ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ούτε που θέλουν να το σκέφτονται για το φωτοβολταϊκό πάρκο

«Να πάνε αλλού»

24news team

Την έντονη διαφωνία της εξέφρασε στο 24news, η κοινοτάρχης του Λυθροδόντα, Ολίβια Χριστοφόρου σχετικά με την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου εντός των διοικητικών ορίων των κοινοτήτων Καταλιόντα, Λυθροδόντα και Μαθιάτη της επαρχίας Λευκωσίας, το οποίο θα αναπτυχθεί σε μια έκταση 2.500.000 τ.μ. γης, αξίας, €200 εκατ. Ως γνωστόν, η αίτηση πέρασε το στάδιο της προκαταρκτικής αξιολόγησης και δεν θα χρειαστεί μελέτη ειδικής οικολογικής αξιολόγησης. Οι τρεις επηρεαζόμενες κοινότητες θα αποφασίσουν για τα μέτρα αντίδρασης στην κρίσιμη συνεδρία που θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας κ. Χριστοφόρου, μας ανέφερε ότι όλες οι κοινότητες, συμπεριλαμβανόμενων και των πολιτών, είναι ενάντια σε μία τέτοια ενέργεια. «Είμαστε κάθετοι ενάντια στη δημιουργία ενός τέτοιου πάρκου», σημείωσε χαρακτηριστικά η κοινοτάρχης του Λυθροδόντα, προσθέτοντας «να βρουν άλλο τόπο».

«Να επιλέγουν τοποθεσίες που να μην επηρεάζουν την φυσική εικόνα μίας περιοχής», σημείωσε η κ. Χριστοφόρου.

Η πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Λυθροδόντα, Ολβία Χριστοφόρου.

Ερωτηθείσα για τις ανησυχίες σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου, αναφέρθηκε στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει, αφού σύμφωνα με την κ. Χριστοφόρου θα πρέπει να αποκοπούν περίπου 2.000 πεύκα τα οποία κάποια είναι σε μεγάλη ηλικία.

Εξέφρασε και το παράπονο της ότι θα αλλάξει η υφιστάμενη φυσική εικόνα. «Οπτικά θα είναι άλλη περιοχή, θα βλέπεις τζαμαρίες», δήλωσε στην ιστοσελίδα μας η κοινοτάρχης του Λυθροδόντα.

Ως προς τις κινητοποιήσεις και τα μέτρα που αναμένεται να λάβουν οι κοινότητες είναι κάτι που θα απαντηθεί στην κρίσιμη συνεδρία που έχουν οι τρεις κοινότητες, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στις 09:30 το πρωί.

Συγκεκριμένα όπως μας ανέφερε η κ. Χριστοφόρου η συνεδρία θα γίνει στον Μαθιάτη, στην παρουσία των κοινοταρχών και των συμβούλων τους.

Σημειώνεται πως τις έντονες ανησυχίες των κατοίκων συμμερίζονται και τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ καθώς και το Κίνημα των Οικολόγων και τους διαβεβαιώνουν ότι τάσσονται υπέρ τους. 

Τι θα περιλαμβάνει το πάρκο μαμούθ

Το έργο που προγραμματίζει από την εταιρεία Cyrus Solar Thermal Ltd θεωρείται πως θα είναι το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στην Κύπρο με εγκατεστημένη ισχύ 180 ΜW.

Όπως έγραψε η Καθημερινή, θα αποτελείται από 264.712 φωτοβολταϊκά πλαίσια, μεταλλικές βάσεις στήριξης φωτοβολταϊκών συστημάτων, 480 μετατροπείς δικτύου, σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες δυναμικότητας 80MWh, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, δωμάτιο μετρητών της ΑΗΚ, γραφείο/αποθήκη και περίφραξη περιμετρικά των τεμαχίων. 

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της επένδυσης, στην περιοχή του Λυθροδόντα θα κατασκευαστούν 15 χώροι στάθμευσης (13 θέσεις + 2 θέσεις για ΑμεΑ), 8 χώροι στάθμευσης επισκεπτών, χώροι συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και εφεδρική γεννήτρια σταθμού για έκτακτες ανάγκες. Εντός των διοικητικών ορίων του Λυθροδόντα προνοείται ακόμα η κατασκευή κτηρίου διοικητικού συμβουλίου, κεντρικού ελέγχου και διαχείρισης, πυρασφάλειας με ντεπόζιτο και αντλία νερού και υπαίθριος υποσταθμός ο οποίος θα περιλαμβάνει καλώδια, πυλώνες κ.α.

Η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον επισημαίνει ότι εντός του περιφραγμένου χώρου του παραγωγικού έργου ενέργειας, θα κατασκευαστεί εσωτερικό οδικό δίκτυο που θα αποτελείται από δρόμους διπλής κατεύθυνσης πλάτους 6,00μ. αλλά και από δρόμους μονής κατεύθυνσης πλάτους 4,00μ. Επίσης, θα εγκατασταθούν πυλώνες φωτισμού στους χώρους που θα υπάρχουν κτηριακές εγκαταστάσεις.

Για τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού πάρκου με το εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο προβλέπεται κατασκευή αποκλειστικού δικτύου μεταφοράς τύπου «express», δηλαδή δίκτυο όπου δεν συνδέεται άλλος παραγωγός ή καταναλωτής. Το δίκτυο θα καταλήγει σε υποσταθμό της ΑΗΚ που θα κατασκευαστεί εντός των τεμαχίων. Οι σχεδιαστές του έργου έχουν ήδη αποταθεί και διαβουλεύονται με τον Διαχειριστή του Εθνικού Δικτύου για έκδοση των όρων σύνδεσης.

Σκοπός του έργου είναι η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και, επομένως, η συμβολή τους στην αύξηση του ποσοστού χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο και παράλληλα στη μείωση του ποσοστού χρήσης συμβατικών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τους μελετητές του έργου, η λειτουργία του θα συντελέσει στην προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα και την απεξάρτηση της χώρας από τα συμβατικά καύσιμα. Το συνολικό εμβαδόν των τεμαχίων, μέρος των οποίων εμπίπτουν σε κρατική γη, είναι περίπου 3.372.941τ.μ. Οι εγκαταστάσεις του έργου θα καλύπτουν έκταση περίπου 73% της συνολικής έκτασης των υπό μελέτη τεμαχίων. Το σύστημα παραγωγής αναμένεται να είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και να ελέγχεται από αυτόματο κεντρικό σύστημα.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση