ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Iστορική η σημερινή ημέρα για σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ

Όλα όσα έγιναν σήμερα στον Λευκό Οίκο (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

24news team

Iστορική η σημερινή ημέρα για τις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ. Η συνάντηση του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο ολοκληρώθηκε. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Κύπριου Προέδρου στον Λευκό Οίκο εδώ και 28 χρόνια. 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι παραμένει αισιόδοξος για μια επανενωμένη Κύπρο, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι παραμένει αισιόδοξος ότι μια επανενωμένη Κύπρος, μια διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδία είναι πιθανή.

Εξέφρασε παράλληλα τη στήριξη της χώρας του προς την κατεύθυνση αυτή.

«Και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε στήριξη μπορούμε προς αυτόν τον στόχο», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι υπολογίζει στη στήριξη των ΗΠΑ στο Κυπριακό.

«Κύριε Πρόεδρε, βασίζομαι στην υποστήριξή σας, την υποστήριξη των ΗΠΑ, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, μια λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια λύση που βασίζεται στις κοινές μας αξίες και αρχές της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι μεγάλη τιμή που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την πρόσκληση.

Μίλησε για τη στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών λέγοντας ότι οι σχέσεις βρίσκονται σε στρατηγικό και ιστορικό υψηλό.

Σε περιφερειακό επίπεδο, είπε, η Κύπρος είναι ένας προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας.

Στις δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι επισκέφθηκε την Κύπρο πριν από δέκα χρόνια, ως Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι τότε είχε πει ότι «δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούν να επιτύχουν τα έθνη μας όταν εργάζονται μαζί».

Σήμερα, πρόσθεσε, σταθήκαμε ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, ξεκινήσαμε στρατηγικό διάλογο και εντείναμε τη συνεργασία μας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την ενεργειακή ασφάλεια έως την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ είπε ακόμη ότι αυξήσαμε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε 8.000 μετρικούς τόνους στη Γάζα.

«Κύριε Πρόεδρε, η Κύπρος τα κατέστησε δυνατά και θέλω να σας ευχαριστήσω για την ηγεσία σας ούτως ώστε να συμβούν αυτά» είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας ότι «φέτος είναι η 50ή επέτειος από την τεχνητή διαίρεση του νησιού» σημειώνοντας ότι τη θυμάται καλά καθώς ήταν στην πρώτη του χρονιά ως γερουσιαστής των ΗΠΑ, μια θλιβερή μέρα, είπε, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία.

«Αλλά παραμένω αισιόδοξος για την δυνατότητα μιας επανενωμένης Κύπρου, μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε στήριξη μπορούμε προς αυτόν τον στόχο» είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και είπε ότι συνεργάζονται στενά στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας, της ενέργειας, της επιβολής του νόμου, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, σημειώνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα και σαφής και ισχυρή πολιτική βούληση και στις δύο χώρες μετά τον πρώτο στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών την περασμένη εβδομάδα για περαιτέρω ενίσχυση αυτής της εταιρικής σχέσης.

Σε περιφερειακό επίπεδο, τόνισε, η Κύπρος «είναι ένας προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας». Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή λέγοντας ότι η Λευκωσία έχει άριστες σχέσεις με όλους τους γείτονές της και συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις, να στείλει την τόσο αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και για την απομάκρυνση υπηκόων τρίτων χωρών από την περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, επανέλαβε ότι η Κύπρος βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, σημειώνοντας ότι δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, έχοντας κατά νου ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή τα τελευταία 50 χρόνια.

Για σύνδεση περιφερειακού αποτυπώματος Κύπρου με μορφή λύσης Κυπριακού έκανε λόγο ο ΠτΔ

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, ότι αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ το περιφερειακό αποτύπωμα της χώρας, κάτι που, όπως είπε, συνδέεται και με τη μορφή και με το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου κατά τη συνάντησή τους νωρίτερα, λέγοντας συγκεκριμένα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τον ρόλο της σε σχέση με τη Μέση Ανατολή και τον ανθρωπιστικό διάδρομο, και ότι «επισημάνθηκε, τονίστηκε αυτή η ανάγκη ότι μέσα από τη λύση του Κυπριακού η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί, όχι μόνο να συνεχίσει τον συγκεκριμένο ρόλο, αλλά αυτός ο ρόλος να ενισχυθεί σαφώς περισσότερο».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε επίσης ότι πολύ σύντομα «θα ακούσουμε θετικές εξελίξεις» σε σχέση με το θέμα της άρσης των θεωρήσεων εισόδου, αλλά και ότι θα γίνουν «ακόμη περισσότερα» τους προσέχεις μήνες σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Ανέφερε επίσης ότι είχαν «μια εξαιρετική» και «αποτελεσματική» συζήτηση, με συγκεκριμένα θέματα προς υλοποίηση.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ο Αμερικάνος Πρόεδρος συνοδευόταν από τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, ένδειξη όχι μόνο της αναβάθμισης των σχέσεων μας αλλά και όλων αυτών που συζητήσαμε».

Είπε ότι ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο για τη σταθερή θέση των ΗΠΑ σε σχέση με τη μορφή του Κυπριακού, «ειδικότερα σε μια συγκυρία που βλέπουμε την Τουρκία να προωθεί άλλες μορφές λύσης».

«Θέλω να συνδέσω αυτή τη διάσταση γιατί έγινε από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο για το γεγονός ότι, αφού μας ευχαρίστησε για τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, τον ανθρωπιστικό διάδρομο, την ενδεχόμενη εκκένωση πληθυσμού από την περιοχή, επισημάνθηκε, τονίστηκε αυτή η ανάγκη ότι μέσα από τη λύση του Κυπριακού η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί, όχι μόνο να συνεχίσει τον συγκεκριμένο ρόλο, αλλά αυτός ο ρόλος να ενισχυθεί σαφώς περισσότερο», πρόσθεσε.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που αναγνωρίζεται αυτό το περιφερειακό αποτύπωμα της χώρας μας και συνδέεται και με τη μορφή και με το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού», δήλωσε.

Όσον αφορά τα θέματα διμερών σχέσεων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δόθηκε «ιδιαίτερη έμφαση» στα θέματα άμυνας και ασφάλειας, προσθέτοντας πως, «έχουν γίνει πολλά το τελευταίο διάστημα, θα δείτε ακόμη περισσότερα τους προσέχεις μήνες».

Είπε ακόμη ότι συζήτησαν και για το θέμα των Αμερικανικών επενδύσεων στην Κύπρο, και επενδύσεις για τις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών.

«Συζητήσαμε το θέμα της άρσης των θεωρήσεων εισόδου. Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα ακούσουμε θετικές εξελίξεις», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συζήτησαν και για την ανάγκη «η συνεργασία μας σε όλους αυτούς τους τομείς που προανέφερα αλλά και πολλούς άλλους, όπως είναι η ενέργεια, η τεχνολογία, να θεσμοθετηθεί».

Από κει και πέρα, συνέχισε, όσον αφορά τα περιφερειακά «θέλω να επαναλάβω τις ευχαριστίες που δεχθήκαμε ως Κυπριακή Δημοκρατία για τον ρόλο που διαδραματίζουμε στην περιοχή και αντιλαμβάνεστε τη σημασία αυτός ο ρόλος να αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό Πρόεδρο».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδη απάντησε και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, και το Κυπριακό.

Ερωτηθείς αν αναμένεται κάτι από την Αμερικανική Κυβέρνηση σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ναι, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών». «Εκείνο, όμως, που κρατώ ιδιαίτερα είναι τη σύνδεση που έγινε από πλευράς των ΗΠΑ, του Αμερικανού Προέδρου, αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, για την ανάγκη μέσα από τη λύση του Κυπριακού, ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά να ενισχυθεί περισσότερο», ανέφερε. Άρα, συνέχισε, «οι εξελίξεις στην περιοχή επηρεάζουν ή λαμβάνονται υπόψη και στην οπτική των ΗΠΑ σε σχέση με την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά και το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού».

