ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αυξήσεις σκάνδαλο από τον παραγωγό μέχρι το ράφι

Δείτε το τιμολόγιο της ΣΕΔΙΓΕΠ για δεκαπέντε λαχανικά και σε ποια τιμή πωλούνται στο λιανικό εμπόριο

24news team

Αν ο καταναλωτής αγόραζε φρέσκα κυπριακά λαχανικά απευθείας από τον παραγωγό, θα τα πλήρωνε κατά μέσο όρο δυόμισι φορές φθηνότερα, από την τιμή που τα βρίσκει σήμερα στο λιανικό εμπόριο. Μέχρι να φθάσουν τα προϊόντα στα ράφια μιας υπεραγοράς ή στο μπακάλικο της γειτονιάς, μεσολαβούν υπερκέρδη.

Έρευνα του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών ανέδειξε τη μεγάλη διαφορά στην τιμή του παραγωγού, με το τί πληρώνει ο κόσμος στα λιανικά σημεία πώλησης για τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Συγκεκριμένα, προέβη σε σύγκριση του πραγματικού τιμολογίου της ΣΕΔΙΓΕΠ για δεκαπέντε είδη λαχανικών, με την αντίστοιχη μέση λιανική τιμή τους που δημοσίευσε το Τμήμα Γεωργίας στις 14 του τρέχοντος Οκτωβρίου.

Στον κατάλογο συμπεριλήφθηκαν αγγουράκια θερμοκηπίου, αγγουράκια χωραφιού, μαύρα και άσπρα κολοκυθάκια, κουνουπίδι, κόκκινο και πράσινο κραμπί, λουβί, κόκκινες και μαύρες μελιτζάνες, πεπόνια, πράσινα πιπέρια, ντομάτες, ντομάτες cherry και φασολάκι.

Όπως αναφέρεται, αγοράζοντας κανείς από τη ΣΕΔΙΓΕΠ ένα κιλό από το κάθε προϊόν θα πληρώσει 14,60 ευρώ. Για τα ίδια προϊόντα στην ίδια ποσότητα, σύμφωνα με το e-κοφίνι του Τμήματος Γεωργίας, η μέση λιανική τιμή την περασμένη Δευτέρα ήταν 38,71 ευρώ. Ακριβότερη κατά 165,14%.

Η διαφορά ρεκόρ

Με τα προχθεσινά δεδομένα στο εμπόριο, η διαφορά ρεκόρ καταγράφηκε στα άσπρα κολοκυθάκια, τα οποία ο συνεργατισμός των παραγωγών πωλούσε 20 σεντς το κιλό όμως όταν έφθασαν στα ράφια των υπεραγορών η μέση τιμή τους ανήλθε στο 1,05 ευρώ το κιλό, που συνιστούσε αύξηση 425%.

  • Ακολούθησε το πράσινο κραμπί, που από τα 40 σεντς το κιλό, βρέθηκε στο 1,77 ευρώ το κιλό (αύξηση 342,50%).
  • Τεράστια ήταν επίσης η διαφορά στα αγγουράκια του χωραφιού, τα οποία η ΣΕΔΙΓΕΠ πωλούσε 20 σεντς το κιλό και το λιανικό εμπόριο στα 88 σεντς το κιλό (αύξηση 340%).
  • Τα μαύρα κολοκυθάκια, από 40 σεντς στο κιλό από τον παραγωγό, το e-κοφίνι τα είδε στο 1,66 ευρώ το κιλό (αύξηση 315%).
  • Στα 20 σεντς το κιλό έδιναν οι παραγωγοί τα αγγουράκια του θερμοκηπίου όμως η λιανική τιμή τους ανήλθε στα 74 σεντς το κιλό (αύξηση 270%).
  • Οι μαύρες μελιτζάνες, από τα 30 σεντς το κιλό, έφτασαν να πωλούνται 1.02 ευρώ το κιλό (αύξηση 240%).
  • Για τα πράσινα πιπέρια, οι παραγωγοί ζητούσαν 70 σεντς το κιλό και το λιανεμπόριο 2.06 ευρώ το κιλό (αύξηση 194,29%).
  • Τα πεπόνια, από τα 80 σεντς το κιλό από αυτούς που τα μόχθησαν, είχαν ως τελευταία τιμή τα 2,35 ευρώ το κιλό (αύξηση 193,75%).
  • Όσοι είχαν την ευχέρεια να αγοράσουν λουβί από τους παραγωγούς πλήρωσαν 1,70 ευρώ το κιλό όμως όσοι το έψαξαν στο λιανικό εμπόριο είδαν τη μέση τιμή στα 4,46 ευρώ το κιλό (αύξηση 162,35%).
  • Όσον αφορά τις ντομάτες cherry, η ΣΕΔΙΓΕΠ τις έδινε προχθές με 2,30 ευρώ το κιλό ωστόσο η μέση λιανική τους τιμή εκτινάχθηκε στα 6 ευρώ το κιλό (αύξηση 160,87%).

Αδικαιολόγητα υψηλή

«Δυστυχώς, η ψαλίδα μεταξύ της τιμής πώλησης από τους διάφορους συνδέσμους παραγωγών και της τιμής λιανικής πώλησης εξακολουθεί να παραμένει σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα», αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου Καταναλωτών.

«Σε σύγκριση ενός πραγματικού τιμολογίου συνδέσμου παραγωγών με τη μέση λιανική τιμή πώλησης όπως καταγράφηκε στο παρατηρητήριο του Υπουργείου Γεωργίας, e-κοφίνι στις 14.10.2024, φάνηκε ότι το μέσο ποσοστό κέρδους για τα 15 είδη που περιλαμβάνει η σύγκριση ήταν στο 165% και κυμάνθηκε από 97% - 342%», σημειώνεται.

Επιβεβλημένα τα μέτρα

«Εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην εμπορία των φρέσκων φρούτων και λαχανικών που οδηγεί στην υπέρμετρη αύξηση των λιανικών τιμών τους. Θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να αντιμετωπιστεί από τις αρμόδιες αρχές. Η λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων είναι επιβεβλημένη γιατί αποβαίνει όχι μόνο σε βάρος των καταναλωτών σε μια παρατεταμένη περίοδο ακρίβειας, αλλά και σε βάρος των παραγωγών οι οποίοι δεν αμείβονται σύμφωνα με την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής», καταλήγει ο σύνδεσμος.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X