ΚΥΠΕ
Τη συνεργασία τους στον τομέα της πρόληψης της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας θεσμοθέτησαν σήμερα Κύπρος και Ελλάδα με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας.
Το Μνημόνιο που αφορά τους τομείς της πρόληψης και της καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών, υπέγραψαν σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στη Λευκωσία, ο αρμόδιος Υπουργός Μάριος Χαρτσιώτης και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη.
Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του Μνημονίου, ο κ. Χαρτσιώτης αφού καλωσόρισε την Ελληνίδα Υπουργό είπε πως είχαν την ευκαιρία σήμερα να υπογράψουν με την κυρία Ζαχαράκη ένα πάρα πολύ σημαντικό μνημόνιο. «Ένα μνημόνιο το οποίο αφορά ουσιαστικά την έμφυλη βία κατά των γυναικών και το πώς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πρακτικές εφαρμόζουμε προληπτική πολιτική και στρατηγική προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε αυτό τον τομέα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και ταλανίζει τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα», είπε.
Ο Υπουργός σημείωσε πως το μνημόνιο είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς με αυτό γίνονται ακόμα πιο στενοί οι παραδοσιακά άρρηκτοι δεσμοί Κύπρου και Ελλάδας. «Και επί του συγκεκριμένου περιεχόμενου είμαστε σίγουροι ότι θα επιφέρουμε σημαντικές καινοτομίες, μια νέα μορφή συνεργασίας που σίγουρα θα οδηγήσει -όπως έχω πει- σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα της έμφυλης βίας κατά των γυναικών», ανέφερε.
Από την πλευρά της, η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στην πολύμηνη συνεργασία για την ολοκλήρωση του Μνημονίου, στέλνοντας ένα μήνυμα ευγνωμοσύνης προς τους συνεργάτες των δύο Υπουργείων που δουλεύουν εδώ και μήνες για το περιεχόμενό του.
Τόνισε πως το μνημόνιο δεν θα παραμείνει στα χαρτιά «καθώς εκεί έξω μπορεί να υπάρχει κάποια γυναίκα αυτή τη στιγμή που πρέπει να ακούσει αυτό το μήνυμα και ίσως πάρει την απόφαση, με τη βοήθεια πάντα του κράτους και των υπηρεσιών -και είναι πολλές υπηρεσίες που είναι δίπλα τους- έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή τη μάστιγα της ενδοοικογενειακής βίας».
Η κ. Ζαχαράκη είπε πως στην Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε πολλά βήματα όπως είναι το panic button (κουμπί πανικού), τα συμβουλευτικά κέντρα, οι ξενώνες, ενώ βρίσκονται σε υλοποίηση πολλές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην Ελλάδα, το οποίο έχει ένα ειδικό κέντρο ενδοοικογενειακής βίας στην πρωτεύουσα κάθε Νομού.
Επεσήμανε πως σήμερα πιστεύουν πάρα πολύ στη δυναμική αυτής της συμφωνίας, σημειώνοντας πως οι υπηρεσίες των δύο χωρών μπορούν και θα συνεργαστούν έτσι ώστε να αναπτυχθούν προγράμματα, να γίνουν ανταλλαγές βέλτιστων πρακτικών, συνεκπαίδευσης και πρωτόκολλα τα οποία να μπορούν να βοηθήσουν ως πρώτη αντίδραση αλλά και υλοποίηση δράσεων για κάθε γυναίκα, για το παιδί της αλλά και για κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας.
Αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη σημερινή υπογραφή, εξέφρασε τη δέσμευση ότι αυτά τα οποία προνοεί το Μνημόνιο θα γίνουν πράξη και μάλιστα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.
«Πραγματικά εύχομαι να είναι η αρχή μιας πολύ ουσιαστικής συνεργασίας, η οποία φωτίζει κάθε πτυχή δύσκολων καταστάσεων που μπορεί να βιώνει ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση, η Ελληνίδα Υπουργός είπε πως μόνο μέσα στο 2024 έχουν κατεβάσει την εφαρμογή του panic button τρεισήμισι χιλιάδες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, εξηγώντας πως για να λάβουν την εφαρμογή θα πρέπει να πάνε σε συμβουλευτικό κέντρο ή στο αστυνομικό τμήμα. Επεσήμανε πως τη συγκεκριμένη εφαρμογή του panic button την έχουν κατεβάσει και 195 άνδρες, καθώς αυτό μπορεί να το αποκτήσει κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας, είτε άνδρας είναι είτε γυναίκα.
Εξήγησε πως όταν ενεργοποιηθεί το panic button υπάρχει άμεση αντίδραση της Aστυνομίας. «Τετρακόσιες φορές χτυπήθηκε το panic button μέχρι τώρα φέτος και καταλαβαίνετε 400 φορές είχαμε αποτροπή των χειρότερων», είπε.
Αμέσως μετά η γυναίκα αν το αποφασίσει μπορεί να περάσει στο κομμάτι των μηνύσεων, των αγωγών, αν θέλει να φύγει από το σπίτι μπορεί να μείνει σε ξενώνα ενώ αρχίζει και λαμβάνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, πρόσθεσε. «Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες μέσω του Υπουργείου Εργασίας με μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και με ειδικό πρόγραμμα επανακατάρτισης και επιδοτούμενης εργασίας», ανέφερε, σημειώνοντας πως και η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά και έχει προνοήσει πάρα πολύ για την προστασία του θύματος.
Τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς μπορούν να καλυφθούν κενά που υπάρχουν στη διαδικασία, τα οποία διαπιστώθηκαν στην Ελλάδα με την περίπτωση μιας κοπέλας που έχασε τη ζωή της έξω από το αστυνομικό τμήμα πριν από κάποιους μήνες.
Καταλήγοντας, η Ελληνίδα Υπουργός τόνισε τη σημασία της πρόληψης, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που γίνονται στα σχολεία, «έτσι ώστε να μπορούμε να πιάσουμε το νήμα της πρόληψης πολύ νωρίς και να μιλήσουμε για υγιείς σχέσεις όπου η ισότιμη μεταχείριση του φίλου, του συντρόφου, του ανθρώπου που έχεις επιλέξει να είναι δίπλα σου, να είναι κάτι το οποίο έχει καλλιεργηθεί από μικρή ηλικία».