Επτά χρόνια μετά το σκάνδαλο που πήρε την ονομασία «Batterygate», οι χρήστες άρχισαν να βλέπουν τα χρήματα που η Apple συμφώνησε να πληρώσει για τον διακανονισμό της ομαδικής αγωγής.
Πίσω στο 2017, οι ιδιοκτήτες παλαιότερων μοντέλων iPhone άρχισαν να παρατηρούν προβλήματα απόδοσης στα τηλέφωνά τους μετά από κάποιες αναβαθμίσεις του iOS. Αργότερα εκείνο το έτος, η Apple παραδέχτηκε ότι περιόρισε την απόδοση των παλαιότερων μοντέλων. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι προχώρησε σε αυτή την ενέργεια προκειμένου τα παλαιότερα μοντέλα να μη σταματήσουν να λειτουργούν λόγω των προβλημάτων που θα είχαν οι μπαταρίες.
Η ομαδική αγωγή υποστήριξε ότι με αυτό τον τρόπο-και χωρίς οι χρήστες να έχουν ενημερωθεί- η Apple ωθούσε τους χρήστες να αγοράσουν το πιο πρόσφατο μοντέλο και όχι να αλλάξουν μπαταρία στο iPhone που έχουν ήδη στην κατοχή τους.
Η Apple ουδέποτε παραδέχτηκε ότι ο στόχος της ήταν να αναγκάσει τους χρήστες να αλλάξουν συσκευή, αλλά τελικά κατέληξε σε διακανονισμό και δέχτηκε να καταβάλει 310 έως 500 εκατομμύρια δολάρια ανάλογα με το πόσοι άνθρωποι θα συμμετείχαν στην ομαδική αγωγή.
Για να μπορέσει κάποιος να πάρει μέρος στην αγωγή έπρεπε να υποβάλει τα έγγραφα του μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να είναι κάτοχος ενός iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus ή SE που έτρεχε ένα συγκριμένο iOS το 2017 και να έχει παρατηρήσει μείωση ταχύτητας και απόδοσης.
Στο παρελθόν είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό πληρωμής θα ανέρχονταν σε περίπου 65 δολάρια, ωστόσο ορισμένοι χρήστες που έχουν λάβει τα χρήματα αναφέρουν ότι έλαβαν 92,17 δολάρια από την Apple.
Nice thing to wake up to on a Saturday morning — especially after 3.5 years of waiting! https://t.co/efqqgca8NG pic.twitter.com/hqfBV25M6s
— Michael Burkhardt (@mbrkhrdt) January 6, 2024
Πηγή: economistas