Ερωτηθείς από ξένους δημοσιογράφους για τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κύπρος είναι το εγγύτερο κράτος μέλος της ΕΕ, έχουμε εξαίρετες σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και με τη στήριξη των ΗΠΑ αποστέλλουμε πολύ αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα». Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να βοηθήσει στην απομάκρυνση υπηκόων τρίτων χωρών από την περιοχή στην περίπτωση που χρειαστεί «και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα των ΗΠΑ για να βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα».

«Το πιο σημαντικό, η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας τώρα είναι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Εργαζόμαστε στενά, έχουμε ενημερωθεί για τις αμερικανικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή», πρόσθεσε.

Από την πλευρά μας, συνέχισε, «ιδιαίτερα εντός της ΕΕ, εργαζόμαστε μαζί με τις ΗΠΑ», σημειώνοντας ότι πρόσφατα είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου. «Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά προσπαθούμε να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας ώστε να πετύχουμε κατάπαυση του πυρός», δήλωσε.

Ερωτηθείς για τις αμερικανικές εκλογές για ανάδειξη νέου Προέδρου των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα σεβαστούμε τη βούληση του αμερικανικού λαού», ενώ ανέφερε πως δεν ήταν μέρος των συζητήσεων του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η κατάσταση στην περιοχή αλλάζει καθημερινά, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός σε μια-δυο εβδομάδες.

Κληθείς να πει αν ανησυχεί για μεταναστευτικές ροές από το Ισραήλ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μας ανησυχεί, έχοντας υπόψη ότι υπάρχουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Σύροι που διαμένουν στον Λίβανο - όχι στο Ισραήλ - αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον Λίβανο, ένας σημαντικός αριθμός Σύρων αλλά και Λιβανέζων μετακινήθηκαν προς τη Συρία».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι με τον Πρόεδρο Μπάιντεν συζήτησαν για τις αμερικανικές προσπάθειες για το θέμα του Λιβάνου.

Τέλος, ερωτηθείς είπε ότι η μοναδική μόνιμη λύση στην περιοχή μας είναι η επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση λύσης δύο κρατών, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. «Είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Η συνάντηση διήρκησε περίπου μία ώρα. Ο Πρόεδρος συνοδευόταν από τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένα Ραoυνά, την Πολιτική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών, Σαλίνα Σιάμπου, τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Δώρο Βενέζη και υπηρεσιακούς παράγοντες. Επίσης συνοδεύεται από τον Κύπριο Πρέσβη στις ΗΠΑ Ευάγγελο Σάββα.

Απο αμερικανικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. 

Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ

Οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ βρίσκονται σε στρατηγικά και ιστορικά υψηλό επίπεδο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.

Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την πρόσκλησή του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι «είναι μεγάλη τιμή να είμαι στον Λευκό Οίκο».

«Oι χώρες μας έχουν οικοδομήσει μια πραγματικά στρατηγική συνεργασία και οι σχέσεις μας βρίσκονται σε στρατηγικά και ιστορικά υψηλό επίπεδο» αναφέρει.

Το 24news καλύπτει ζωντανά τη συνάντηση των δύο Προέδρων.

Ανάρτηση από Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη

Εργαζόμαστε για την Κύπρο της εξωστρέφειας και που αξιοποιεί στο έπακρο όλες τις δυνατότητές της, αναφέρει σε ανάρτησή του στο 'Χ' ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Στην ανάρτηση, η οποία συνοδεύεται από φωτογραφίες από την συνάντηση των Προέδρων της Κύπρου και των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημειώνει την αναφορά του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι «δεν υπάρχει όριο για το τι μπορεί να πετύχουν δύο χώρες, όταν εργάζονται μαζί» και τονίζει ότι οι σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο τους επίπεδο.

«'Δεν υπάρχει όριο για το τι μπορεί να πετύχουν δύο χώρες, όταν εργάζονται μαζί'. Οι σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ βρίσκονται στο υψηλότερο τους επίπεδο. Ο σαφής προσανατολισμός της χώρας μας και ο ρόλος που διαδραματίζει στην περιοχή μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών αναγνωρίζεται και ενδυναμώνεται το διπλωματικό μας αποτύπωμα» αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης.

Τονίζει ότι «στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών μας η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Για αυτή την Κύπρο εργαζόμαστε, την Κύπρο της εξωστρέφειας και που αξιοποιεί στο έπακρο όλες τις δυνατότητές της».

Φωτογραφίες από τις δηλώσεις του ΠτΔ Νίκου Χριστοδουλίδη

Χριστοδουλίδης: Βασίζομαι στη στήριξη των ΗΠΑ για επανέναρξη των συνομιλιών και λύση του Κυπριακού

Μπαιντεν σε ΠτΔ: Δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούμε να πετύχουμε συνεργαζόμενοι

Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «δεν υπάρχει όριο για το τι μπορεί να πετύχουν δύο χώρες, όταν εργάζονται μαζί».

Κύπριοι τελειόφοιτοι σε παραγωγική σχολή αξιωματικών ΗΠΑ

Για πρώτη φορά τελειόφοιτοι από την Κύπρο θα δικαιούνται να φοιτήσουν σε παραγωγική σχολή αξιωματικών (Ναυτικού και Λιμενικού) των ΗΠΑ.

Πρώτες φωτογραφίες από την συνάντηση (Hellas Journal)

Στον Λευκό Οίκο έφτασε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου, στην Ουάσιγκτον, στις 11.45 τοπική ώρα (17.45 ώρα Κυπρου) για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη υποδέχτηκε ο υπεύθυνος πρωτοκόλλου του Λευκού Οίκου. 

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί Κύπριος πρόεδρος στον Λευκό Οίκο μετά το 1996.

Ο Πρόεδρος συνοδεύεται στις ΗΠΑ από τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένα Ραoυνά, την Πολιτική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών, Σαλίνα Σιάμπου, τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Δώρο Βενέζη και υπηρεσιακούς παράγοντες. Επίσης συνοδεύεται από τον Κύπριο Πρέσβη στις ΗΠΑ Ευάγγελο Σάββα.

Απο αμερικανικής πλευράς στη διμερή συνάντηση θα παραστεί εκτός από τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν και ο Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Θεμάτων Τζον Κάρπεντερ. 

Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, η κατάσταση ασφαλείας στην Μέση Ανατολή, η ενεργειακή ασφάλεια και συνεργασία και το Κυπριακό. 

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να επαναλάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα στο Κυπριακό.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», ο κ. Λετυμπιώτης ανακοινώνει την άφιξη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της ομάδας που τον συνοδεύει την Ουάσιγκτον, σημειώνοντας ότι είναι «μια ιστορική ημέρα για τις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ».

Όπως αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης, η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 (17.30 ώρα Κυπρου) στον Λευκό Οίκο είναι η πρώτη εδώ και 28 χρόνια, «απόδειξη της ουσιαστικής αναβάθμισης των σχέσεων των 2 χωρών και της διπλωματικής εξωστρέφειας της χώρας μας».

 «Κρίσιμη» η συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν, λέει ο Ακάνσοϊ

Η συνάντηση των Προέδρων των ΗΠΑ και της Κύπρου σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου, την οποία θα πρέπει να παρακολουθήσει από κοντά η τουρκοκυπριακή κοινότητα, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Ασίμ Ακάνσοϊ.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, ο Τ/κ πολιτικός λέει ότι αναμένεται να επηρεάσει όχι μόνο το Κυπριακό αλλά και τις περιφερειακές ισορροπίες.

Υπενθυμίζοντας την επικείμενη επιστροφή της ExxonMobil για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και εκφράζοντας ανησυχία για τη στάση της τ/κ ηγεσίας, η οποία, όπως σημείωσε, έχει απομακρυνθεί από το πλαίσιο του ΟΗΕ, ο κ. Ακάνσοϊ αναφέρει ότι «οι Τουρκοκύπριοι δεν αξίζουν αυτή την κατάσταση και έχουν τη δυνατότητα να την ξεπεράσουν». Παράλληλα, αναφέρεται στην ανάγκη για ρεαλιστικές προσεγγίσεις και υπεύθυνη πολιτική.

Ο κ. Ακάνσοϊ λέει επίσης πως στο παρελθόν υπήρχε απευθείας επικοινωνία μεταξύ της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και των ΗΠΑ.

Αποτέλεσμα αντιδυτικής προσέγγισης Τουρκίας η συνάντηση ΠτΔ-Μπάιντεν

Η Άγκυρα πρέπει να παρακολουθήσει στενά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Μπάιντεν, δηλώνει η ακαδημαϊκός Τσιντέμ Νας και σχολιάζει ότι μπορεί να θεωρηθεί και ως αποτέλεσμα των βημάτων που έχει κάνει η Τουρκική Δημοκρατία στην εξωτερική της πολιτική και της αντιδυτικής της προσέγγισης.

Σε συνέντευξη της η ακαδημαϊκός Τσιντέμ Νας που δημοσιεύεται στην αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι «η συνάντηση του Ε/κ ηγέτη Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρώτο Ε/κ ηγέτη που προσκαλείται στον Λευκό Οίκο εδώ και 28 χρόνια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα προβλήματα στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον».

Καθώς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «ο οποίος έχει καλές σχέσεις με την Ουάσιγκτον, αποτελεί μέρος της μεταβαλλόμενης πολιτικής των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο, τα χαρτιά της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου γίνονται πιο δυνατά με την επίδραση της διεθνούς αναγνώρισης, της συμμετοχής στην ΕΕ και της προσέγγισης με τον Λευκό Οίκο», αναφέρει η Τζουμχουριέτ. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Οικονομικής Ανάπτυξης Αναπλ. Καθηγήτρια Δρ Τσιντέμ Νας δήλωσε ότι η συνάντηση θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά από την Άγκυρα και επεσήμανε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. 

«Σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής, η Νας δήλωσε ότι η συνεργασία με την ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου είναι σημαντική για τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή», γράφει η εφημερίδα. Αφού είπε ότι η «νότια Κύπρος» χρησιμεύει ως διάδρομος για τις ΗΠΑ στην περιοχή και ότι οι πολιτικές της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα η άρνησή της να αναγνωρίσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, είναι απαράδεκτες για τις ΗΠΑ, η Νας δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι «οι πολιτικές της Τουρκίας έχουν περιορίσει τη συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας σε περιφερειακές επιχειρήσεις. Είδαμε την πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Όταν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να λάβουν την υποστήριξη της Τουρκίας σε περιφερειακά ζητήματα, βρίσκουν νέους συμμάχους ή ενισχύουν τους δεσμούς τους με τους συμμάχους τους. Στρατηγικά, μειώνει την ανάγκη της για την Τουρκία. Η επίσκεψη αυτή είναι ο καρπός μιας μακρόχρονης διαδικασίας. Η Τουρκική Δημοκρατία θα πρέπει να την παρακολουθεί στενά».

 Αναφέροντας ότι αυτό «μπορεί να θεωρηθεί και ως αποτέλεσμα των βημάτων που έχει κάνει η Τουρκική Δημοκρατία στην εξωτερική της πολιτική και της αντιδυτικής της προσέγγισης», η Νας υπενθύμισε ότι υπάρχουν θεμελιώδη προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που αφορά στενά την ασφάλεια της Άγκυρας.

 Επισημαίνοντας ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στο Κυπριακό είναι παρόμοια με εκείνη της ΕΕ, η Νας δήλωσε ότι η «νότια Κύπρος», που υποστηρίζεται άμεσα από τις Βρυξέλλες, έχει διαμορφώσει τις ισορροπίες υπέρ της στη διαδικασία. Η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ μπορεί να δημιουργήσει και πάλι προβλήματα πάνω στα ήδη άλυτα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στις σχέσεις της με τη Δύση, γράφει η Τζουμχουριέτ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση