ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Με διαπραγματευτές στο Κατάρ το Ισραήλ

Έτοιμη για ανακωχή υπό όρους η Χαμάς

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη την προσεχή αποστολή αντιπροσωπείας στο Κατάρ για να ξαναρχίσουν έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας για τη Λωρίδα της Γάζας που θα συμπεριλαμβάνει απελευθέρωση των ομήρων, ενώ η Χαμάς δήλωσε ανοικτή σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακο, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή έπειτα από έναν και πλέον χρόνο πολέμου.

Οι πιο πρόσφατες έμμεσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα μεσολαβητών, Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ, με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση ομήρων, διεξήχθησαν τον Αύγουστο κι απέτυχαν, όπως αρκετές ανάλογες προηγούμενες προσπάθειες.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν μερικές ημέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, που σκοτώθηκε σε μάχη με τον στρατό του Ισραήλ τη 16η Οκτωβρίου στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου και καθώς το Ισραήλ δέχεται πιέσεις για να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα εναντίον της Χαμάς και στον Λίβανο εναντίον της Χεζμπολά, δυο κινημάτων υποστηριζόμενων από το Ιράν, ορκισμένο εχθρό του.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στην πολιορκημένη κι ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας, πάνω απ' όλα στον βορρά, όπου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 770 Παλαιστίνιοι μέσα σε 19 ημέρες, σύμφωνα με την πολιτική προστασία. Στον Λίβανο, έγιναν νέοι φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε διάφορες περιοχές της χώρας, ιδίως προπύργια της Χεζμπολά.

Η Χαμάς «φάνηκε διατεθειμένη να συμφωνήσει στη διακοπή των εχθροπραξιών» αλλά αξιώνει το Ισραήλ να «δεσμευτεί σε κατάπαυση του πυρός», στην «αποχώρηση» των στρατευμάτων του από τον θύλακο και σε «σοβαρή συμφωνία για την ανταλλαγή» των ομήρων που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου 2023 και παραμένουν έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας με παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές, δήλωσε αξιωματούχος του κινήματος.

Οι όροι αυτοί, που είχαν παρουσιαστεί σε προηγούμενες έμμεσες διαπραγματεύσεις, είχαν απορριφθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Έπειτα από συνομιλίες στο Κάιρο μεταξύ Αιγυπτίων αξιωματούχων και αντιπροσωπείας της Χαμάς, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα στείλει στο Κατάρ τον επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της χώρας του, της Μοσάντ, σύμφωνα με το γραφείο του.

Ο κ. Μπαρνέα αναμένεται να συναντηθεί την Κυριακή με τον επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για συνομιλίες σχετικά με τις «διάφορες επιλογές για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ ήδη συζήτησε με Αιγύπτιους ανώτερους αξιωματούχους στο πλαίσιο των προσπαθειών για την «επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και την κατάπαυση του πυρός», ανέφερε το δίκτυο Αλ Καχέρα, που θεωρείται πως έχει στενή σχέση με τις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

Στη Ντόχα, όπου βρίσκεται το πολιτικό γραφείο της Χαμάς, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επέμεινε χθες στην ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση