ΚΥΠΕ
Στο σχεδόν 30% ανέρχεται το ποσοστό των ερωτήσεων Bουλευτών που δεν έχουν απαντηθεί από Υπουργούς κατά την περίοδο 16 Σεπτεμβρίου του 2021 μέχρι την 31η Οκτωβρίου του 2024, σύμφωνα με σημείωμα επιτροπής που συστάθηκε από την Βουλή για αυτό το θέμα.
Το θέμα με τίτλο «Η μη λήψη απαντήσεων ή αποφυγή απαντήσεων σε ερωτήματα που υποβάλλονται από τους βουλευτές προς τα υπουργεία στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου» συζητήθηκε την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, έπειτα από εισήγηση του Bουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστου Ορφανίδη, στην παρουσία της Υφυπουργού παρά τω προέδρω Ειρήνης Πική.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξε η επιτροπή, κατά την περίοδο 16 Σεπτεμβρίου του 2021 μέχρι την 31η Οκτωβρίου του 2024 υποβλήθηκαν συνολικά από μέλη της Βουλής 1.257 ερωτήσεις εκ των οποίων 320 έχουν απαντηθεί εντός της προθεσμίας των 30 ημερών που προνοεί ο κανονισμός 76 του κανονισμού της Βουλής, 628 έχουν απαντηθεί εκπρόθεσμα με βάση τον ίδιο κανονισμό και 357 δεν έχουν απαντηθεί.
Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η κ. Πική είπε ότι η Κυβέρνηση δίνει «πάρα πολλά μεγάλη σημασία στη συνεργασία με την νομοθετική εξουσία και νομίζω ότι όσες φορές καλούνται οι Υπουργοί στη Βουλή γενικά να έρθουν να συζητήσουν για θέματα, υπάρχει παρουσία τους».
Όσον αφορά τις απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις βουλευτών, η κ Πική αφού σημείωσε ότι η προεδρία δεν έχει κεντρικά στατιστικά στοιχεία, είπε ότι θα ήταν ενδιαφέρον εάν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για κάθε Υπουργείο «για να δούμε αν υπάρχει κάποια τάση σε κάποια Υπουργεία να απαντούν και σε κάποια να μην απαντούν».
Στην τοποθέτηση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Πασιουρτίδη ότι εισήγηση της Επιτροπής είναι να μπει στον κανονισμό υποχρέωση της Βουλής να δημοσιοποιεί τα στοιχεία σε σχέση με πόσες ερωτήσεις βουλευτών απαντούν τα Υπουργεία, η κ. Πική είπε «θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο να μοιραστείτε μαζί μας» τα στοιχεία, ακόμη και αν θα δημοσιοποιούνται αυτά.
«Σκέψη μας είναι να στείλουμε ξανά στα Υπουργεία μια εγκύκλιο που να τους λέμε ότι πρέπει να απαντούν στις ερωτήσεις», ανέφερε και πρόσθεσε πως αντιλαμβάνεται πως υπάρχει και η δυνατότητα της Βουλής να εξετάσει αυτεπάγγελτα κάποια θέματα για τα οποία δεν δόθηκαν απαντήσεις από Υπουργεία.
Στο σημείο αυτό η ανεξάρτητη Bουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι το να καλούνται Υπουργοί στη Βουλή για να δώσουν απαντήσεις «θα είναι πολύ κοστοβόρο», ενώ ζήτησε να εξεταστεί και η επίκληση Υπουργείων για «εμπιστευτικό και απόρρητο», αναφέροντας ότι άλλο είναι να άπτεται της ασφάλειας του κράτους κάτι και άλλο να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία αυτή η επίκληση «για να μην γνωρίζει ο κόσμος τί κάναμε σε μια συγκεκριμένη πολιτική».
Η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω ανέφερε ότι «κάποιες ερωτήσεις δεν είναι τόσο απλό να απαντηθούν», ενώ κάποιες ερωτήσεις δεν μπορούν να απαντηθούν σε 30 ημέρες γιατί απαιτούν μεγάλη έρευνα στο Υπουργείο ή στην Υπηρεσία για να βρει τα στοιχεία.
«Πάντως, δεν υπάρχει καμία πρόθεση να μην απαντώνται ερωτήσεις και να μην υπάρχει διαφάνεια», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι «μπορούμε να συστηματοποιήσουμε και να βελτιώσουμε λίγο τον τρόπο που παρακολουθούμε και εμείς, αν δίνονται απαντήσεις ή όχι».
Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι «μπορούμε να θεσμοθετήσουμε μια διαδικασία, να στέλνεται είτε στη γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου είτε στο γραφείο της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω» ούτως ώστε να γνωρίζουν ότι κάποιο Υπουργείο «έχει μια έφεση να καθυστερεί να απαντήσει (σε ερώτηση Βουλευτή) ή να μην απαντά για να μπορεί να κάνει τις ενέργειες της η Προεδρία».
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστου Ορφανίδη είπε ότι υπάρχουν αναπάντητες ερωτήσεις που αγγίζουν τα 8 χρόνια και πρόσθεσε ότι «ιδιαίτερα ενοχλεί όταν γνωρίζεις ότι στάλθηκε η ενημέρωση» (από μια κρατική υπηρεσία/ομοσπονδία) στο αρμόδιο Υπουργείο και «το Υπουργείο δεν την στέλνει για μήνες».
Είπε ακόμη ότι «έχουν ζητηθεί επανελλειμμένως εξηγήσεις και αποφεύγουν να απαντήσουν».
«Σήμερα συζητούμε αυτό το θέμα για να αντιληφθούν τα Υπουργεία και οι Υπηρεσίες ότι πρέπει όσο το δυνατό γρηγορότερα να απαντώνται» οι ερωτήσεις Βουλευτών, ανέφερε και πρόσθεσε πως σε αρκετές περιπτώσεις οι απαντήσεις είναι άσχετες με την ερώτηση.
