ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Χριστοδουλίδης: Προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόταση για το «Αφροδίτη»

Ποιες απαντήσεις θα κρίνουν την κυβερνητική απόφαση για την ηλεκτρική διασύνδεση

ΚΥΠΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία αξιολογεί το επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης και παραγωγής για το τεμάχιο «Αφροδίτη», το οποίο βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Λεμεσό.

Όπως είπε, έχει γίνει μια συγκεκριμένη πρόταση που βρίσκεται υπό αξιολόγηση από το αρμόδιο τμήμα.

«Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι προς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για εμάς η παρουσία της Chevron, του αμερικανικού κολοσσού στην αποκλειστική οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ψήφος εμπιστοσύνης. Θα αξιολογήσουμε συνολικά τη νέα πρόταση που έχει υποβληθεί και θα τοποθετηθούμε», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι με αφορμή και την παρουσία του στην Νέα Υόρκη, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα έχει ο ίδιος συνάντηση με στελέχη της Chevron για να συζητήσουν και το συγκεκριμένο θέμα.

Το έργο Great Sea Interconnector

Αναφορικά με το έργο Great Sea Interconnector ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κλειδί για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης είναι το κατά πόσο διασφαλίζεται η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού. Πρόσθεσε ότι για το θέμα η Κυβέρνηση, βρίσκεται σε επαφή με την ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έχοντας ζητήσεις συγκεκριμένες διευκρινίσεις.

Σημείωσε ότι αν οι απαντήσεις που δοθούν είναι ικανοποιητικές τότε η απάντηση της Κυβέρνησης θα είναι θετική. Αντίθετα, πρόσθεσε, αν οι διευκρινίσεις που δοθούν δεν είναι ικανοποιητικές, δηλαδή δεν διασφαλίζουν τη μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού, τότε η απάντηση δεν θα είναι θετική. Όπως είπε η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού αποτελεί το κλειδί για την όποια απόφαση.

Ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη και θα πάρει αποφάσεις στη βάση πραγματικών δεδομένων, παρά τα όσα γράφονται και τις έντονες θέσεις και από τις δύο πλευρές, τις οποίες όπως είπε παρακολουθεί.

«Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει διευκρινίσεις», που όπως είπε, κατά κύριο λόγο «άπτονται των οικονομικών πτυχών του συγκεκριμένου έργου. Πήραμε κάποιες απαντήσεις, είδαμε κάποιες απαντήσεις, κάποιες είναι ικανοποιητικές, για κάποιες που δεν είναι ικανοποιητικές και ζητήσαμε περισσότερες», ανέφερε.

Για το γεωπολιτικό ρίσκο

Ο Πρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχει το γεωπολιτικό ρίσκο, ωστόσο όπως είπε η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. «Δεν τίθεται θέμα να τα βάζουμε από μόνοι μας υπό αμφισβήτηση, αλλά ναι, είναι κάτι το οποίο λαμβάνουμε υπόψη», είπε.

Ανέφερε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμό της Κυβέρνησης έχει δύο στόχους, από τη μια να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση και από την άλλη η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού που είναι αρκετά υψηλή σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ηλεκτρισμού, ανέφερε, υπάρχουν τρία μέσα που αξιοποιούνται: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αξιοποίηση του φυσικού αερίου και οι διασυνδέσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε η ηλεκτρική διασύνδεση, είναι μέρος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση