ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τί ζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί και το κρίσιμο ραντεβού του προέδρου

Προτάθηκε και η μετοχική συμμετοχή της Κύπρου στην ηλεκτρική διασύνδεση με 100 εκατομμύρια ευρώ

24news team

Διευκρινίσεις και πληροφορίες από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το πώς προχωρούν οι συζητήσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα, τί συμφωνήθηκε και ποια είναι τα επόμενα βήματα, ζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τη σημερινή συνεδρία του εθνικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ως γνωστό, ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης, πως υπάρχει πρόοδος. Νωρίτερα χθες, ελλαδικά ΜΜΕ είχαν δημοσιεύσει την πληροφορία ότι επιτεύχθηκε συμφωνία πως σε περίπτωση ανωτέρας βίας, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον τουρκικό παράγοντα, η ανάκτηση των εξόδων που θα έχουν γίνει έως εκείνη τη στιγμή θα αντληθεί σε ποσοστό 50%-50% από τις δύο χώρες.

Το άλλο σημείο που προτείνεται είναι η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο με 100 εκατομμύρια ευρώ και σε ποσοστό που βρίσκεται υπό συζήτηση. Ο στόχος των Αθηνών είναι να καταστεί η Λευκωσία συνιδιοκτήτρια του έργου.

Συμφωνία υπάρχει ως γνωστό και για την ετήσια καταβολή των 125 εκατομμυρίων ευρώ προς τον ΑΔΜΗΕ μέσω του ταμείου ρύπων από την 1/1/25 και για περίοδο πέντε ετών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 19 Σεπτεμβρίου και στο επίκεντρο θα βρίσκεται η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης ενώ συνεχίζονται επί καθημερινής βάσεως οι διαπραγματεύσεις.

Δείτε το σημερινό σχετικό ρεπορτάζ του ΑΝΤ1:

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση