ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Στη διάθεση του ΓΓ των ΗΕ για τριμερή όποτε αυτός αποφασίσει»

Τι δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

ΚΥΠΕ

Είμαστε στη διάθεση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για τριμερή συνάντηση όποτε αυτός αποφασίσει, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μετά την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Επανέλαβε ότι η δική μας πλευρά τηρεί εποικοδομητική στάση στις προσπάθειες για διάρρηξη του αδιεξόδου και εξέφρασε την ελπίδα και η τουρκική πλευρά να αναθεωρήσει τη στάση της για να επιτευχθεί η διεξαγωγή της τριμερούς.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως κατά τη συνεδρίαση η ηγεσία ενημερώθηκε για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας για μια κοινή συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Ερσιν Τατάρ όπως επίσης και για τη συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά και την συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας επανέλαβε την στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εντός του συμφωνημένου πλαισίου από το σημείο που έχουν διακοπεί, σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την εποικοδομητική στάση που η Κυπριακή Δημοκρατία επιδεικνύει", ανέφερε.

Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι προσερχόμαστε στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επίτευξη περαιτέρω κινητικότητας και με την ελπίδα να έχει θετική κατάληξη η νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για μια κοινή συνάντηση.

Είπε ότι και με τις πρωτοβουλίες που η δική μας πλευρά αναλαμβάνει, αποδεικνύει ότι επιδιώκει το διάλογο, προσθέτοντας ότι "έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο δίκαιο των θέσεών μας και των επιδιώξεών μας, αλλά και στο ωφέλιμο της προσέγγισής μας".

Ο ΚΕ είπε ότι επιστρατεύουμε την ενεργό διπλωματία και αξιοποιούμε κάθε ιδιότητα και μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας ενώ σε ερώτηση αν οι βολιδοσκοπήσεις εστιάζονται και σε κάτι άλλο, εκτός από την πραγματοποιήση τριμερούς, απάντησε ότι η προσπάθεια του ΓΓ εστιάζεται στη διεξαγωγή μιας κοινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κύριο Τατάρ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα.

Επανέλαβε ότι η δική μας απάντηση ήταν εκ των προτέρων θετική και εξακολουθεί να είναι θετική και ότι εμείς έχουμε απαντήσει θετικά σε όποια ημερομηνία έχει τεθεί.

"Και αυτή είναι η απάντησή μας και αυτή θα είναι η απάντησή μας ότι είμαστε στη διάθεση του Γενικού Γραμματέα, όποτε ο ίδιος κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να συγκληθεί αυτή η κοινή συνάντηση. Η απάντησή μας εκ των προτέρων είναι θετική. Πάντοτε σύμφωνα και με το πρόγραμμα του ίδιου του Γενικού Γραμματέα, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας", ανέφερε.

Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι δεν υπάρχει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών στις ΗΠΑ και επανέλαβε ότι εμείς θεωρούμε ότι αυτή η κοινή συνάντηση πρέπει να γίνονται συντομότερο δυνατόν γιατί είναι το πρώτο αυτονόητο βήμα για να μπορέσει να γίνει η απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων ενώπιον του Γενικού Γραμματέα.

"Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι το συμφωνημένο πλαίσιο, η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να είναι η απάντηση στους όποιους προβληματισμούς των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας αλλά και των Ελληνοκυπρίων συμπατριωτών μας", ανέφερε.

Ο κ. Λετυμπιώτης εξέφρασε την ελπίδα το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία να αναθεωρήσουν την στάση τους και να επιτευχθεί αυτή η κοινή συνάντηση το συντομότερο δυνατόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση