![](assets/modules/wnp/articles/202502/580052/images/b_thermansi.jpg)
24news team
Οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών ξανάφεραν στο προσκήνιο την άβολη πραγματικότητα για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, που σε χρονικά σημεία και περιόδους υψηλής ζήτησης ρεύματος από τους καταναλωτές, ανταποκρίνεται οριακά.
Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, στις 19:30, η συνολική ζήτηση ρεύματος στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, σκαρφάλωσε στο ανώτατο σημείο του 24ώρου, που ήταν 1.005MW. Εκείνη την ώρα, η μέγιστη ικανότητα παραγωγής που είχε στη διάθεσή του ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς ήταν 1.087MW.
Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, η ύψιστη ζήτηση ρεύματος του 24ώρου από τους καταναλωτές, πάλι καταγράφηκε στις 19:30 και ήταν 991MW. Η μέγιστη ικανότητα παραγωγής εκείνη την ώρα ήταν και εκ νέου 1.087MW. Άλλη μια νύχτα δηλαδή που υπήρξε μεν επάρκεια αλλά χωρίς ικανοποιητικό δίχτυ ασφαλείας.
Αποφεύχθηκε ο κίνδυνος
Το ευτύχημα είναι πως δεν παρουσιάστηκε καμιά απρόοπτη βλάβη σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής διότι ενδεχομένως να μιλούσαμε για blackout σε μεγάλες περιοχές. Τις βραδινές ώρες, τα φωτοβολταϊκά συστήματα δεν έχουν παραγωγή (ούτε και αποθήκευση ακόμα ώστε να τύχει αξιοποίησης).
Η συνεισφορά των αιολικών πάρκων, την Πέμπτη (13/2) στις 19:30 ήταν 70MW ενώ την Τετάρτη (14/2) την ίδια ώρα ήταν 5MW.
Θυμίζουμε ότι η μέγιστη δυνατότητα ηλεκτροπαραγωγής που έχουν οι μονάδες της ΑΗΚ, οι οποίες καίνε μαζούτ και πετρέλαιο (συμβατική παραγωγή) είναι 1.478MW όμως λόγω προβλημάτων δεν είναι όλες στη διάθεση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς.
Τα καίρια προβλήματα
Η άβολη πραγματικότητα που αρνούνται πεισματικά να την παραδεχθούν κάποιοι υπηρεσιακοί της ΑΗΚ, του Υπουργείου Ενέργειας, όπως και πολιτικοί προϊστάμενοι εδώ και δεκαπέντε τουλάχιστον χρόνια είναι πως ο οργανισμός αφέθηκε να στηρίζεται σε πεπαλαιωμένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Η επένδυση της Αρχής σε μονάδες που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο βρίσκεται για χρόνια στα αζήτητα (το ίδιο ισχύει και για τον ιδιωτικό συμβατικό σταθμό PEC). Υπάρχουν προβλήματα στο δίκτυο που δεν επιλύθηκαν ενώ παρά τις χατιρικές παρεκκλίσεις που μας δίνει συνεχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να λειτουργεί ο σταθμός της Δεκέλειας δεν υπάρχει ακόμη επίσημη και σαφής ενημέρωση για το πότε, πώς θα εκσυγχρονιστεί και ποιος θα πληρώσει.