ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ψηφίστηκαν τα νομοσχέδια για την αδήλωτη εργασία

Οι ποινές που θα επιβάλλονται

ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε την Πέμπτη νομοσχέδια για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας. Με το πρώτο νομοσχέδιο παραχωρείται η δυνατότητα στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να εκδίδει διάταγμα με το οποίο να υποχρεώνει τον εργοδότη να δηλώνει τους ουσιώδεις όρους εργοδότησης των εργοδοτουμένων του σε πληροφοριακό σύστημα που θα καθορίζεται στο εν λόγω διάταγμα.

Με το δεύτερο νομοσχέδιο παραχωρείται εξουσία στους επιθεωρητές, σε περίπτωση διαπιστωθείσας αδήλωτης εργασίας μισθωτού, έστω και αν πρόκειται για παράνομη απασχόληση, να επιβάλλουν πρόστιμο €1.000 για κάθε μισθωτό αναφορικά με τον μήνα στον οποίο διαπιστώθηκε η παράβαση.

Σε περίπτωση κατά την οποία ο επιθεωρητής διαπιστώσει επανάληψη της παράβασης της αδήλωτης εργασίας από τον εργοδότη για δεύτερη ή μεταγενέστερη της δεύτερης φορά εντός δύο ετών από την επιβολή σε αυτόν του πρώτου προστίμου, για κάθε περίπτωση αδήλωτου μισθωτού ο επιθεωρητής θα επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο €2.000 σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης για δεύτερη φορά και €3.000 σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης για κάθε μεταγενέστερη της δεύτερης φοράς.

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς, Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, ανέφερε ότι τα δύο νομοσχέδια είναι επιπρόσθετα εργαλεία για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και πλέον η ευθύνη μεταφέρεται στο Υπουργείο για συστηματικοποίηση ελέγχων και επιθεωρήσεων.

Η Βουλευτής ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου ανέφερε ότι αυτά τα κείμενα που είναι αναθεωρημένα μετά από πολλές συζητήσεις είναι προς την ορθή κατεύθυνση για καταπολέμηση ενός φαινομένου που είναι μάστιγα για την οικονομία, με μεγάλες επιπτώσεις, απορρύθμιση, θυματοποίηση ευάλωτων ομάδων και ανισότητες.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης είπε ότι τα εξώδικα πρόστιμα είναι εργαλείο στο ευρύτερο πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου.

Ανέφερε επίσης ότι οι απώλειες στο ΤΚΑ λόγω της αδήλωτης εργασίας ανέρχονται σε  10 εκ ευρώ. Επίσης στοιχεία καταδεικνύουν ότι το 8% της συνολικής απασχόλησης είναι αδήλωτο ενώ στην οικοδομική βιομηχανία ανέρχεται στο έως και 12%.

Ο Βουλευτής ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι η αδήλωτη εργασία επηρεάζει την οικονομία, οδηγεί σε φαινόμενα εκμετάλλευσης και συνδέεται, όπως υποστήριξε, και με το μεταναστευτικό και κυκλώματα αλλοδαπών των οποίων η άδεια παραμονής έληξε. Ανέφερε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι ομάδες για ελέγχους για να μπορούν τα ν/σ να έχουν και αποτελέσματα.

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι υπήρξε καλή συνεργασία εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας που ενισχύει τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας και τις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση