ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βάζουν χέρι στο κρατικό ταμείο δημοπράτησης ρύπων

Τί συζητήθηκε για την ηλεκτρική διασύνδεση, ποιοι το γνωρίζουν και ποια ερωτήματα τίθενται

24news team

Το τελευταίο διάστημα, μια εναλλακτική λύση που συζητήθηκε σε πολιτικό επίπεδο, με σκοπό να μην καταρρεύσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα, αφορά ταμείο που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κάποιοι φέρονται διατεθειμένοι να βάλουν χέρι στο ταμείο με τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω ηλεκτροπαραγωγής ώστε ο ΑΔΜΗΕ να ξεπεράσει τα εμπόδια που επικαλείται. Σημειώνουμε ενδεικτικά πως για το 2023 το συνολικό ποσό ήταν της τάξεως των 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Πώς λειτουργεί ο συγκεκριμένος μηχανισμός; Συνοπτικά, εκδίδονται δικαιώματα εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων τα οποία κατανέμονται στα κράτη μέλη, τα οποία με τη σειρά τους τα δημοπρατούν και έχουν έσοδα. Οι βιομηχανίες, κυρίως της παραγωγής ηλεκτρισμού, αγοράζουν αυτά τα δικαιώματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά πλέον από τα κράτη μέλη, να επενδύουν στο 100% αυτά τα χρήματα για περιβαλλοντικούς σκοπούς και για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Τα εύλογα ερωτήματα

Μπορεί η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση, με ή χωρίς τη μετοχική συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ενταχθεί σε ένα τέτοιο πλαίσιο ή πρόκειται απλώς για ένα παράθυρο; Το συγκεκριμένο σενάριο πάντως, όπως ενημερωθήκαμε, έχει συζητηθεί σε Κύπρο, Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λέγεται μάλιστα πως τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι των συζητήσεων από αρμόδιο στέλεχος της Κομισιόν, άρα τροχοδρομείται εν πλήρη γνώση της. Γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα, όπως τα ακόλουθα: Είναι νομότυπη αυτή η οδός ή θα χρειαστεί να κάνουν τα στραβά μάτια και οι Βρυξέλλες και οι Κύπριοι ρυθμιστές; Μπορεί να θεωρηθεί ως απευθείας κρατική επιδότηση σε ιδιώτη;

Όλος ο καυγάς γύρω από την Great Sea Interconnector, ως γνωστό, αφορά την επιμονή του ΑΔΜΗΕ να εξασφαλίσει κυπριακά κεφάλαια. Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, παραμένει ως τώρα με το ένα πόδι έξω από το έργο (βλέπε Υπουργείο Οικονομικών) και με το άλλο μέσα (βλέπε Υπουργείο Ενέργειας). Η ΡΑΕΚ δεν υποκύπτει στις σφοδρές πιέσεις που δέχεται για να αποδεχθεί την έναρξη της χρέωσης των καταναλωτών από τον προσεχή Ιανουάριο, αντί όταν θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει η διασύνδεση.

Ο παράγοντας Τουρκία

Σε ό,τι αφορά το γεωπολιτικό ρίσκο, η απόφαση είναι πολιτική και όχι ρυθμιστική. Αφορά την πολιτική ηγεσία του τόπου, της Ελλάδας, όπως επίσης και την Κομισιόν, η οποία επί του παρόντος δίνει εγγύηση για εξάντληση διπλωματικών μέσων σε περίπτωση πως η Τουρκία επικαλεστεί το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για να εμποδίσει την πόντιση του καλωδίου. Πρόκειται γενικότερα για ένα μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο πάντα βρίσκει μπροστά της η χώρας μας επειδή παραμένει άλυτο το Κυπριακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X