ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«ΝΑΙ» για τρια τραπέζια διαπραγμάτευσης

ΥΠΕΞ: Θετική η πρώτη αντίδραση ΓΓ ΟΗΕ για τρια τραπέζια διαπραγμάτευσης

ΚΥΠΕ

Μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας δεν υπάρχει μέση λύση, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, προσθέτοντας ότι δεν συζητούν οτιδήποτε εκτός του συμφωνημένου πλαισίου για το Κυπριακό. Ανέφερε ακόμη πως σε μια πρώτη αντίδραση ο ΓΓ του ΟΗΕ βρήκε ιδιαίτερα θετική την πρόταση της Λευκωσίας για τρια τραπέζια παράλληλης διαπραγμάτευσης πτυχών του Κυπριακού.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα « H Καθημερινή» της Κυριακής, ο κ. Κόμπος απάντησε σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύθηκε η  έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ προς τους δύο ηγέτες να γεφυρώσουν  τις διαφορές, δηλαδή ωσάν να έχει ξεπεραστεί το πλαίσιο της ΔΔΟ.

«Αυτό είναι ένα αφήγημα που ακούμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, είτε ως κίνδυνο είτε ως προτροπή. Εμείς το απορρίπτουμε. Μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας δεν υπάρχει μέση λύση. Η παρανομία δεν μπορεί να είναι ζώνη προσγείωσης. Δεν συζητούμε οτιδήποτε εκτός συμφωνημένου πλαισίου», είπε ο κ. Κόμπος.

Ρεαλιστικά ομιλούντες, πρόσθεσε, δεν επρόκειτο ο ΓΓ σε μια ανακοίνωση έπειτα από ένα δείπνο που έγινε ύστερα από μια μακρά περίοδο αδράνειας, να μπει σε διαδικασία τοποθέτησης επί της συμβατότητας των θέσεων της μιας ή της άλλης πλευράς με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι «περιορίζουμε τις δικές μας θέσεις και επιχειρήματα ως προς το θέμα αυτό».

Χαρακτήρισε θετικό γεγονός την ενεργοποίηση του ΓΓ του ΟΗΕ σε αυτή τη συγκυρία με δυο πολέμους σε εξέλιξη, και το ότι θα υπάρξει συνέχεια.

Ανέφερε επίσης ότι κ. Γκουτέρες σε μια πρώτη αντίδραση βρήκε θετική την πρόταση της ε/κ πλευράς για παράλληλη διαπραγμάτευση πτυχών του Κυπριακού σε τρία τραπέζια, σημειώνοντας ότι απομένει να διαφανεί αν ο ΓΓ θα την υιοθετήσει, εάν φτάσουν στο σημείο επανεκκίνησης των συνομιλιών.

Επανέλαβε τη θέση της Κυβέρνησης ότι τα έξι σημεία Γκουτέρες είναι μέρος των κεκτημένου των συνομιλιών, ως το σημείο από το οποίο σταμάτησε η διαπραγμάτευση.

Όσον αφορά το περιεχόμενο της διευρυμένης συνάντησης  είπε ότι θα την συγκαλέσει ο ΓΓ για να δουν τα επόμενα βήματα, ωστόσο, είπε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να συζητηθούν και θέματα ουσίας.

Ανέφερε ακόμα ότι θεωρούν ότι η συνάντηση θα είναι πενταμερής, θέση την οποία ασπάζεται και η Βρετανία. Όσον αφορά τον ρόλο της ΕΕ, ανέφερε πως όταν αρχίσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση υπάρχουν πτυχές για τις οποίες δεν γίνεται να απουσιάζει η ΕΕ.

Όσον αφορά τις σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ και τις επικείμενες εκλογές στη χώρα, ανέφερε ότι διάφορες εξελίξεις το τελευταίο διάστημα ανέδειξαν τη χρησιμότητα που μπορεί να υπάρξει και για τις δύο πλευρές από την εμβάθυνση των σχέσεων, κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει τόσο εύκολα από ένα εκλογικό αποτέλεσμα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση