
Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει ιστότοπος που επιτρέπει στους χρήστες να κατασκοπεύουν σπίτια και επιχειρήσεις μέσα από τα συστήματα καμερών τους.
Συγκεκριμένα ο ιστότοπος Insecam επιτρέπει σε οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση σε ζωντανές ροές βίντεο από συσκευές όπως μόνιτορ για μωρά, κάμερες web και CCTV μέσα από τα σπίτια των ανθρώπων.
Η ιστοσελίδα δείχνει από την κυκλοφορία και τα πάρκα μέχρι τα υπνοδωμάτια, τους δρόμους και τις επιχειρήσεις – και οποιοσδήποτε στο διαδίκτυο μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά.
Ο ιστότοπος διαθέτει περισσότερες από 2.000 τροφοδοσίες καμερών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών εμπορικών σημάτων όπως Panasonic, Sony, Canon και Linksys, με 36 από αυτές να προέρχονται μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Insecam βεβαιώνει ότι καμία από τις κάμερες δεν έχει «χακαριστεί», αλλά απλώς «δεν έχουν προστασία με κωδικό πρόσβασης».
Ο ιδιοκτήτης του ιστότοπου, ο οποίος εδρεύει στη Ρωσία, υποστήριξε μάλιστα ότι προσφέρει στον κόσμο μια υπηρεσία, ενημερώνοντάς τον για το πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση στις κάμερές του.
Ωστόσο, έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την ηθική της εκμετάλλευσης ενός τέτοιου παραθυράκιου, καθώς πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν ότι οι κάμερές τους είναι ανοιχτές στο κοινό.
Ένας εμπειρογνώμονας δήλωσε στη MailOnline ότι ο ιστότοπος λειτουργεί σε μια νομική «γκρίζα ζώνη» και προειδοποίησε τους ανθρώπους ότι μπορεί να επιτρέπουν σε αγνώστους να κρυφοκοιτάζουν στο σπίτι τους.
Ο Jake Moore, Παγκόσμιος Σύμβουλος Κυβερνοασφάλειας της ESET, εξεπλάγη που ο ιστότοπος εξακολουθούσε να λειτουργεί, αφού για πρώτη φορά έγινε πρωτοσέλιδο το 2014.
Ο κ. Moore δήλωσε στη MailOnline: «Νόμιζα ότι αυτό το θέμα είχε εξαφανιστεί. Εκπλήσσομαι που οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές που έρχονται με πιο χαλαρή ασφάλεια.
‘Είναι σοκαριστικό, επειδή οποιοσδήποτε από όλο τον κόσμο μπορεί να βλέπει αυτές τις κάμερες’.
Η Insecam περιγράφει τον εαυτό της ως «ο μεγαλύτερος κατάλογος στον κόσμο (sic) των online καμερών ασφαλείας παρακολούθησης». Ο ιστότοπος παρέχει ακόμη και τις συντεταγμένες γεωγραφικού πλάτους και μήκους για τις διευθύνσεις.
Όμως, παρά την προφανή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, η Insecam ισχυρίζεται ότι μόνο όσοι δεν έχουν αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης στην κάμερα ασφαλείας τους θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τα πλάνα τους στον ιστότοπό της.
Ο κ. Moore εξήγησε ότι πολλά παλιά συστήματα οικιακών καμερών διαθέτουν προεπιλεγμένους κωδικούς πρόσβασης και ονόματα χρήστη που είναι ακριβώς τα ίδια για όλες τις συσκευές τους.
Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασης για μια συσκευή, τότε μπορεί να συνδεθεί στις τροφοδοσίες οποιασδήποτε άλλης συσκευής της ίδιας εταιρείας.
«Ορισμένες εταιρείες έχουν τα ίδια ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης για όλες τις συσκευές τους και δεν ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τα αλλάξουν».
«Και σε αυτή την περίπτωση μπορούν να αξιοποιηθούν από οποιονδήποτε γνωρίζει τους κωδικούς πρόσβασης και τα ονόματα χρήστη, τα οποία μπορεί μερικές φορές να βρεθούν απλά και μόνο με το googling».
Ο κ. Moore δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την εμφάνιση της φωτογραφικής σας μηχανής στον ιστότοπο είναι να βεβαιωθείτε ότι την αγοράζετε από μια αξιόπιστη μάρκα.
«Τα μη επώνυμα είδη τείνουν να έχουν λιγότερη ασφάλεια. Μπορεί να είναι φθηνότερα, αλλά είναι φθηνότερα για κάποιο λόγο. Απλώς δεν έχουν αυτή την επιπλέον ασφάλεια στο μυαλό τους», δήλωσε ο Moore και τόνισε τη σημασία της αλλαγής της εργοστασιακής ρύθμισης των συσκευών μετά την εγκατάσταση.
Πηγή: newsbeast