ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη: Πώς αντέδρασαν τα κόμματα

Από «λύπη» μέχρι τις «ευθύνες» του Νίκου Χριστοδουλίδη

24news team

Όλα τα κόμματα αντέδρασαν στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για άμεση απόλυση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για ανάρμοστη συμπεριφορά μετά από αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα. Κάποια κόμματα αναφέρονται και σε ευθύνη του ίδιου του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την εξέλιξη ενώ όλα σχεδόν τονίζουν την ανάγκη για στήριξη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Λύπη εκφράζει ο ΔΗΣΥ

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει λύπη που τα πράγματα έφτασαν σε αυτό το σημείο, «μια σύγκρουση θεσμών η οποία οδηγήθηκε μέχρι το ανώτατο επίπεδο της δικαιοσύνης» σημειώνοντας παράλληλα ότι θα εργαστεί για μια ισχυρή και ανεξάρτητη Ελεγκτική Υπηρεσία.

«Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου είναι σεβαστή. Δεν κρίνουμε την υπόθεση ή το σκεπτικό της απόφασης, δεν είναι αυτή η θεσμική μας ιδιότητα. Μακριά από εντάσεις και διαξιφισμούς έχουμε όλοι ρόλο στη θωράκιση και ενίσχυση των θεσμών» αναφέρει. Σημειώνει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας καθώς είναι «ένας θεσμός που στηρίζει τη λογοδοσία και τη διαφάνεια».

«Θέλουμε μια ισχυρή και ανεξάρτητη Ελεγκτική Υπηρεσία και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Επιζητούμε τον έλεγχο και είναι αναγκαίος για να βελτιώσουμε το κράτος δικαίου. Οι πολίτες έχουν απαιτήσεις από εμάς και οφείλουμε να επικεντρωθούμε σε αυτές» σημειώνει στην ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ.

ΑΚΕΛ: Aσήκωτες οι ευθύνες Προέδρου-Εισαγγελίας

Η όλη διαχείριση του θέματος από μέρους της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη και της Γενικής Εισαγγελίας βάζει τη δημόσια ζωή σε «αχαρτογράφητα νερά με απρόβλεπτες προεκτάσεις και συνέπειες και για τούτο οι ευθύνες τους είναι ασήκωτες», αναφέρει σε ανακοίνωση το ΑΚΕΛ.

Κάνει ακόμα λόγο για μια πολύ αρνητική εξέλιξη, συνιστά πλήγμα στον ανεξάρτητο θεσμό του Γενικού Ελεγκτή και τραυματίζει σοβαρά τη διαφάνεια, τη δημόσια λογοδοσία και τον έλεγχο στον τόπο μας.

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η παύση του Γενικού Ελεγκτή θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αμφισβήτηση και την καχυποψία των πολιτών έναντι των θεσμών, των εξουσιών και του πολιτικού συστήματος, "αφού η Ελεγκτική Υπηρεσία και ο Γενικός Ελεγκτής συνέβαλαν να βγουν σκάνδαλα στο φως σε μια περίοδο κατακόρυφης αύξησης της διαφθοράς εξαιτίας της διακυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ που δίκαια θεωρείται ως η πιο διεφθαρμένη στην ιστορία του τόπου». «Προφανώς αυτό είναι που δεν άρεσε και ενόχλησε», αναφέρει.

Προστίθεται πως το ΑΚΕΛ διαφώνησε έντονα με την απόφαση της Γ. Εισαγγελίας να ζητήσει την παύση του Γενικού Ελεγκτή, «προφανώς με τη συναίνεση και την κάλυψη του Προέδρου της Δημοκρατίας». «Η ενέργεια τους αυτή δείχνει σοβαρή έλλειψη ανοχής στον έλεγχο, τη διαφάνεια και την κριτική. Οι σχέσεις μεταξύ των θεσμών δεν μπορούν να επιλύονται στα δικαστήρια και η συγκεκριμένη απόφαση όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις αλλά -πολύ φοβόμαστε- θα τις κάνει χειρότερες», αναφέρει.

ΔΗΚΟ: Πλήγμα για τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει την απογοήτευση του για την απόφαση. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «η απόφαση του Συμβουλίου είναι σεβαστή και θα πρέπει να τύχει ενδελεχούς μελέτης, Όμως, πέρα των νομικών πτυχών της, οι πολιτικές συνέπειες αυτής της απόφασης θα είναι κρίσιμες και καθοριστικές».

«Αυτή η απόφαση αποτελεί πλήγμα για τον ίδιο το θεσμό του Γενικού Ελεγκτή καθώς το έργο που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έχει ενισχύσει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τον έλεγχο που αποτελούν ουσιώδεις παραμέτρους της εμπιστοσύνης που πρέπει να εμπνέουν οι θεσμοί προκειμένου να διασφαλίζεται η χρηστή διοίκηση και το δημόσιο συμφέρον», καταλήγει.

ΕΛΑΜ: Να επικεντρωθούμε στην επόμενη ημέρα

Το ΕΛΑΜ όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του «σεβόμαστε τις αποφάσεις των Δικαστηρίων όποιες και αν είναι αυτές, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Θα μελετήσουμε το περιεχόμενο της απόφασης, από εκεί και πέρα, όμως, η απόφαση ελήφθη».

Οφείλουμε, προστίθεται, «να επικεντρωθούμε στην επόμενη μέρα. Προφανώς υπάρχουν πολλά και σημαντικά ζητήματα που εκκρεμούν στην Ελεγκτική Υπηρεσία ενώ εκκρεμεί και η πρόταση που κατέθεσε η Κυβέρνηση για τη δημιουργία Ελεγκτικού Συμβουλίου». «Σημασία έχει να είναι ομαλή η μετάβαση στην επόμενη μέρα και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του τόπου μας και το συμφέρον του Κύπριου πολίτη», καταλήγει.

ΕΔΕΚ: Προτάσεις για διασφάλιση του έργου του Γενικού Ελεγκτή

Το θετικό έργο που επιτέλεσε ο Γενικός Ελεγκτής δεν θα υποβαθμιστεί μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, που έκανε δεχτή την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, αναφέρει η ΕΔΕΚ και για τον σκοπό αυτό θα καταθέσει σχετικές προτάσεις.

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα αναφέρει ότι ακόμα ότι μετά από τη θλιβερή περίοδο της σύγκρουσης δύο – κορυφαίας σημασίας – θεσμών, «αυτό που επιβάλλεται να γίνει τώρα είναι να καταβληθεί προσπάθεια για εξομάλυνση της κατάστασης».

Αναφέρει επίσης ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης «ομολογουμένως επιτέλεσε ένα εξαιρετικό έργο ως Γενικός Ελεγκτής, υπηρέτησε με σθένος την αποστολή του και έδωσε άλλη διάσταση στον ρόλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας».

Με αυτή την ευκαιρία και στη βάση της εξαγγελίας της Κυβέρνησης για πρόθεση σύστασης Ελεγκτικού Συμβουλίου, η ΕΔΕΚ προσθέτει ότι «είναι έτοιμη να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διασφάλιση της συνέχισης του σοβαρού ρόλου, που οφείλει να υπηρετεί η συγκεκριμένη υπηρεσία, ώστε το θετικό έργο το οποίο επιτέλεσε ο σημερινός Γενικός Ελεγκτής να μην υποβαθμιστεί.»

ΔΗΠΑ: Εκσυγχρονισμός Ελεγκτικής και Νομικής Υπηρεσίας

Η κατάληξη της ατέρμονης ρήξης μεταξύ κορυφαίων θεσμών της χώρας αποτελεί επιβεβαίωση της θέσης της, αναφέρει η ΔΗΠΑ.

Δηλώνει δε την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της να συμβάλει ουσιαστικά, μαζί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό των θεσμών της Ελεγκτικής και Νομικής Υπηρεσίας, τη θέσπιση των όποιων επιπλέον εργαλείων θα ισχυροποιήσουν τους μηχανισμούς διαφάνειας, ελέγχου και λογοδοσίας και το κράτος δικαίου στη χώρα. 

Η ΔΗΠΑ, από τη μέρα ίδρυσης της εκφράζει την άποψη ότι ουδείς είναι υπεράνω του Συντάγματος και του Νόμου και ότι όλοι οι ανεξάρτητοι θεσμοί πρέπει να υπηρετούν το καλό της χώρας και των πολιτών, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης, αναφέρει ακολούθως

Δηλώνει ακόμα πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και η Ελεγκτική Υπηρεσία, κατά την τελευταία δεκαετία, συνέβαλαν στην ανάδειξη σειράς σκανδάλων και φαινομένων διαφθοράς. «Παράλληλα, σε κάθε σύγχρονο και ευνομούμενο κράτος η άσκηση δημόσιας εξουσίας έχει σαφείς και διακριτούς ρόλους και πλαίσια, που πρέπει όλοι να σεβόμαστε. Τονίζουμε, δε, ότι οι θεσμοί του κράτους πρέπει πάντοτε να είναι υπεράνω των προσώπων που τους υπηρετούν» συμπληρώνει.  

Οικολόγοι: Χτύπημα κατά της διαφάνειας

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για παύση του Γενικού Ελεγκτή μπορεί να θεωρηθεί ως ένα κατ' ευθεία χτύπημα κατά των αρχών της διαφάνειας, της λογοδοσίας και εν τέλει, της Δημοκρατίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών.

«Με αυτή την απόφαση κλονίζεται η αξιοπιστία της Κυπριακής Δικαιοσύνης μέσα στην κοινωνία. Μαζί με τους υπόλοιπους θεσμούς και η Κυπριακή Δικαιοσύνη παίρνει το δρόμο της απαξίωσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η εξέλιξη αυτή, αναφέρεται ακόμα, πρέπει να διαβαστεί κι από την κοινωνία ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η ελπίδα για την Δημοκρατία σε αυτή τη χώρα βρίσκεται μόνο στην υποστήριξη των πολιτικών, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την διαφθορά και την διαπλοκή».

«Βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι τα τελευταία χρόνια με τον θεσμό του  Γενικού  Ελεγκτή και τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη προσωπικά. Θα συνεχίσουμε και την επόμενη μέρα - στην ανάγκη χωρίς την στήριξη του Γενικού Ελεγκτή - τον αγώνα μας κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής», καταλήγει η ανακοίνωση.

VOLT: Να παυθούν και όσοι εμπλέκονται σε διαπλοκή

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το VOLT αναφέρει: «εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να έχει χαμηλώσει σημαντικά ο πήχης για την παύση ανεξάρτητων κρατικών αξιωματούχων. Αυτό κατά την γνώμη μας ανοίγει τον δρόμο για να αχθούν ενώπιον του Συμβουλίου και να παυθούν και όσοι εμπλέκονται σε διαπλοκή και σύγκρουση συμφερόντων, που είναι πολύ σοβαρότερα από τις συμπεριφορές για τις οποίες κρίθηκε έκπτωτος ο Γενικός Ελεγκτής».

Αναφέρει πως επαναλαμβάνει το κάλεσμα «να παραιτηθούν οι διορισθέντες από τον Νίκο Αναστασιάδη, Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας που ως μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είχαν πρωταρχικό ρόλο σε σκάνδαλα που ταλανίζουν ακόμα τη χώρα, όπως το φιάσκο των διαβατηρίων».

«Παύοντας τους "ανάρμοστους" αφήνεται η Κύπρος έρμαιο στη συμμορία του Νίκου Αναστασιάδη», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση