ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Γκέγκεν πρέσινγκ: Σχεδόν δύο χρόνια… γνωριμίας

Όπου και να καταλήξει το φετινό πρωτάθλημα, είναι γεγονός ότι για δεύτερη σερί σεζόν… ένας εκ των πρωταγωνιστών βασίζεται στο παιχνίδι που δίδαξε ο Ράνγκνιγκ

Κωνσταντίνος Νικολάου

Κωνσταντίνος Νικολάου

nikolaouk@sppmedia.com

Gegenpressing ή counter-pressing όπως μεταφράζεται στα αγγλικά. Το όνομας μιας αγωνιστικής φιλοσοφίας που έκανε την εμφάνιση της στο κορυφαίο επίπεδο την τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω των επιτυχιών του Γιούργκεν Κλοπ με τις Ντόρτμουντ και Λίβερπουλ. Ο Γερμανός προπονητής θεωρείται δικαίως ένας από τους πιο πετυχημένους θιασώτες αυτής της φιλοσοφίας, αλλά όχι ο εμπνευστής της!

«Πατέρας»... της λοιπόν είναι ο Ραλφ Ράνγκνιγκ, ο οποίος με τη σειρά του είχε επηρεαστεί από τον Ουκρανό προπονητή, Βαλέρι Λομπανόφσκι. Ο 64χρονος τεχνικός, που για τους περισσότερους είναι γνωστός για το ανεπιτυχές πέρασμα του από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εξέλιξε σημαντικά τις τακτικές του πρώην «αφεντικού» της Δυναμό Κιέβου… παρουσιάζοντας τη δική του φιλοσοφία (κυρίως) στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα όταν δούλευε στην Μπουντεσλίγκα.

Η γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση και το υψηλό πρέσινγκ στο αντίπαλο τρίτο από την αρχή του εκάστοτε αγώνα μέχρι το τέλος (αυτό προνοεί το gegenpressing)... σύντομα έγινε «τάση» στο γερμανικό πρωτάθλημα, με τους Γιούργκεν Κλοπ, Τόμας Τούχελ και Γιούργκεν Νάιγκελσμαν να αποτελούν για τους περισσότερους τους κορυφαίους «μαθητές» αυτής της σχολής. Εννοείται ωστόσο πως υπάρχουν κι άλλοι πολλοί που βασίζουν το παιχνίδι τους στο γκέγκεν πρέσινγκ… με δύο εξ αυτών να «αναλαμβάνουν» όπως φέρουν αυτή τη φιλοσοφία στο νησί μας.

Ο λόγος προφανώς για τους Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ και Αλεξέι Σπιλέφσκι, οι οποίοι στο παρελθόν υπενθυμίζουμε πως συνηπήρξαν με τον Ράνγκνιγκ στη Ρεντ Μπουλ Λειψίας (EΔΩ). Ο πρώτος υπόγραψε στον Απόλλωνα πριν από σχεδόν δύο χρόνια κι ενώ ο δεύτερος συμπλήρωσε ένα χρόνο παρουσίας στον Άρη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το συνολικό δείγμα μπορούμε να πούμε πως είναι αρκετά θετικό, καθότι ο 55χρονος τεχνικός της Γκρόιτερ επανάφερε τους «κυανόλευκους» στην κορυφή της Κύπρου έπειτα από 16 ολόκληρα χρόνια την ίδια ώρα που ο δεύτερος οδηγεί την κούρσα στο πρωτάθλημα… πέντε μόλις στροφές πριν τη λήξη. Σαφώς και δεν κύλισαν όλα ομαλά για τους δύο προπονητές, με τον Σουηβό να έχει κι αυτός μερίδιο ευθύνης για τη φετινή μέτρια έως κακή σεζόν των περσινών πρωταθλητών (μικρό ή μεγάλο δεν είναι της παρούσης) και τον 35χρονο Λευκορώσο να έχει κι αυτός μπόλικα περιθώρια βελτίωσης.

Ακόμη κι έτσι όμως, δεν μπορούμε να παραλείψουμε πως και οι δύο τους έχουν παρουσιάσει για πρώτη φορά μια διαφορετική αγωνιστική φιλοσοφία στα κυπριακά γήπεδα. Είναι γεγονός πως δεν έχουμε άλλα παραδείγματα όπου κάποια ομάδα εντός συνόρων να έδινε έμφαση στο τρομερά γρήγορο transition, αλλά και στην πίεση ψηλά… στο βαθμό που το είδαμε πέρσι στον Απόλλωνα (κυρίως στο πρώτο μισό), αλλά και στον φετινό Άρη. Βέβαια, για να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο τρόπος παιχνιδιού, πέραν από τη δεδομένη ποιότητα, απαιτείτε από τους παίκτες να είναι και φοβερά γυμνασμένοι ούτως ώστε να ανταπεξέλθουν στο γρήγορο τέμπο.

Το ότι η «ελαφρά ταξιαρχία» φαίνεται να έχει περισσότερη διάρκεια από εκείνη που είχε η ομάδα του κ. Τσόρνγιγκερ έγκειται μεταξύ άλλων στην καλύτερη προετοιμασία που φαίνεται να έγινε, αλλά και στο ότι υπήρχε η οικονομική δυνατότητα για να αποκτηθούν περισσότεροι παίκτες που να μπορούν να ανταποκριθούν. Ανεξαρτήτως λοιπόν της τελικής έκβασης που θα έχει το φετινό πρωτάθλημα, εκείνο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι για δεύτερη σερί σεζόν ένας εκ των πρωταγωνιστών βασίζει το παιχνίδι του στο διάσημο πλέον... γκέγκεν πρέσινγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΡΗΣ: Τελευταία Ενημέρωση