Ο κ. Πασιουρτίδης είπε ότι «έχουμε υποβάλει πρόταση όπως κάθε μήνα να εκδίδεται δελτίου Τύπου που θα διανέμεται στους Βουλευτές και θα δημοσιοποιείται με τις ερωτήσεις οι οποίες δεν έχουν απαντηθεί και από ποιο Υπουργείο εντός του χρονοδιαγράμματος των 30 ημερών για να είναι υπόλογοι όσοι δεν τηρούν το χρονοδιάγραμμα».
Επίσης, ζήτησε να τοποθετηθούν ξανά στην ιστοσελίδα της Βουλής οι ερωτήσεις που τέθηκαν πριν το 2021.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας ζήτησε «αμεσότερη ανταπόκριση» των Υπουργείων στις ερωτήσεις των Βουλευτών και πρόσθεσε ότι περίπου 25-30% των ερωτήσεων δεν έχουν απαντηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία, φαινόμενο, όπως είπε, που διαχρονικά περίπου είναι το ίδιο.
Πρόταση νόμου για χορηγίες εταιρειών στοιχημάτων προς κόμματα
Στο μεταξύ η Επιτροπή Θεσμών συνέχισε, για τρίτη συνεδρία, τη συζήτηση της πρότασης νόμου του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρου Παπαδούρη για απαγόρευση σε πολιτικά κόμματα να λαμβάνουν ιδιωτικές εισφορές από φυσικά και νομικά πρόσωπα που διεξάγουν και προωθούν τυχερά παιχνίδια και/ή στοιχήματα.
Πρόθεση του, όπως ανέφερε ο εισηγητής της πρότασης νόμου, είναι να μην λαμβάνουν τα κόμματα και συνδεδεμένες οργανώσεις με πολιτικά κόμματα οποιαδήποτε χορηγία από τις εταιρείες στοιχημάτων και από το ποσοστό 5% επί του μικτού κέρδους του ΟΠΑΠ.
Ο κ. Παπαδούρης είπε ότι του φάνηκε πολιτικά μη ορθά να βλέπει να εμφανίζονται στη λίστα για τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τις χορηγίες από ΔΣ του ΟΠΑΠ τρία κόμματα και πρόσθεσε ότι για το 2020 το ΔΗΣΥ λαμβάνει 10.000 ευρώ και το ΑΚΕΛ 35.000 ευρώ, για το 2021 το ΔΗΚΟ έλαβε 15.000 ευρώ και το ΑΚΕΛ 35.000 ευρώ, για το 2022 το ΑΚΕΛ έλαβε 35.000 ευρώ.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης διερωτήθηκε ποιο είναι το επιλήψιμο, από όλους αυτούς που λαμβάνουν χορηγίες από εταιρείες στοιχημάτων, να λαμβάνουν χορηγίες από αυτές τις εταιρείες τα πολιτικά κόμματα και πρόσθεσε γιατί δεν είναι ύποπτο τα κόμματα να πιάνουν χορηγίες από όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Ανέφερε ότι οι χορηγίες για το ΑΚΕΛ αφορούν «δραστηριότητες που γίνονται» και περιλαμβάνουν τις συνολικές χορηγίες που πάνε είτε στην ΕΔΟΝ είτε σε άλλες οργανώσεις του κόμματος.
Είπε ακόμη ότι στις χορηγίες περιλαμβάνεται και το φεστιβάλ της ΕΔΟΝ και διερωτήθηκε ποια άλλη πολιτιστική δραστηριότητα είναι αντίστοιχη με αυτή που διοργανώνει η ΕΔΟΝ και «γιατί είναι έγκλημα η ΕΔΟΝ που κάνει το φεστιβάλ και πάνε 20.000 κόσμος μαζί με άλλους χορηγούς από τον ιδιωτικό τομέα να πιάσει χορηγία από τον ΟΠΑΠ;».
Η πρόταση νόμου θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια όπου θα τοποθετηθούν τα κόμματα.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το 5% επί του μεικτού κέρδους της ΟΠΑΠ διατίθεται μέσω τριών επιτροπών ή οντοτήτων που υπάρχουν.
Ανέφερε ότι το 25% του 5% το αποφασίζει μόνο του το ΔΣ της ΟΠΑΠ και το άλλο 25% «το αποφασίζει το Υπουργείο Οικονομικών αφού υποβληθεί στο Υπουργείο μια επιστολή από την ΟΠΑΠ που μας λέει σε ποιον εισηγείται να δοθεί αυτή η χορηγία και για ποιους λόγους».
Πρόσθεσε ότι η τρίτη οντότητα είναι μια ειδική επιτροπή που παίρνει το υπόλοιπο 50% (τα μισά χρήματα από την χορηγία), η οποία απαρτίζεται από δύο λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών, ένα του Υπουργείου Παιδείας και δύο της ΟΠΑΠ, ούτως ώστε αυτές οι χορηγίες να δίνονται καθαρά σε οντότητες (φυσικά και νομικά πρόσωπα).
«Όλες οι χορηγίες γενικά λέμε ότι είναι για κοινωφελείς σκοπούς, για πολιτιστικά θέματα, για κοινωφελή έργα, για ανθρωπιστικούς λόγους», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση Βουλευτή για το ποια επιτροπή αποφάσισε την χορηγία για κατασκευή γυμναστηρίου στο Προεδρικό, η εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ είπε ότι αυτή είναι η επιτροπή η οποία απαρτίζεται από δύο λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών, ένα του Υπουργείου Παιδείας και δύο της ΟΠΑΠ.