ΚΥΠΕ
Τα κράτη μέλη της ΕΕ «φέρουν την ευθύνη για την οργάνωση και την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και ιατρικής περίθαλψης», σημείωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, απαντώντας σε γραπτή κοινοβουλευτική ερώτηση του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη για την ψυχική υγεία.
Σε σχέση με το πώς στηρίζει τις δράσεις των κρατών μελών, η κ. Κυριακίδου αναφέρεται σε μια «ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ψυχική υγεία, η οποία περιλαμβάνει 20 εμβληματικές πρωτοβουλίες και προσδιορίζει ευκαιρίες χρηματοδότησης ύψους 1,23 δις ευρώ».
Οι πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνουν στήριξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προς τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη ικανοτήτων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας σε όλες τις πολιτικές, σημειώνει η κ. Κυριακίδου.
Άλλες πρωτοβουλίες αφορούν τη συλλογή δεδομένων, σχετικά με την ψυχική υγεία και διεπιστημονικό πρόγραμμα κατάρτισης και ανταλλαγής, για επαγγελματίες του τομέα της ψυχικής υγείας, προσθέτει στη γραπτή απάντησή της.
Η Επίτροπος σημειώνει, ακόμα, ότι η κοινή δράση ImpleMENTAL για στήριξη της μεταρρύθμισης των συστημάτων ψυχικής υγείας, εφαρμόζεται σε 17 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.
«Το 2023 προκηρύχθηκε πρόσκληση υποβολής βέλτιστων πρακτικών και οι προτάσεις που ελήφθησαν αξιολογούνται επί του παρόντος για τη διαβίβασή τους μεταξύ χωρών», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στα προφίλ για τα θέματα υγείας των κρατών μελών που εξέδωσε πρόσφατα η Κομισιόν, η Επίτροπος για την υγεία επεσήμανε πως «περιλαμβάνουν μια ενότητα σχετικά με την ψυχική υγεία για την καθοδήγηση των επενδύσεων στα κράτη μέλη».
«Πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου διαπίστωσε πως το ποσοστό των ερωτηθέντων που αξιολόγησαν την ποιότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας ως ‘κακή’ το 2023 ήταν 7%», πρόσθεσε.
Η κ. Κυριακίδου επεσήμανε τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά τακτικά τις προκλήσεις και την πρόοδο των πολιτικών ψυχικής υγείας στα κράτη μέλη, στο πλαίσιο της υποομάδας για την ψυχική υγεία της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη δημόσια υγεία.