ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Είσαι εργαζόμενη θηλάζουσα μάνα; Θα δικαιούσαι μια νέα διευκόλυνση

Έτοιμο για την κοινοβουλευτική επιτροπή υγείας το νομοσχέδιο – Ποιους εργοδότες και χώρους αφορά

Μιχάλης Λουκά

Είσαι εργοδότης και η επαγγελματική σου στέγη έχει εμβαδό μεγαλύτερο των 50 τετραγωνικών μέτρων; Τότε κλείσε ραντεβού με τον αρχιτέκτονά σου.

Έρχεται νομοθετική τροποποίηση που σε υποχρεώνει να μεριμνήσεις για τη δημιουργία ενός νέου δωματίου στον χώρο εργασίας, που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για σκοπούς μητρικού θηλασμού, συμπεριλαμβανομένης της άντλησης και αποθήκευσης μητρικού γάλακτος.

Υπό την προϋπόθεση βεβαίως πως εργαζόμενη μητέρα υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα, το οποίο πρέπει να γίνεται αυτόματα αποδεκτό. Σε τέτοια περίπτωση, η θηλάζουσα μάνα θα έχει ένα μόνιμο χώρο στη διάθεσή της για όσο καιρό τον χρειαστεί. Το σχετικό νομοσχέδιο αναφέρει ρητά πως ο εργοδότης πρέπει να είναι σε θέση να υποδείξει αμέσως το αποκλειστικό δωμάτιο θηλασμού και να παρέχει τη δυνατότητα χρήσης του από την εργαζόμενη που το ζήτησε.

Επιλέγει η θηλάζουσα

Τα ίδια θα ισχύουν, εάν ψηφιστεί ο νόμος και για τους δημόσιους χώρους, όπου ο κατά νόμο υπεύθυνος θα έχει την υποχρέωση δημιουργίας δωματίου για θηλασμού και άντληση μητρικού γάλακτος. Το νομοσχέδιο ωστόσο ξεκαθαρίζει πως η διαθεσιμότητα ενός τέτοιου δωματίου σε χώρο εργασίας ή σε δημόσιο χώρο «δεν αναιρεί το δικαίωμα της θηλάζουσας να επιλέγει η ίδια τη χρήση ή όχι του δωματίου για άσκηση του δικαιώματός της στον θηλασμό του παιδιού της».

Μόνιμο ή προσωρινό

Με βάσει τα νέα άρθρα που έχουν προστεθεί, προς τροποποίηση του νόμου του 2018, περί της προώθησης και προστασίας του μητρικού θηλασμού, δίδεται η ευχέρεια στον εργοδότη είτε να δημιουργήσει ένα μόνιμο δωμάτιο αποκλειστικά γι’ αυτό τον σκοπό είτε να υποδείξει ένα δωμάτιο σε προσωρινή βάση εάν προκύψει αίτημα από θηλάζουσα μητέρα εργαζόμενη. Και στις δύο περιπτώσεις οφείλει να τηρεί ενήμερο το προσωπικό και να διασφαλίζει την προβλεπόμενη χρήση του χώρου θηλασμού.

Όσον αφορά τους δημόσιους χώρους, ο κατά νόμο υπεύθυνος είναι υποχρεωμένος για την τοποθέτηση της σχετικής σήμανσης σε περίοπτη θέση, προς ενημέρωση του κοινού για το πού βρίσκεται το δωμάτιο θηλασμού, καθώς και για τη διασφάλιση του αποκλειστικού σκοπού χρήσης του.

Ποιοι θα ελέγχουν

Οι αρμόδιοι λειτουργοί για τη διενέργεια των ελέγχων θα προέρχονται: Από το τμήμα ιατρικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δημόσιας υγείας του Υπουργείου Υγείας, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και από την τοπική αυτοδιοίκηση. Όχι απαραίτητα όλοι μαζί. Την έρευνα και την επιθεώρηση των χώρων εργασίας, όπως και των δημόσιων χώρων, σχετικά με το δωμάτιο θηλασμού, δύναται να συνοδεύει και μέλος της Αστυνομίας.

«Πρόσωπο που παραβαίνει τις διατάξεις του νόμου ή των δυνάμει αυτού εκδιδόμενων κανονισμών είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 7 χιλιάδες ευρώ. Σε περίπτωση δεύτερης καταδίκης του, υπόκειται σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 8 χιλιάδες ευρώ», προστίθεται.

Στην επιτροπή υγείας

Τον λόγο για το υπό αναφορά νομοσχέδιο έχει πλέον η κοινοβουλευτική επιτροπή υγείας. Δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της αμέσως επόμενης συνεδρίας της επιτροπής που είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη όμως αναμένεται να την απασχολήσει προσεχώς. Όλες οι άλλες διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προωθεί ενεργά τον μητρικό θηλασμό, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει ως την καλύτερη πηγή διατροφής για βρέφη και μικρά παιδιά. Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για τα βρέφη και τις μητέρες, αναγνωρίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως κράτος μέλος, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε το 2018 στη σύσταση 11μελούς επιτροπής για την προστασία, προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού, που ασκεί συμβουλευτικό ρόλο προς το Υπουργείο Υγείας για σκοπούς επιμόρφωσης και ανάληψης δράσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση