ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παρότρυνση ΗΠΑ: Μην αφήσετε την ευκαιρία, δύσκολα επιστρέφει (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Αμερικανίδα πρέσβης μίλησε για την ηλεκτρική διασύνδεση και το δέλεαρ της τεχνητής νοημοσύνης

Μιχάλης Λουκά

Μην αφήσετε την ευκαιρία της ηλεκτρικής διασύνδεσης να περάσει, πολύ δύσκολα θα τη δούμε ξανά, δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβης στην Κύπρο, Τζούλι Ντέιβις Φίσερ, μιλώντας από το βήμα του Economist Metropolitan Summit που φιλοξενήθηκε στη Θεσσαλονίκη (5 και 6 Σεπτεμβρίου).

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διασύνδεση της Κύπρου με την Ευρώπη και την ηλεκτρική της διασφάλιση, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή των ΗΠΑ στο έργο όμως θέλουν να δουν έργα που θα αυξήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαρακτήρισε δε την Κύπρο ως σημαντικό εταίρο.

Τα κυριότερα σημεία των όσων επισήμανε η Τζούλι Ντέιβις Φίσερ:

«Η Κύπρος είναι μόνη της όσον αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση και βρίσκεται σε μια πολύ επισφαλή θέση. Είναι καιρός να σκεφτούμε, όχι μόνο τα ευρώ και τα σεντς του ευρώ, που εμπλέκονται σε πράγματα όπως το έργο Great Sea Interconnector. Σκεπτόμενοι τη γεωπολιτική γύρω από αυτό το είδος έργου και πόσο σημαντικό είναι να δούμε την Κύπρο συνδεδεμένη με την Ευρώπη μέσω αυτής της ευκαιρίας, να αναγνωρίσουμε ποιο είναι το σωστό.

Η Κύπρος νομίζω ότι έχει δυσκολευτεί για αρκετό καιρό με μεγάλα έργα, ιδιαίτερα μεγάλα ενεργειακά έργα, οπότε τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε σωστά γιατί αυτές οι ευκαιρίες θα περάσουν και η Κύπρος θα μείνει πίσω.

Η παράμετρος της τεχνολογίας

Η θετική πλευρά, μιας βιώσιμης ηλεκτρικής σύνδεσης, θα προσφέρει στην Κύπρο τη δυνατότητα να προσελκύει και όσους αναπτύσσουν τεχνητή νοημοσύνη και άλλα είδη τεχνολογιών. Χρειάζονται την αξιόπιστη, βιώσιμη σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας. Η Κύπρος έχει άνοδο στον κλάδο της τεχνολογίας. Για πολλούς λόγους πρέπει να αξιοποιήσει τη περιφερειακή δυναμική που της προσφέρεται. Δεν θα είναι σε θέση να το προσελκύσει χωρίς την αξιοπιστία του στοιχήματος για την ηλεκτρική ενέργεια.

Oι προκλήσεις, πώς θα φέρουμε όλους κοντά, δεν είναι πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό δεν είναι δικό μας έργο. Δεν είναι αμερικανικές εταιρείες που συμμετέχουν. Τι σημαίνει για εμάς; Επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν αρκετά. Η Κύπρος είναι ένας τόσο σημαντικός εταίρος για εμάς καθώς σκεφτόμαστε την Ανατολική Μεσόγειο.

Η διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού είναι σημαντική για την Κύπρο και για τους πολίτες της Κύπρου. Τώρα είναι η ώρα γιατί αν περάσει αυτή η ευκαιρία, θα είναι πολύ δύσκολο να τη δούμε να επιστρέφει ξανά. Η Κύπρος αφέθηκε να καίει μαζούτ. Δουλεύει για την πράσινη μετάβαση αλλά δεν μπορεί ακόμα να παράγει αυτό που χρειάζεται η χώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση