων Τζον Κάρπεντερ.
Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, η κατάσταση ασφαλείας στην Μέση Ανατολή, η ενεργειακή ασφάλεια και συνεργασία και το Κυπριακό.
Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να επαναλάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα στο Κυπριακό.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο κ. Λετυμπιώτης ανακοινώνει την άφιξη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της ομάδας που τον συνοδεύει την Ουάσιγκτον, σημειώνοντας ότι είναι «μια ιστορική ημέρα για τις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ».
Όπως αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης, η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 (17.30 ώρα Κυπρου) στον Λευκό Οίκο είναι η πρώτη εδώ και 28 χρόνια, «απόδειξη της ουσιαστικής αναβάθμισης των σχέσεων των 2 χωρών και της διπλωματικής εξωστρέφειας της χώρας μας».
Μόλις φτάσαμε στην Ουάσινγκτον, μια ιστορική ημέρα για τις σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ.
— Λετυμπιώτης Κων/νος (@letymbiotis) October 30, 2024
Η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας @PresidentCYP @Christodulides με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ @POTUS @JoeBiden θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 στον Λευκό Οίκο.
Η πρώτη εδώ και 28… pic.twitter.com/2ChvjDMHL6
«Κρίσιμη» η συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν, λέει ο Ακάνσοϊ
Η συνάντηση των Προέδρων των ΗΠΑ και της Κύπρου σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου, την οποία θα πρέπει να παρακολουθήσει από κοντά η τουρκοκυπριακή κοινότητα, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Ασίμ Ακάνσοϊ.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, ο Τ/κ πολιτικός λέει ότι αναμένεται να επηρεάσει όχι μόνο το Κυπριακό αλλά και τις περιφερειακές ισορροπίες.
Υπενθυμίζοντας την επικείμενη επιστροφή της ExxonMobil για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και εκφράζοντας ανησυχία για τη στάση της τ/κ ηγεσίας, η οποία, όπως σημείωσε, έχει απομακρυνθεί από το πλαίσιο του ΟΗΕ, ο κ. Ακάνσοϊ αναφέρει ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν αξίζουν αυτή την κατάσταση και έχουν τη δυνατότητα να την ξεπεράσουν». Παράλληλα, αναφέρεται στην ανάγκη για ρεαλιστικές προσεγγίσεις και υπεύθυνη πολιτική.
Ο κ. Ακάνσοϊ λέει επίσης πως στο παρελθόν υπήρχε απευθείας επικοινωνία μεταξύ της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και των ΗΠΑ.
Αποτέλεσμα αντιδυτικής προσέγγισης Τουρκίας η συνάντηση ΠτΔ-Μπάιντεν
Η Άγκυρα πρέπει να παρακολουθήσει στενά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Μπάιντεν, δηλώνει η ακαδημαϊκός Τσιντέμ Νας και σχολιάζει ότι μπορεί να θεωρηθεί και ως αποτέλεσμα των βημάτων που έχει κάνει η Τουρκική Δημοκρατία στην εξωτερική της πολιτική και της αντιδυτικής της προσέγγισης.
Σε συνέντευξη της η ακαδημαϊκός Τσιντέμ Νας που δημοσιεύεται στην αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι «η συνάντηση του Ε/κ ηγέτη Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρώτο Ε/κ ηγέτη που προσκαλείται στον Λευκό Οίκο εδώ και 28 χρόνια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα προβλήματα στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον».
Καθώς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «ο οποίος έχει καλές σχέσεις με την Ουάσιγκτον, αποτελεί μέρος της μεταβαλλόμενης πολιτικής των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο, τα χαρτιά της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου γίνονται πιο δυνατά με την επίδραση της διεθνούς αναγνώρισης, της συμμετοχής στην ΕΕ και της προσέγγισης με τον Λευκό Οίκο», αναφέρει η Τζουμχουριέτ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Οικονομικής Ανάπτυξης Αναπλ. Καθηγήτρια Δρ Τσιντέμ Νας δήλωσε ότι η συνάντηση θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά από την Άγκυρα και επεσήμανε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
«Σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής, η Νας δήλωσε ότι η συνεργασία με την ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου είναι σημαντική για τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή», γράφει η εφημερίδα. Αφού είπε ότι η «νότια Κύπρος» χρησιμεύει ως διάδρομος για τις ΗΠΑ στην περιοχή και ότι οι πολιτικές της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα η άρνησή της να αναγνωρίσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, είναι απαράδεκτες για τις ΗΠΑ, η Νας δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι «οι πολιτικές της Τουρκίας έχουν περιορίσει τη συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας σε περιφερειακές επιχειρήσεις. Είδαμε την πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Όταν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να λάβουν την υποστήριξη της Τουρκίας σε περιφερειακά ζητήματα, βρίσκουν νέους συμμάχους ή ενισχύουν τους δεσμούς τους με τους συμμάχους τους. Στρατηγικά, μειώνει την ανάγκη της για την Τουρκία. Η επίσκεψη αυτή είναι ο καρπός μιας μακρόχρονης διαδικασίας. Η Τουρκική Δημοκρατία θα πρέπει να την παρακολουθεί στενά».
Αναφέροντας ότι αυτό «μπορεί να θεωρηθεί και ως αποτέλεσμα των βημάτων που έχει κάνει η Τουρκική Δημοκρατία στην εξωτερική της πολιτική και της αντιδυτικής της προσέγγισης», η Νας υπενθύμισε ότι υπάρχουν θεμελιώδη προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που αφορά στενά την ασφάλεια της Άγκυρας.
Επισημαίνοντας ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στο Κυπριακό είναι παρόμοια με εκείνη της ΕΕ, η Νας δήλωσε ότι η «νότια Κύπρος», που υποστηρίζεται άμεσα από τις Βρυξέλλες, έχει διαμορφώσει τις ισορροπίες υπέρ της στη διαδικασία. Η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ μπορεί να δημιουργήσει και πάλι προβλήματα πάνω στα ήδη άλυτα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στις σχέσεις της με τη Δύση, γράφει η Τζουμχουριέτ.