ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανήσυχος ο Αλαμπρίτης: Δεν αναπληρώνεται ο πληθυσμός στην Κύπρο

Το μέλος της Ad-hoc επιτροπής για το δημογραφικό πρόβλημα μίλησε στο 24News

Μιχάλης Λουκά

Σε δραματικά χαμηλό επίπεδο βρίσκονται οι γεννήσεις παιδιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, από οικογένειες που διαμένουν μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές. Ποσοστιαία, απέχουν κατά πολύ από το όριο της αναπλήρωσης του πληθυσμού και συνιστούν μια υπαρκτή απειλή, ιδιαίτερα για τους Έλληνες της Κύπρου.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Ad-hoc επιτροπής για το δημογραφικό, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, μιλώντας στο 24 News ζήτησε τον προβληματισμό των αρμοδίων και τη λήψη αποφάσεων εδώ και τώρα για την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι αποσπασματικές αποφάσεις.

«Το 2022, ο δείκτης γονιμότητας στη χώρα μας ήταν μόλις στο 1,37% ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης του πληθυσμού βρίσκεται στο 2,1%. Η ηλικιακή κατηγορία άνω των 65 ετών βρισκόταν στο 17,2% ενώ το ποσοστό κάτω των 14 ετών στο 15,4%. Πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν, εκτιμώ, ότι μετά το Κυπριακό, το δεύτερο σοβαρό ζήτημα επιβίωσης για τον λαό μας είναι το δημογραφικό», ανέφερε.

Σε ερώτηση, ποια μέτρα ζητήθηκε να παρθούν από την πολιτεία, ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης μας απάντησε πως «το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Αν ήταν έτσι, οι πλούσιοι θα ήταν πολύτεκνοι. Χρειάζονται και άλλα μέτρα, σε διάφορα επίπεδα ώστε να διευκολύνουμε τους γονείς, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους».

 Κίνητρα στις οικογένειες

Σημειώνοντας πως αξίζει τον κόπο να δούμε τί κάνουν άλλες χώρες για να δώσουν κίνητρα για αύξηση των γεννήσεων, φέροντας και ως παράδειγμα το γραμμάτιο στην τράπεζα για κάθε παιδί, από την ουγγρική κυβέρνηση, ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης μίλησε επίσης για την ανάγκη αισθητής αύξησης των ολοήμερων σχολείων, για την εισήγηση φοροαπαλλαγής στη στέγαση και για φόρο εισοδήματος με κριτήριο και τη σύνθεση της οικογένειας.

Αναφορικά με τον θεσμό του ολοήμερου σχολείου, το μέλος της επιτροπής για το δημογραφικό, μας είπε πως ενώ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από πέραν των εκατό σχολικών μονάδων, λειτουργούν μόνο τριάντα, με αιτιολογικό το οικονομικό.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση