ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τι είναι το Ghibli Style που σαρώνει το Διαδίκτυο

Το Διαδίκτυο έχει «πλημμυρίσει» με εικόνες σε στυλ «Ghibli»

Αν κάτι χαρακτηρίζει το διαδίκτυο είναι πως εκτός από την ανεξέλεγκτη ροή πληροφοριών, δημιουργεί παγκόσμια trends εν ριπή οφθαλμού. Ένα από αυτά λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες όπου τα social media έχουν «πλημμυρίσει» με επεξεργασμένες φωτογραφίες σε στυλ «Ghibli». Φαίνεται όμως πως το νέο εργαλείο της τεχνητής νοημοσύνης έχει… άποψη και λογοκρίνει καρέ.

Όλα ξεκίνησαν όταν η OpenAI, η κατασκευάστρια εταιρεία του ChatGPT, ανακοίνωσε ότι το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της πλέον μπορεί να παράγει εικόνες με βάση την αισθητική συγκεκριμένων καλλιτεχνών. Και τα social media «ψήφισαν» την αισθητική του Studio Ghibli.

Μάλιστα, με την τελευταία ενημέρωση του ChatGPT, η διαδικασία έγινε απίστευτα εύκολη, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να μετατρέπουν φωτογραφίες τους σε εικόνες με το χαρακτηριστικό στυλ του Studio Ghibli μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα.

Το εμβληματικό στούντιο παραγωγής Anime ιδρύθηκε το 1985 στο Τόκιο της Ιαπωνίας και έχει ταυτιστεί με τον αριστουργηματικό Χαγιάο Μιγιαζάκι που έχει κερδίσει δύο Όσκαρ: το 2001 για το «Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων» και το 2024 για την ταινία «Το Αγόρι και ο Ερώδιος».

Το Gibli Style

Τις τελευταίες ημέρες έχουν κυκλοφορήσει εικόνες με πραγματικά γεγονότα που μοιάζουν σαν να έχουν βγει από έργα του στούντιο που ταυτίστηκε με τον Μιγιαζάκι. Για αυτό το λόγο το trend ονομάστηκε «Ghibli Style».

Στα social media δημοσιεύονται εικόνες από selfies, οικογενειακές φωτογραφίες μέχρι και «memes» (μιμίδια), ενώ ορισμένοι χρησιμοποίησαν τη νέα λειτουργία του ChatGPT για να δημιουργήσουν αναπαραστάσεις βίαιων ή σκοτεινών εικόνων.

Για παράδειγμα υπάρχουν αναπαραστάσεις για τους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις ΗΠΑ, που κατέρρευσαν στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 στοιχίζοντας την ζωή σε περίπου 3000 άτομα, και για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, που συγκλόνισε την αμερικανική κοινωνία και ολόκληρο τον πλανήτη.

Η νέα αυτή λειτουργία προσφέρει διασκέδαση, ενώ ταυτόχρονα μετατρέπει πολλές προσωπικές στιγμές σε έργα τέχνης τύπου Ghibli. Μέχρι και ο Sam Altman, διευθύνων σύμβουλος (CEO) του OpenAI, άλλαξε την εικόνα του προφίλ του στο X σε μια εικόνα τύπου Ghibli:

Οι χρήστες TikTok, X, Instagram στην Ελλάδα μοιράζονται φωτογραφίες δημιουργήματα της τεχνητής νοημοσύνης που είναι εμπνευσμένες από σκηνές ταινιών μέχρι πρόσωπα της δημόσιας σφαίρας, όπως οι πολιτικοί:

Η λογοκρισία

Φαίνεται πως η συγκεκριμένη λειτουργία του ChatGPT δεν μετατρέπει όλες τις εικόνες σε Gibli Style χωρίς λογοκρισία. Μία τέτοια περίπτωση κατέδειξε η Εριέττα Κούρκουλου που μέσα από ανάρτησή της στα social media γνωστοποίησε πως επιχείρησε να μετατρέψει σε καρτούν μία φωτογραφία από τον τοκετό της αλλά ενημερώθηκε πως «παραβιάζει την πολιτική περιεχομένου». Η Εριέττα Κούρκουλου θύμισε ένα σχόλιο που είχε λάβει όταν ανακοίνωσε τη γέννηση του παιδιού της: μια γυναίκα αναρωτιόταν γιατί «πρέπει να βλέπουμε γυμνούς» τους γονείς στη φωτογραφία. Εκείνη απάντησε πως πράγματι ήταν γυμνή, καλυμμένη με σεντόνι, ενώ ο σύζυγός της χωρίς μπλούζα, προκειμένου να κάνει επαφή δέρμα με δέρμα με το νεογέννητο.

«Είναι κωμικοτραγικό να θεωρούμε προσβλητική μια εικόνα τοκετού», σημείωσε, εκφράζοντας τη λύπη της που η κοινωνία έχει συνηθίσει τον τοκετό μόνο με ρόμπες, κουβέρτες και αποστείρωση συναισθημάτων. «Είναι κρίμα η πιο όμορφη, φυσική και δυναμική στιγμή μιας γυναίκας να έχει μετατραπεί σε κάτι το οποίο προκαλεί φόβο, προσβολή και αποστροφή», ανέφερε. Για την ίδια, η κοινοποίηση τέτοιων εικόνων δεν είναι απλώς προσωπική επιλογή, αλλά πράξη ευρύτερου συμβολισμού. «Ένας λόγος παραπάνω για εμένα να μοιραζόμαστε τέτοιες εικόνες, για να σπάσει επιτέλους το ταμπού γύρω από τον τοκετό και να αλλάξει η προσέγγιση σε εκείνον – ειδικά στη χώρα μας», κατέληξε.

 

Ολόκληρη η ανάρτηση της Εριέττας Κούρκουλου:

Αυτή την φωτογραφία την μετέτρεψα σε καρτούν για να μπορώ να την μοιραστώ πιο εύκολα, όμως τελικά υπηρέτησε έναν εντελώς διαφορετικό σκοπό! Προσπαθώντας να μετατρέψω άλλη μια φωτογραφία από την στιγμή που γεννήθηκε ο Λέων, το chatgpt με ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία «παραβιάζει την πολιτική περιεχομένου». Μου έκανε τεράστια εντύπωση που μια τόσο «προηγμένη» τεχνολογία ήταν σεταρισμένη για να φιλτράρει τέτοιου είδους εικόνες. Και μετά θυμήθηκα ένα σχόλιο που διάβασα όταν ανακοίνωσα την γέννηση του μικρού μας πριν από σχεδόν τέσσερεις μήνες. Το σχόλιο ήταν από γυναίκα η οποία έγραφε - «γιατί να τους βλέπουμε γυμνούς;». Εγώ ήμουν γυμνή όντως αλλά καλυμμένη με σεντόνι και ο άντρας μου χωρίς μπλούζα για να κάνει επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό μας! Πού θέλω να καταλήξω; Θα αναρωτιέστε δικαίως! Θέλω να καταλήξω στο ότι είναι κωμικοτραγικό να θεωρούμε προσβλητική μια εικόνα τοκετού! Στο ότι είναι στενάχωρο να έχουμε συνηθίσει η επίτοκος να φοράει ρόμπα χειρουργείου για να γεννήσει και στο ότι είναι κρίμα η πιο όμορφη, φυσική και δυναμική στιγμή μιας γυναίκας, να έχει μετατραπεί σε κάτι το οποίο προκαλεί φόβο, προσβολή και αποστροφή! Ένας λόγος παραπάνω για εμένα λοιπόν να μοιραζόμαστε τέτοιες εικόνες για να σπάσει επιτέλους το ταμπού γύρω από τον τοκετό και να αλλάξει η προσέγγιση σε εκείνον ειδικά στην χώρα μας!

Θύελλα αντιδράσεων: Νιώθω απόλυτη αηδία

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία εικόνας στο στυλ του Μιγιαζάκι, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Ο ίδιος ο Χαγιάο Μιγιαζάκι είχε χαρακτηρίσει σε ένα ντοκιμαντέρ του 2016, την τεχνητή νοημοσύνη ως «προσβολή για την ίδια τη ζωή».

«Αν θέλετε πραγματικά να φτιάχνετε ανατριχιαστικά πράγματα, μπορείτε να το κάνετε, αλλά εγώ δεν θα ήθελα ποτέ να ενσωματώσω αυτή την τεχνολογία στη δουλειά μου».

Νομικές και ηθικές Αντιδράσεις

Ωστόσο, η συγκεκριμένη λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της ηθικής και των πνευματικών δικαιωμάτων.

Το 2024, περισσότεροι από 10.000 ηθοποιοί, μουσικοί και συγγραφείς, ανάμεσά τους ο Kazuo Ishiguro, η Julianne Moore και ο Thom Yorke των Radiohead, υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή καταδικάζοντας τη μη αδειοδοτημένη χρήση των έργων τους για την εκπαίδευση μοντέλων A.I., συμπεριλαμβανομένου του ChatGPT.

Στα τέλη του 2022 ο σεναριογράφος Jonathan Lam είχε εκφράσει στους New York Times την απογοήτευσή του, τονίζοντας ότι για πολλούς καλλιτέχνες, το στυλ τους αποτελεί την προσωπική τους ταυτότητα και είναι αυτό που τους διαφοροποιεί από άλλους.

Οι New York Times, μάλιστα, υπέβαλαν μήνυση κατά της OpenAI και της Microsoft, κατηγορώντας τις για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς χρησιμοποιούσαν δημοσιευμένο έργο χωρίς άδεια για την εκπαίδευση των μοντέλων A.I.

Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται διαρκώς και επηρεάζει τον τρόπο που δημιουργούμε και καταναλώνουμε τέχνη, καθιστώντας πολύ λεπτά τα όρια περί αυθεντικότητας και ηθικής, που μέχρι πρότινος γνωρίζαμε.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Tech: Τελευταία Ενημέρωση