Οι διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη λιβανική Χεζμπολάχ πολλαπλασιάστηκαν χθες Τετάρτη, ενώ ο αρχηγός του γενικού επιτελείου μίλησε περί προετοιμασίας για «πιθανή είσοδο» των στρατευμάτων του στον Λίβανο για να πλήξουν το σιιτικό κίνημα που πρόσκειται στο Ιράν, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την ανησυχία για περιφερειακή ανάφλεξη.
«Εξαπολύουμε επιθέσεις όλη μέρα (...) για να προετοιμάσουμε την πιθανή είσοδό σας (...) ώστε να συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Χεζμπολάχ», είπε σε στρατιώτες του ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με τον Λίβανο.
Ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ διαβεβαίωσε ώρες αργότερα πως η χώρα του θα προτιμούσε την εξεύρεση λύσης διά της διπλωματικής οδού για την αποκατάσταση της ασφάλειας κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο, αλλά «αν η διπλωματία αποτύχει να επιτρέψει στους κατοίκους μας να επιστρέψουν στα σπίτια τους, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
«Αν μπορούσαμε να το επιτύχουμε μέσω της διπλωματίας, θα ήταν καλύτερο για το Ισραήλ, θα ήταν καλύτερο για τον Λίβανο», πρόσθεσε ο Ντάνι Ντάνον.
Για επίγεια «κόλαση» μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που ήταν αφιερωμένη στην κρίση, επιμένοντας πως ο Λίβανος βρίσκεται στο «χείλος της αβύσσου» και δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνει νέα «Γάζα».
Ιράν: Θα υποστηρίξουμε τη Βηρυτό με όλα τα μέσα
Το Ιράν, σύμμαχος της λιβανικής Χεζμπολάχ, τόνισε πως θα υποστηρίξει τη Βηρυτό «με όλα τα μέσα» σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης. Η Εγγύς Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος απόλυτης καταστροφής», προειδοποίησε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, κατά τον οποίο το Ισραήλ ξεπέρασε «όλες τις κόκκινες γραμμές».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η χώρα του οποίου είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, προειδοποίησε ξανά για τον κίνδυνο «γενικευμένου πολέμου» στην περιοχή, παρότι παράλληλα το Πεντάγωνο έκρινε πως δεν μοιάζει «άμεσα επικείμενη» ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο.
Τουλάχιστον 72 νεκροί, 400 τραυματίες και 90.000 εκτοπισμένοι
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, που λένε ότι δρουν για να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του βορρά που τα εγκατέλειψαν εξαιτίας των πυρών της Χεζμπολάχ, συνέχισαν για τρίτη συναπτή ημέρα το αεροπορικό σφυροκόπημα, με την έμφαση στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα του Λιβάνου, προπύργια του σιιτικού ένοπλου κινήματος.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του λιβανικού υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 72 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι σχεδόν 400 τραυματίστηκαν.
Πάνω από 90.000 πολίτες του Λιβάνου ρίχτηκαν στους δρόμους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έφυγαν για τη Βηρυτό ή για τη Συρία.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε «πάνω από 2.000 στόχους», θέσεις της Χεζμπολά, από τη Δευτέρα, «εκατοντάδες» χθες.
Τη Δευτέρα, οι βομβαρδισμοί του σκότωσαν 558 ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, και τραυμάτισαν άλλους 1.800 και πλέον, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας. Συνολικά, στις ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολά και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.247 άνθρωποι από την 8η Οκτωβρίου στον Λίβανο, «στην πλειονότητά τους πολίτες», ανέφεραν οι αρχές χθες.
«Ήμασταν μαζί με αδερφές μου και ξαδέρφες μου όταν αεροπλάνα ξαφνικά μας βομβάρδισαν», έλεγε χθες στο κρεβάτι νοσοκομείου της Μπααλμπέκ η Ζέιναμπ αλ Μουσάουι, κάτοικος της περιοχής, που τραυματίστηκε μια ημέρα νωρίτερα. «Ανθρώπινα μέλη σκορπίστηκαν παντού γύρω μας και το σπίτι καταστράφηκε», πρόσθεσε.
Στη Μααϊσάρα, «άμαχοι» που έφευγαν σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό, είπε η Φατίμα, κάτοικος.
Στη Βηρυτό, κάτοικοι περίμεναν για να δώσουν αίμα στην έδρα του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, που απηύθυναν έκκληση για επείγουσα αιμοδοσία.
Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά ως το τέλος της εβδομάδας. Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις προς τη Βηρυτό.
Συναγερμός στο Ισραήλ
Στο Ισραήλ ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας χθες νωρίς το πρωί στο Τελ Αβίβ, 110 και πλέον χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο, όταν η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πύραυλο εδάφους-εδάφους, που αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις. Ήταν η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ επιχείρησε τέτοιο πλήγμα.
Το λιβανικό κίνημα ανέφερε πως στοχοποίησε με πύραυλο «Καντέρ» το γενικό αρχηγείο της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας.
«Έχω ζήσει στον βορρά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου» κι έτσι «είμαι κάπως συνηθισμένη» στα επεισόδια του είδους, αλλά το ότι πύραυλοι «φθάνουν στο κεντρικό τμήμα της χώρας» χωρίς να καταρριφθούν είναι «τρομακτικό», είπε η Νόαμ Νάντλερ, 27χρονη φοιτήτρια, στο Τελ Αβίβ.
Το βράδυ η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», οργάνωση-σφραγίδα αποτελούμενη από παραστρατιωτικές οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με drones εναντίον «στρατηγικού στόχου» στην Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ, όπου ο στρατός ανακοίνωσε πως αναχαιτίστηκε μη επανδρωμένο εναέριο όχημα ερχόμενο από ανατολική κατεύθυνση και εντόπισε δεύτερο που συνετρίβη. Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών έκαναν λόγο για δυο ελαφρά τραυματίες.
Η ιρακινή Κατάεμπ Χεζμπολά («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»), οργάνωση προσκείμενη στο Ιράν με επιρροή, κάλεσε να «ενταθούν» οι «επιχειρήσεις» εναντίον του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, έχουν εκτοξευτεί εναντίον της χώρας 9.360 ρουκέτες και πύραυλοι αφότου η Χεζμπολά άνοιξε μέτωπο στον βορρά για να υποστηρίξει τη Χαμάς, την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Γάζα.
Το Ισραήλ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί «ισχύ» και «πανουργία» εναντίον της Χεζμπολάχ ώσπου να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χθες.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως δυο εφεδρικές ταξιαρχίες θα αναπτυχθούν στον βορρά.
Η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, από την πλευρά της ορκίζεται πως θα συνεχίσει να πλήττει το Ισραήλ «ως το τέλος της επίθεσης στη Γάζα».
Γαλλία και ΗΠΑ πρότειναν προσωρινή κατάπαυση του πυρός
Στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει «την κλιμάκωση στον Λίβανο» και τη Χεζμπολά να παύσει πυρ.
Σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, η Γαλλία πρότεινε προσωρινή κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στον Λίβανο ώστε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολά, ανέφερε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Η πλατφόρμα αυτή θα δημοσιοποιηθεί πολύ σύντομα», υποσχέθηκε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό στη Νέα Υόρκη.
Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών ακολούθησε σειρά πληγμάτων στη Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα — τις επιθέσεις με συσκευές επικοινωνίας που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά τη 17η και τη 18η Σεπτεμβρίου, με απολογισμό 39 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, και κατόπιν, την 20ή Σεπτεμβρίου, τον ισραηλινό βομβαρδισμό στη νότια Βηρυτό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 55 ανθρώπους κι αποδεκάτισε την ηγεσία της επίλεκτης μονάδας Ραντουάν, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Ιμπραήμ Ακίλ.
Σε δεύτερη μοίρα η Γάζα
Στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζονται ακατάπαυστα τις 356 μέρες του πολέμου, οι Παλαιστίνιοι φοβούνται πως η τρέχουσα κλιμάκωση βάζει σε δεύτερη μοίρα την δική τους τύχη.
Η Λωρίδα της Γάζας έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο για τα μέσα ενημέρωσης, στηλίτευσε ο Αϊμάν αλ Αμρέιτι, 42 ετών, για τον οποίο αυτό ενθαρρύνει το Ισραήλ να «διαπράξει περισσότερα εγκλήματα».
Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου 2023, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών, που συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν στον παλαιστινιακό θύλακο.
Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007, την οποία χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 41.495 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι αριθμοί του οποίου θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ. Ο μικρός παλαιστινιακός θύλακος υπό πολιορκία είναι αντιμέτωπος με ανθρωπιστική καταστροφή.
Πηγή: protothema.gr