ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Νέο νομοσχέδιο: Θέλουν να πληρώνουμε δυο φορές για τα απόβλητα

Πέρα από το τέλος συγκομιδής σκυβάλων, φέρνουν φόρο και για την απόθεσή τους για σκοπούς ταφής

Μιχάλης Λουκά

Πριν καλά-καλά καταλάβουν οι πολίτες, πώς γίνεται σε ένα ανταποδοτικής φιλοσοφίας σύστημα «Πληρώνω όσο πετώ», να τους ζητούν να επωμίζονται μεγαλύτερη χρέωση από όσα πληρώνουν σήμερα, ένα νέο νομοσχέδιο έρχεται για να προσθέσει άλλο ένα βαρίδιο στην τσέπη τους, εάν κι εφόσον περάσει από τη Βουλή. Τι προνοεί; Την επιβολή φόρου υγειονομικής ταφής δημοτικών αποβλήτων.

Πέρα από το γνωστό πάγιο τέλος για τη συγκομιδή των σκυβάλων που χρεωνόμαστε ετησίως, επιχειρείται και δεύτερη φορολόγηση, πάλι για σκύβαλα. Αυτή τη φορά, όχι επειδή τα μαζεύουν οι ομάδες καθαριότητας των δήμων και των κοινοτήτων αλλά γιατί τα σκυβαλοφόρα θα τα ξεφορτώνουν στους αδειοδοτημένους χώρους υγειονομικής ταφής.

Από 35 ευρώ και ανεβαίνει

Τι θα κοστίζει η επιπλέον φορολόγηση; Εάν ψηφιστεί σε νόμο φέτος, μέχρι το τέλος του 2025, ο κάθε τόνος δημοτικών αποβλήτων που θα αποθέτουν τα σκυβαλοφόρα στις αδειοδοτημένες χωματερές θα χρεώνεται 35 ευρώ. Από το 2026 και μετά, μάλιστα, σχεδιάζουν να αυξάνουν τη χρέωση, 5 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων για κάθε έτος που περνά. Με ανώτατο όριο χρέωσης τα 70 ευρώ.

Το νομοσχέδιο, εμπνεύσεως του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, θεωρεί ως κάτοχο αποβλήτων που επωμίζεται τη χρέωση, το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο που τα έχει στην κατοχή του. Όπως η αρχή τοπικής αυτοδιοίκησης που τα συλλέγει ή αν κάποιος εκτελεί τη διαδικασία εκ μέρους της. Μαντέψτε, σε ποιους θα μετακυλιστεί η χρέωση...

Πού καταλήγουν τα έσοδα

Ποιος θα εισπράττει τα 35 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων; Ο διαχειριστής του χώρου υγειονομικής ταφής των αποβλήτων. Αλλά τα χρήματα δεν θα μένουν στον λογαριασμό του. «Ο φόρος που συλλέγεται, αποδίδεται από τον διαχειριστή του χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων, στο Υπουργείο Γεωργίας την τελευταία ημέρα κάθε δεύτερου μήνα», σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Προστίθεται πως ο φόρος θα καταλήγει στο «ταμείο διαχείρισης αποβλήτων».

Με ποιο σκεπτικό, για την ίδια ακριβώς διαδικασία, θέλουν τους πολίτες να χρεώνονται δύο φορές; «Οι παρόντες κανονισμοί ρυθμίζουν την επιβολή φόρου επί της τελικής διάθεσης δημοτικών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής δημοτικών αποβλήτων με στόχο την ενθάρρυνση της πρόληψης, της μείωσης, της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση, της χωριστής συλλογής και της ανακύκλωσης των δημοτικών αποβλήτων και ως αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοτήτων δημοτικών αποβλήτων που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής», αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

 

«Όχι» από τον Θεοπέμπτου

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μελετώντας τη σχεδιαζόμενη φορολόγηση και το σκεπτικό της νομοθεσίας, γνωστοποίησε εξαρχής την κάθετη διαφωνία του, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων πως έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με τη φιλοσοφία του «Πληρώνω όσο πετώ».

Στα 40 ευρώ ο τόνος σήμερα

Ο βουλευτής των Οικολόγων μάς επιβεβαίωσε επίσης ότι σήμερα, υπάρχει χρέωση 40 ευρώ ανά τόνο δημοτικών αποβλήτων που επωμίζονται οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι οποίες περιλαμβάνονται στον ετήσιο λογαριασμό που καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του κάθε υποστατικού, στον δήμο ή την κοινότητά του. Οι επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου ξεφορτώνουν στην Κόσιη, η αντίστοιχη της Λεμεσού στο επίσης βεβαρημένο Πεντάκωμο ενώ υπάρχει και η μονάδα στην Πάφο.

Το προσχέδιο των κανονισμών για τον υπό αναφορά φόρο υγειονομικής ταφής δημοτικών αποβλήτων είναι δημοσιευμένο από τις 25 Ιανουαρίου. Το Τμήμα Περιβάλλοντος έδωσε προθεσμία μέχρι τις 24 του τρέχοντος Φεβρουαρίου για την υποβολή σχολίων, που είτε θα ληφθούν υπόψη είτε όχι. Το επόμενο βήμα είναι ο νομοτεχνικός έλεγχος, θα ακολουθήσει η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και μετά τον λόγο θα έχει η αρμόδια επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής.

Καθαρά φοροεισπρακτικό

Η επιπλέον φορολόγηση που προωθεί το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν μπορεί να λειτουργήσει στοχευμένα ως αποτρεπτικό μέτρο για τους πολίτες καθώς δεν υπολογίζει τον όγκο των σκουπιδιών που παράγει το κάθε υποστατικό ξεχωριστά και δεν παρέχει κίνητρο μείωσης του κόστους. Πρόκειται για «τυφλή» μέτρηση τόνων αποβλήτων, που μόνο αν ως δια μαγείας μηδενιστούν, θα αποφευχθεί η χρέωση. Πρόκειται συνεπώς για ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο καθαρά φοροεισπρακτικού χαρακτήρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση