ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Άμεση απόλυση Γενικού Ελεγκτή - Ιστορική απόφαση

Η ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου αποδίδει έλλειψη κρίσης και αυτοσυγκράτησης στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη

24news team

Καταπέλτης είναι η απόφαση του Ανώτατου Συνταγμάτικού Δικαστηρίου κατά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Τον έκρινε ένοχο και ανίκανο να ασκεί τα καθήκοντα του σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την άμεση απόλυσή του λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

H απόφαση έκτασης 209 σελίδων είναι ομόφωνη και από τους οκτώ δικαστές του Ανωτάτου, κάτι που νομικά, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικόκαι ενισχύει την σημασία της.

- Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση

Οδυσσέας Μιχαηλίδης: Συνέβαλε και ο νυν Πρόεδρος στο φάγωμά μου 

Στην πρώτη του αντίδραση του ο Γενικός Ελεγκτής δήλωσε έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου ότι αποχωρεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία με απόλυτα ήσυχη τη συνείδησή του. Ισχυρίστηκε ότι για τέσσερα χρόνια υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια φαγώματός του, τόσο από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τους Επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας. Προσπάθεια στην οποία εντάχθηκε και ο νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως τόνισε. «Ήταν εμφανής η προσπάθεια να με καρατομήσουν», ανέφερε. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι ήρθα σε αντιπαράθεση με το σύστημα και σήμερα το σύστημα, διά της απόφασης αυτής, πέτυχε την καρατόμησή μου, παρουσιάζοντάς με ως με διαφορά το χειρότερο αξιωματούχο που πέρασε ποτέ από την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε και σημείωσε: «Απολύομαι ως χειρότερος αξιωματούχος από τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου». 

Τις εξελίξεις από την αίθουσα του Ανωτάτου μετέφερε η Στέλλα Μάρκου της δημοσιογραφικής ομάδας 24news

Δείτε όλα όσα συνέβησαν προηγουμένως:

- Ο Γενικός Εισαγγελέας αποχώρησε από το δικαστήριο χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση. 

- Με παγωμάρα δέχθηκε την απόφαση του δικαστηρίου η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή. Την απόφαση του Ανωτάτου ακολούθησαν κλάματα από τους οικείους και συναδέλφους του Γενικού Ελεγκτή. 

Το Συβούλιο αποφάσισε ότι ο Γενικός Ελεγκτής είναι πλέον ανίκανος να ασκεί τα καθήκοντα του και ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την άμεση απόλυσή του.

 «Με βάση τα πιο κάτω είναι η τελική μας κρίση ότι παραβιάζοντας τα έσχατα όρια επέδειξε συμπεριφορά που τον καθιστά ανίκανο να συνεχίσει τα καθήκοντά του».

 Ένας αξιωματούχος που ενεργεί χωρίς αντίληψη και σεβασμό είναι ανίκανος να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του. Η παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας συνιστά επίσης ανάρμοστη συμπεριφορά.

- Πλησιάζει η ανάγνωση της τελικής, ιστορικής απόφασης

«Μεμπτή η συμπεριφορά του»

- Το Συμβούλιο επισημαίνει την εμμονή του Γενικού Ελεγκτή να παρουσιάζει ένοχο τον βοηθό γενικό ακόμα και μετά την αθώωση του. «Μεμπτή η συμπεριφορά του», σημειώνεται.

«Προκάλεσε εκφοβισμό και υπονόμευσε το κράτος δικαίου»

- Το Συμβούλιο συμπληρώνει πως ο Γενικός Ελεγκτής «Μετέφερε εικόνες που δεν υφίστανται με τη χρήση λέξεων» και ότι «προκάλεσε εκφοβισμό και υπονόμευσε το κράτος δικαίου». Επιπλεόν, διαπιστώνεται σωρεία παρεμβάσεων του Γενικού Ελεγκτή και «μια συνεχή τάση παρουσίασης των γεγονότων προς τους πολίτες εντελώς διαφορετική από αυτή που υφίστανται. Να θυμίσουμε το θέμα των πολλαπλών συντάξεων και την περίπτωση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του πρύτανη και της θυγατέρας του και την καταβολή των δικηγορικών εξόδων για την υπόθεση που τον αφορούσε παραλείποντας να ενημερώσει για την κατάληξη».
Όπως αναφέρθηκε και στο ζήτημα πειθαρχικής δίωξης λειτουργού Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Ελεγκτής, όταν κλήθηκε να σχολιάσει σε μέσο ενημέρωσης την απόρριψη της δίωξης που είχε υποβάλει, άφησε αιχμές κατά της Νομικής Υπηρεσίας.

- Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ανέφερε: Πέραν των πιο πάνω περιπτώσεων, διαπιστώσαμε μια συνεχή τάση παραποίηση γεγονότων, προς το σκοπό μεταφοράς στους πολίτες μίας διαφορετικής εικόνας.

- Επισημαίνεται ακόμα πως ο Γενικός Ελεγκτής στοχοποιούσε το Γενικό Εισαγγελέα και τον θεσμό που υπηρετεί. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ακολουθήσουν δημοσιεύματα, που έπλητταν τον θεσμό.

- Το Συμβούλιο αναφέρεται στο κεφάλαιο για τις πολλαπλές συντάξεις και μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι οι προσεγγίσεις Γενικού Ελεγκτή στερούνται πειστικότητας. «Αποδίδεται στον Γενικό Εισαγγελέα πως εσκεμμένα έδινε γνωματεύσεις, κάτι με το οποίο διαφωνούμε» αναφέρεται. Αναφέρεται ακόμα πως εντοπίζεται στοχοποιήση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα πρ΄άγμα που δείχνει εμπάθεια.

 Παντελώς λανθασμένη προσέγγιση για εξώδικα

-Το Συμβούλιο αναφέρεται στον έλεγχο της Αστυνομίας από τον Γενικό Ελεγκτή για ανείσπρακτες εξώδικες καταγγελίες. Επισημαίνει ότι η προσέγγιση από τον Γενικό Ελεγκτή ήταν παντελώς λανθασμένη. 

Ανεπίτρεπτη χρήση κοινωνικών δικτύων από Γ. Ελεγκτή - Ειρωνείες και αντιπαραθέσεις

- Επισημαίνεται ακόμα πως ο τρόπος χρήσης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης από τον Γενικό Ελεγκτή δεν ήταν επιτρεπτή και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε αχρείαστες αναρτήσεις, ειρωνείες και αντιπαραθέσεις.

- Για την Ομάδα Στήριξης του Γενικού Ελεγκτή στο facebook, το Συμβούλιο αναφέρει ότι ο ίδιος αρκέστηκε στο να πει ότι ουδεμία σχέση έχει με την υπηρεσία και τον ίδιο. Αναφέρεται ωστόσο πως η ουσία είναι ότι η σελίδα έχει το όνομα και τη φωτογραφία του και επέτρεπε αναρτήσεις με αισχρό περιεχόμενο.

- Το Συμβούλιο αναφέρει ακόμα: «με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν περιορίστηκε μόνο στο ρόλο του διαβιβαστή της καταγγελίας στην ανεξάρτητη αρχή κατά της διαφθοράς αλλά επεφύλαξε στον εαυτό του ρόλο κριτή αφού προχώρησε στην έκδοση συμπερασμάτων σε δηλώσεις του και τοποθετήσεις του. Αυτά δείχνουν έλλειψη αυτοσυγκράτησης και κρίσης».

- Στην απόφαση του Συμβουλίου, αναφέρεται ακόμα ότι ο Γενικός Ελεγκτής παρέκαμψε το πόρισμα της Αρχής κατά της Διαφθοράς και παραβίασε κάθε όριο, ενώ με αφορμή ορισμένες δηλώσεις του, επέδειξε εμπάθεια.

Επισημαίνεται πως προκαλεί εντύπωση να διαβιβάζεται μια καταγγελία αυτούσια και να εξετάζεται από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. Ακολούθως μετά την απόφαση, να επανέρχεται και επικαλούμενος λεπτομέρειες, να αμφισβητεί το πόρισμα και να μεταφέρει στο κοινό μια διαφορετική εικόνα.

Ο Γ. Ελεγκτής παραβίασε βάναυσα το τεκμήριο αθωότητας του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα

- Όπως αναφέρει το Συμβούλιο: Ο Γενικός Ελεγκτής δεν ελέγχεται για τη μεταβίβαση καταγγελιών αφού αυτό συνιστούσε νόμιμη εξουσία σου, ελέγχεται όμως για τον τρόπο αντίδρασής του με τον οποίο παραβίασε κατά βάναυσο τρόπο το τεκμήριο της αθωότητας του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα», αναφέρει το Συμβούλιο.

Μετέωρες οι θέσεις Γενικού Ελεγκτή περί παρακώλησης του έργου του

-Το Συμβούλιο αναφέρεται στις αναφορές της πλευράς του Γενικού Ελεγκτή κατά του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για τις πολιτογραφήσεις. Όπως επισημαίνεται, το Συμβούλιο στην περίπτωση αυτή διαπιστώνει ότι ο Γενικός Ελεγκτής είχε στη διαθεσή του όλους του φακέλους και όχι μόνο τους πέντε στους οποίους ο ίδιος αναφερόταν. Επισημαίνεται ακόμα ότι οι απόψεις του Ελεγκτή έμειναν μετέωρες περί παρακώλησης του έργου του για άσκηση ελέγχου για το θέμα των διαβατηρίων.

- Γίνεται αναφορά στις θέσεις του Γενικού Ελεγκτή και στους ισχυρισμούς του ότι δεχόταν επιθέσεις από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.

-Το Συμβούλιο, αναφερόμενο στα περί ανάρμοστης συμπεριφοράς, παραπέμπει στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου και ότι είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ, το οποίο την απέρριψε.

- Το Συμβούλιο διαβάζει την θέση του Γενικού Ελεγκτή.

- Το Συμβούλιο αναφέρει πως αυτό που θα κριθεί είναι η αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή επί σειράς θεμάτων και όχι οι αρμοδιότητές του.

- Ο Πρόεδρος αναφέρεται στα κεφάλαια της σύγκρουσης των δύο πλευρών. Γίνεται αναφορά και στην Ομάδα Στήριξης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στο Facebook με το όνομα και τη φωτογραφία του.  Ειδική αναφορά γίνεται σε αναρτήσεις χρηστών που περιλαμβάνουν και απειλές όπως "ένα τοππούζι θέλετε...". Αναφέρονται ακόμα και αναρτήσεις συγγενικών προσώπων του Ελεγκτή. 

- Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αντώνης Λιάτσος διαβάζει τα γεγονότα της υπόθεσης. Όπως αναφέρει το βασικό και καθοριστικό μαρτυρικό υλικό είναι κοινό.

- Η απόφαση, όπως αναφέρεται είναι ομόφωνη και καλύπτει 209 σελίδες.

- Στο δικαστηρίο βρίσκονται ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής.

- Η αίθουσα το δικαστηρίου είναι ασφυκτικά γεμάτη ενώ πλήθος κόσμου βρίσκεται έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση