ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το Ισραήλ σε «κόκκινο» συναγερμό: Φόβοι για αντίποινα από το Ιράν

Η σημασία της δολοφονίας Χανίγια

Εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν και οι σύμμαχοί του υπόσχονται αντίποινα για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ενώ το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν στην Τεχεράνη με συμμάχους από Ιράν, Λίβανο, Ιράκ και Υεμένη, για να συζητήσουν πιθανά αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία Χανίγια, σύμφωνα με το Reuters.

Ήχησαν σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ

Ήδη χθες το βράδυ, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, ως απάντηση στο θανατηφόρο ισραηλινό χτύπημα στον νότιο Λίβανο - η πρώτη επίθεση της ομάδας μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ ενός κορυφαίου διοικητή.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ήχησαν σειρήνες, ενώ έχει αυξηθεί ο συναγερμός στη χώρα για την πιθανότητα αντιποίνων από τη Χεζμπολάχ μετά τη δολοφονία ανώτερου διοικητή της αυτή την εβδομάδα. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι έγιναν αναχαιτίσεις από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος» πάνω από τη Δυτική Γαλιλαία. Οργή και πένθος στο Ιράν για την δολοφονία του Χανίγια Οι δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, την Τετάρτη (30/7) και του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ την Τρίτη (29/7) έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες για κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Για τον θάνατο του διοικητή της λιβανέζικης οργάνωσης την ευθύνη ανέλαβε το Ισραήλ, αλλά δεν έκανε το ίδιο για τον Χανίγια, παρά τις κατηγορίες Ιράν και Χαμάς.

Οργή και πένθος έχει προκαλέσει στο Ιράν ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Πλήθος κόσμου συμμετείχε χθες στη δημόσια κηδεία του ζητώντας εκδίκηση. Το Ισραήλ δεν έχει παραδεχτεί ακόμα ότι ευθύνεται για του θάνατό του, αλλά σύμφωνα με αναλυτές έχει πετύχει ένα μεγάλο πλήγμα στη Χαμάς.

Συνάντηση Χαμάς, Χεζμπολάχ και Χούθι παρουσία του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Το Reuters αναφέρει ότι θα πραγματοποιήσουν πιθανότατα σήμερα συνάντηση οι εκπρόσωποι της Χαμάς, της Χεζμπολάχ, των Χούθι και των ένοπλων δυνάμεων του Ιράκ, για να βρουν τον «καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο για αντίποινα κατά του σιωνιστικού καθεστώτος Ισραήλ», σύμφωνα με ανώτερο Ιρανό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ καθώς και ανώτερα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

Βόμβα υψηλής τεχνολογίας με τεχνητή νοημοσύνη σκότωσε τον Ισμαήλ Χανίγια

Η ισραηλινή Μοσάντ εξόντωσε τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια πυροδοτώντας εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί εκ των προτέρων στην κρεβατοκάμαρά του στην επίσημη κατοικία της ιρανικής κυβέρνησης, στην Τεχεράνη. 

Το γεγονός δείχνει όχι μόνο τη βαθιά διείσδυση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στο εσωτερικό του Ιράν, αλλά και τα τρωτά σημεία του ιρανικού μηχανισμού πληροφοριών και ασφάλειας.

Ιρανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι μυστικές υπηρεσίες έμαθαν σε ποια εγκατάσταση -και σε ποιο ακριβώς δωμάτιο- έμενε ο Χανίγια κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στην Τεχεράνη και ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο δωμάτιο εκ των προτέρων.

Πρόσθεσαν ότι η βόμβα ήταν μια συσκευή υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούσε τεχνητή νοημοσύνη.

Η πυροδότηση έγινε εξ αποστάσεως από πράκτορες της Μοσάντ που βρίσκονταν στο ιρανικό έδαφος, αφού έλαβαν πληροφορίες ότι ο Χανίγια βρισκόταν πράγματι στο δωμάτιο.

Το Ισραήλ είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο - Προειδοποιεί τους πολίτες του να είναι προσεκτικοί στο εξωτερικό

Ο αρχηγός της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας Τόμερ Μπαρ, προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα δράσει εναντίον οποιουδήποτε σχεδιάζει να βλάψει τους πολίτες του.

«Είμαστε ισχυρά προετοιμασμένοι στην άμυνα. Εκατοντάδες στρατιώτες της αεράμυνας, μαζί με το προσωπικό εναέριου ελέγχου, είναι σταθμευμένοι σε όλη τη χώρα και έτοιμοι να εκτελέσουν την αποστολή τους», δήλωσε ο Μπαρ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαμήνυσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

«Το Ισραήλ είναι καλά προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενο, τόσο από αμυντική όσο και από επιθετική άποψη», είπε χαρακτηριστικά μετά την επίσκεψή του στην έδρα της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου του στρατού, που είναι αρμόδια για την πολιτική προστασία. «Θα επιβάλουμε πολύ βαρύ τίμημα για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον μας, απ’ οπουδήποτε και αν προέρχεται», σημείωσε.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση