Μια τρομερή μαρτυρία ενός Βρετανού ρεπόρτερ από φυλακές στη Συρία προκαλεί ανατριχίλα.
Με την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ στην πολύπαθη χώρα της Μέσης Ανατολής, οι ισλαμιστές αντάρτες απελευθέρωσαν χιλιάδες κρατούμενους και όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε σοκαρισμένος καθώς μεταδίδονταν οι πρώτες εικόνες από τις διαβόητες φυλακές.
Κάτω από ένα συγκρότημα που είχε κατασκευαστεί από τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας της Συρίας, τα κελιά δεν ξεπερνούσαν σε μήκος τα 180 εκατοστά και σε πλάτος τα 120. Έμοιαζαν με μεγάλα φέρετρα που για κάποιους έγιναν πραγματικότητα, γράφει το SkyNews.
H μαρτυρία του ανταποκριτή Στιούαρντ Ράμσεϊ κόβει όμως την ανάσα.
«Κατεβήκαμε μέσα στο σκοτάδι, πατώντας πάνω σε σπασμένα τζάμια, από τρεις ορόφους απότομων σκαλοπατιών. Μπορούσα να διακρίνω κάποια γραφεία με τον φακό μου και στο τέλος του διαδρόμου, μια σειρά από μεγάλες μεταλλικές πύλες».
Κελιά σαν μεγάλα φέρετρα
«Ακολουθούσαμε έναν ισλαμιστή αντάρτη κάτω από ένα συγκρότημα που είχε χτιστεί από τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας της Συρίας στην καρδιά της πόλης Χομς».
«Μας οδήγησε προς τα κελιά όπου άγνωστος αριθμός κρατουμένων κρατούνταν, βασανίζονταν, μεταφέρονταν σε άλλες φυλακές ή απλώς δολοφονούνταν εκεί που βρίσκονταν. Καθώς ακολουθούσα τον αντάρτη στρατιώτη, Αμπού Φιράς, μου είπε ότι εγκατέλειψε τον συριακό στρατό εξαιτίας των βασανιστηρίων που είχε δει σε κελιά όπως αυτά».
Συνεχίζει: «Στο απόλυτο σκοτάδι, περπατήσαμε μέσα από την πτέρυγα των κελιών - έναν απόκοσμο, στενό διάδρομο, περνώντας από ανοιχτές πόρτες κελιών, μερικές από τις οποίες είχαν ακόμα λουκέτα».
«Κοίταξα μέσα, τα κελιά δεν ξεπερνούσαν σε μήκος τα 180 εκατοστά και σε πλάτος τα 120. Έμοιαζαν με μεγάλα φέρετρα, κάτι που για πολλούς θα γινόταν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι κρατούνταν εδώ για χρόνια. Καθώς περνούσαμε από τα κελιά, είδαμε τα απομεινάρια πενιχρών ποσοτήτων φαγητού: ένα κομμάτι ψωμί και μια κάπως αραιή σούπα».
«Τους τάιζαν μόνο για να παραμένουν ζωντανοί για ανάκριση»
«"Τους σκότωναν εδώ", μου είπε ο Αμπού Φιράς, "οι κρατούμενοι τρέφονταν, αλλά μόνο για να τους κρατήσουν ζωντανούς". "Δεν τους έδιναν φαγητό επειδή τους νοιάζονται, το έκαναν για να προσπαθήσουν να πάρουν πληροφορίες", είπε. "Δηλαδή τους κρατούν ζωντανούς, για να μπορούν να τους ανακρίνουν;" Του ζήτησα να το επιβεβαιώσει. "Ναι, και μόλις τελείωναν την έρευνα, τους μετέφεραν κάπου αλλού ή τους σκότωναν εδώ"».
«Το καθεστώς δολοφονούσε τους ανθρώπους εδώ μόλις έπαιρνε ό,τι χρειαζόταν να μάθει - μπορεί να μην έβγαζαν τίποτα από τους κρατούμενους, αλλά και πάλι τους σκότωναν. Στη Χομς, η τυχαία κράτηση ήταν συνεχής και κανείς δεν ήταν ασφαλής. Με κάλεσαν να κοιτάξω το όνομα μιας γυναίκας "Fatima" χαραγμένο στην πόρτα ενός κελιού. Εδώ δεν κρατούνταν μόνο άνδρες, αλλά και γυναίκες και παιδιά».
«''Ήταν διαδηλωτές, ίσως περνούσαν τυχαία από έναν δρόμο και υπήρχε μια διαμαρτυρία'', εξήγησε ο Φιράς. Οι άνθρωποι απομακρύνονταν από τους δρόμους για οποιονδήποτε λόγο. Πολλοί από αυτούς που μεταφέρθηκαν σε αυτό το μέρος, κατηγορήθηκαν, όπως τους είπαν, για τρομοκρατία - μια ευρεία κατηγορία που μπορούσε να φορτωθεί ο καθένας επειδή δεν συμπαθούσε την κυβέρνηση».
Πηγή: iefimerida