ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Μας προετοιμάζουν για υποχρεωτική κατάταξη των γυναικών στην ΕΦ;»

Υπουργείο Άμυνας: Έτοιμες οι υποδομές, κλείδωσαν οι ηλικίες - ΠΟΓΟ: Δεν φέρνει την ισότητα, ανησυχία για επιθέσεις

24news team

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Άμυνας για την εθελοντική κατάταξη γυναικών στην Εθνική Φρουρά, υπό την προϋπόθεση της ψήφισης της τροποποιητικής νομοθεσίας από την Ολομέλεια της Βουλής, αφορά τις ηλικίες από 18 έως και 26 ετών, με διάρκεια θητείας από 6 έως και 14 μήνες.

Το τι επακριβώς θα ισχύει για ό,τι αφορά την κατάταξη των γυναικών, τα ηλικιακά κριτήρια, τα καθήκοντα, τους ρόλους και τη θητεία, θα τα διευκρινίζει το διάταγμα που θα εκδοθεί από τον υπουργό Άμυνας αφού πρώτα ψηφιστεί ο τροποποιητικός νόμος από τη Βουλή.

Ο πιθανότερος μήνας εθελοντικής στράτευσης των γυναικών βάσει σχεδιασμού είναι ο Οκτώβριος, για όσες ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους στη μέση εκπαίδευση και δεν έχουν ακαδημαϊκές υποχρεώσεις μετά το λύκειο. Το δε κάλεσμα εθελοντικής στράτευσης για τις ηλικίες από 18 μέχρι 26 ετών, αναμένεται να γίνεται τον Μάιο.

Για το Υπουργείο Άμυνας θεωρείται ξεκάθαρο πως ό,τι κάνει ένας άντρας στρατιώτης, μπορεί και θα το κάνει και η γυναίκα που θα επιλέξει να υπηρετήσει εθελοντικά. Όπως αναφέρεται από στελέχη του στρατεύματος, η εμπειρία από τους ΣΥΟΠ, το 25% περίπου των οποίων είναι γυναίκες που υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες και μεταξύ άλλων χειρίζονται οπλικά συστήματα, αποδεικνύει ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Το κάλεσμα εθελοντικής στράτευσης γυναικών για τις ηλικίες από 18 μέχρι 26 ετών, αναμένεται να γίνεται τον Μάιο, εάν ψηφιστεί ο νόμος

Δόθηκε επίσης η διαβεβαίωση πως υπάρχουν στην Εθνική Φρουρά οι υποδομές για γυναίκες, όπως διαφορετικοί θάλαμοι, λουτρά και αποδυτήρια.

Η αντίδραση από την ΠΟΓΟ

Το νομοσχέδιο για την εθελοντική στράτευση των γυναικών, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και οδεύει προς την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για συζήτηση, προκάλεσε τις αντιδράσεις της ΠΟΓΟ, η κεντρική οργανωτική γραμματέας της οποίας, Ελένη Ευαγόρου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε το γιατί: «Μας προβληματίζει επειδή δεν θα φέρει την ισότητα, ούτε και θα δώσει ιδιαίτερη αριθμητική ενίσχυση στον στρατό».

Εκτός, όπως ανέφερε, «κι αν προετοιμάζει για υποχρεωτική κατάταξη γυναικών στο μέλλον και το θέτουμε ως ερώτημα». Για να εκφράσει επίσης το ερώτημα «αν υπάρχουν υποδομές για τις γυναίκες στον στρατό επειδή πολλά εξαγγέλλονται και λίγα γίνονται».

Η ανησυχία και τα προβλήματα

Η Ελένη Ευαγόρου επισήμανε πως η φιλοσοφία του στρατού στηρίζεται στον ανδρισμό, εκφράζοντας την ανησυχία, μήπως «αύριο θα τρέχουμε για άλλα προβλήματα», όπως για το ενδεχόμενο σεξουαλικών επιθέσεων σε γυναίκες και υποτίμησης για τις ικανότητες και τον ρόλο τους. Ερωτηθείσα πού στηρίζονται αυτές οι ανησυχίες, απάντησε: «Η επαφή μας με γυναίκες που βρίσκονται στον στρατό τα δείχνει αυτά».

Συμπλήρωσε πως η Κύπρος είναι στην τρίτη θέση από το τέλος στην ισότητα των φύλων και διερωτήθηκε «γιατί η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τα σοβαρά ζητήματα της έμφυλης βίας και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν γυναίκες». Κάλεσε δε τους αρμόδιους να επικεντρωθούν στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων και μετά να επικαλούνται την ισότητα στον στρατό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση