ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Υπουργός Γεωργίας: Θα ληφθούν υπόψη τα αιτήματα αγροτών

«Είμαστε σε διαρκή διάλογο με τις αγροτικές οργανώσεις»

ΚΥΠΕ

Θα ληφθούν υπόψη τα αιτήματα των αγροτών και «είμαστε σε διαρκή διάλογο με τις αγροτικές οργανώσεις», δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, ύστερα από την παραλαβή στο Προεδρικό Μέγαρο, υπομνήματος από τις αγροτικές οργανώσεις με τα αιτήματά τους για να δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Μετά την παραλαβή του υπομνήματος η Υπουργός Γεωργίας κάλεσε τις αγροτικές οργανώσεις, οι οποίες αποδέχθηκαν, να συναντηθούν στις 8.00 το πρωί της Παρασκευής στο Υπουργείο Γεωργίας για να συζητήσουν τα αιτήματα των αγροτών.

Ως «Κυβέρνηση μέσα από τη συμμετοχή της στα διάφορα όργανα της ΕΕ καταθέτουμε τις θέσεις των αγροτών μας, τις θέσεις που έχουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας κοινό στόχο τη διαφύλαξη του Ευρωπαίου αγρότη», είπε η κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη δεν είναι στη θεωρία».

Ανέφερε ότι σε πρωινές της δηλώσεις δεν το έχει πει θεωρητικά ότι «στεκόμαστε δίπλα από τους αγρότες και πορευόμαστε μαζί τους, αλλά το λέω, έχοντας έναν συγκεκριμένο οδοδείκτη που μας έχει καθορίσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης και είναι κάτι, το οποίο έχει ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Μαζί Υπουργείο Γεωργίας και αγροτικές οργανώσεις εργαζόμαστε για να καταθέσουμε από κοινού τις προτάσεις μας για να δούμε πως αυξάνουμε τη συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της χώρας που σήμερα είναι στο 1,8%», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι αυτός είναι ένας κοινός στόχος, είναι κάτι που κάνουμε μαζί και πορευόμαστε μαζί», ενώ απευθυνόμενη στις αγροτικές οργανώσεις, η κ. Παναγιώτου είπε ότι χαίρεται που έχει δίπλα της τις αγροτικές οργανώσεις γιατί δεν στέκονται μόνο θεωρητικά, όπως είπε, «αλλά στέκονται και στην πράξη και εργάζονται από κοινού για να βελτιώσουν αυτά που έχουμε μπροστά μας για τον πρωτογενή τομέα».

Η Υπουργός Γεωργίας είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αξιοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία μας δίνει η ΕΕ «και μέσα από τα εκταρικά μέτρα αλλά και μέσα από τα περιβαλλοντικά, για να δημιουργήσουμε τις υποδομές, που θα βελτιώσουν τον γεωργικό τομέα».

Κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές διαμαρτυρίες των αγροτών, η κ. Παναγιώτου είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη κάνει δηλώσεις» και η Κυπριακή Δημοκρατία είχε ήδη ζητήσει και καταθέσει τις απόψεις της» και πρόσθεσε ότι πηγαίνει στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στο τέλος Φεβρουαρίου «για να δούμε πώς απλοποιούμε ζητήματα που αφορούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική».

«Αναμένουμε από την Επιτροπή να μας εξηγήσει αυτά τα οποία κατατέθηκαν και πώς προχωρούμε στα επόμενα βήματα με τα φυτοπροστατευτικά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η βασική οδηγία σε αυτά τα οποία είναι βλαβερά προς τον πολίτη και δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια των προϊόντων εξακολουθούν να μένουν εκεί».

«Δεν απομακρυνόμαστε από την επιθυμία μας, τα γεωργικά προϊόντα να είναι ασφαλισμένα και υψηλής ποιότητας», πρόσθεσε.

Κληθείσα να σχολιάσει το αίτημα των αγροτών να μην φορολογούνται οι επιχορηγήσεις, η Υπουργός είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο της συνεργασίας και συζήτησης που έχει η Κυβέρνηση με τις οργανώσεις «ακούμε τα αιτήματα των αγροτικών οργανώσεων» και πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δίδει για τους νεοεισερχόμενους γεωργούς ένας εφάπαξ ποσό μέχρι 50.000 ευρώ «που είναι πάρα πολύ σημαντικό».

«Συζητώντας το με τους ομολόγους της στην ΕΕ, όπως είπε, «αυτό ήδη θεωρείται κάτι πάρα πολύ σημαντικό, οπότε η δική μας στόχευση στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι ήδη έμπρακτη».

Παραδίδοντας συμβολικά στάχια στην Υπουργό, ο ΓΓ της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας είπε ότι οι αγρότες έχουν μια οργή και αγανάκτηση γιατί δεν υπάρχει η φροντίδα που έπρεπε να υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόσθεσε ότι «χωρίς αυτά τα στάχια η Κύπρος δεν μπορεί να θρέψει τον λαό της».

Ο κ. Χαμπάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα θέσει πιο δυναμικά τα αιτήματα των Κύπριων αγροτών γιατί διαφέρουν από τους Βόρειους» αγρότες της ΕΕ.

«Θα πρέπει να στηρίξουμε την παραγωγή μας γιατί εμείς εργαζόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου δεχόμαστε πλέον την κλιματική κρίση με 45 βαθμούς κελσίου», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αν λειτουργούσε αυτή την στιγμή ως έχει ο κανονισμός της φυτοπροστασίας σίγουρα η εσπεριδοκαλιέργεια, η φρουτοκαλιέργεια και γενικά ό,τι έχει σχέση με το δέντρο δεν θα υπήρχε αυτή την στιγμή».

Ανέφερε ότι πρέπει να έχουμε μια πράσινη ανάπτυξη που να έχει στο επίκεντρο τον αγρότη και τον καταναλωτή και όχι τα μονοπώλια για να εισάγουν από τρίτες χώρες προϊόντα με αμφιβόλου χρήσης φυτοφάρμακα ακόμη και καρκινογόνα.

Απευθυνόμενος στην Υπουργό Γεωργίας, ο ΓΓ της ΠΕΚ Χρίστος Παπαπέτρου είπε ότι τα υπομνήματα των αγροτών είναι αυτά που αποστάλησαν στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε πως δεν είναι εναντίον στο να κάνουν πρακτικές πιο φιλικές από το περιβάλλον.

«Το περιβάλλον είναι οι αγρότες που το συντηρούν και το αναπτύσουν, αλλά δεν μπορούμε να μεταβούμε από τη μια στιγμή στην άλλη να μεταβούμε στο άλλο χωρίς να μας δώσουν πίστωση χρόνου, να μας εκπαιδεύσουμε», ανέφερε και πρόσθεσε ότι από πέρσι οι αγροτικές οργανώσεις ζητούσαν «εναλλακτικές λύσεις αλλά στο χωράφι και όχι στη θεωρία».

Είπε ακόμη ότι «το τυχόν κόστος δεν μπορούμε να το επωμιστούμε εμείς».

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτοπαραγωγών και Πρόεδρος του Παναγροτικού Κυριάκος Καϊλάς αφού ευχαρίστησε την Υπουργό για την δήλωση της ότι είναι στο πλευρό των αγροτών και όχι απέναντι τους, είπε ότι οι αγροτικές οργανώσεις έχουν λάβει από την Υπουργό «μια θετική δυναμική για να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα».

«Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρη και ήθελε να αυξήσει και τις εξαγωγές των κυπριακών προϊόντων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να δουλέψουμε για να μπορέσει ο Κύπριος αγρότης να παραμείνει στον τόπο που γεννήθηκε και έθρεψε γενεές και γενεές».

Ο ΓΓ του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης είπε ότι η σημερινή εκδήλωση των αγροτών «ήταν πρωτίστως προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τον λόγο ότι θεωρούμε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι αυτοί που θεσμοθετούν, κάνουν τις οδηγίες και τους κανονισμούς που διέπουν τα κράτη μέλη και τα δεσμεύουν», προσθέτοντας ότι ζητούμε αλλαγή αυτών των κανονισμών και οδηγιών για να λυθούν τα χέρια της Κύπρου για να μπορέσει να σταθεί εμπράκτως και να στηρίξει οικονομικά τους κλάδους και όχι μόνο».

Ανέφερε ως παράδειγμα την δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν θα φορολογούνται οι επιδοτήσεις που δίδονται στους αγρότες» και πρόσθεσε πως «ό,τι εισόδημα παίρνει ο Κύπριος αγρότης, του το δίνει το κράτος στη μια τσέπη και έρχεται από την άλλη και του παίρνει ως φορολογία».

Ο ΓΓ της Νέας Αγροτικής Κίνησης Τάκης Χριστοδούλου είπε ότι το άγχος και η αγωνία τους «είναι ότι μετά τις ευρωεκλογές πιθανόν να επαναφέρουν κάποιοι κύκλοι των μονοπωλίων αυτές τις προτάσεις» και πρόσθεσε πως «η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και χωρών της Λατινικής Αμερικής εγκυμονεί πάρα πολλούς κινδύνους».

Ανέφερε ότι το τροπικό δάσος του Αμαζόνιου δίνει το 37% του οξυγόνου στον πλανήτη, προσθέτοντας ότι οι Βραζιλιάνοι έκαψαν το δάσος με σκοπό να δημιουργηθούν λιβάδια για τα βοοειδή για να τα εξάγουν στην Ευρώπη.

«Φανταστείτε να τους δώσουμε το κίνητρο ότι θα τροφοδοτούν με την παραγωγή τους την ΕΕ», ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτό θα έχει αποτέλεσμα να ξεραθούν και τα δάση και οι ποταμοί.

Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι ο κίνδυνος είναι να έρθει συγκεκριμένη εταιρεία με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς να δώσει εναλλακτική και πρόσθεσε η εταιρεία αυτή έχει επισκεφθεί την Ουκρανία «για να κάνει γρήγορη καλλιέργεια με απόδοση» και διερωτήθηκε «αν θέλουμε μια εταιρεία θα ελέγξει την διατροφή του πλανήτη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X