
Ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρικών οχημάτων BYD, βρίσκεται στη διαδικασία αλλαγής της ευρωπαϊκής του στρατηγικής, ύστερα από μια απογοητευτική πρώτη επαφή με την αγορά. Η εταιρεία κατέγραψε πωλήσεις 57.000 οχημάτων στην Ευρώπη το 2024, που αντιστοιχούν στο 2,8% του μεριδίου αγοράς, μένοντας μακριά από τον στόχο του 5%.
Η BYD, που πολύ σύντομα ανοίγει γραφεία και εκθεσιακό χώρο στην Κύπρο, αναγνώρισε πως δεν υπολόγισε σωστά τις συνήθειες των Ευρωπαίων και έλαβε αποφάσεις για νέες προωθητικές ενέργειες που να λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα που αφορούν την ευρωπαϊκή, μεταξύ των οποίων και η κυπριακή. Η στροφή της εταιρείες σε νέο προσανατολισμό επιβεβαιώνεται και από δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο.
Η BYD, που ξεπέρασε το 2024 την Tesla στις παγκόσμιες πωλήσεις EV, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να βασίζεται για πάντα στην κινεζική αγορά, όπου η σφοδρή τιμολογιακή μάχη έχει ρίξει τα περιθώρια κέρδους. Η Ευρώπη είναι κρίσιμος κόμβος για τη διεθνή επέκταση της μάρκας. Το πρώτο της ευρωπαϊκό εργοστάσιο, στην Ουγγαρία, αναμένεται να ξεκινήσει παραγωγή στο τέλος του έτους και θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον.
Εκθεσιακοί χώροι στην Κύπρο
Όπως δημοσιεύσαμε πρόσφατα, η αντιπροσωπεία της BYD (Build Your Dreams) στην Κύπρο αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της περί τα μέσα Μαΐου, σε Λευκωσία και Λεμεσό. Ο εκθεσιακός της χώρος θα ανοίξει στην οδό 28ης Οκτωβρίου στην Έγκωμη, καθώς και στη Λεωφόρο Αγίου Αθανάσιου, αντιστοίχως.
Η εταιρεία έχει ήδη αποφασίσει ποια μοντέλα αυτοκινήτων θα τοποθετήσει στη βιτρίνα της. Πρόκειται για το ηλεκτρικό ATTO 3, το ηλεκτρικό BYD SEAL, το υβριδικό BYD SEAL U DM-i και το ηλεκτρικό BYD SEALION 7.
Οι Κύπριοι έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την επικείμενη είσοδο της BYD στην κυπριακή αγορά. Ζητούν πληροφορίες αναφορικά με τις τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και από το κατάστημα της BYD στην Ελλάδα, καθώς και από την Electroline (Alpan Group) στην Κύπρο, που είναι o επίσημος διανομέας της εταιρείας.
Τα βασικά προβλήματα
Τι πήγε λάθος με την αρχική στρατηγική της εταιρείας στην Ευρώπη; Τα βασικά προβλήματα εντοπίστηκαν στην υπερεκτίμηση της αποδοχής των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων, στην έλλειψη επαρκούς αντιπροσωπευτικού δικτύου και -το σημαντικότερο- στην απουσία στελεχών με εμπειρία και γνώση των ιδιαιτεροτήτων της ευρωπαϊκής αγοράς.
Γι’ αυτό και η BYD, σύμφωνα με το Reuters, προχώρησε σε γενναίες αλλαγές: προσέλαβε έμπειρα στελέχη από τη Stellantis, όπως τη Μαρία Γκράτσια Νταβίνο και τον Αλεσάντρο Γκρόσο, ενώ ανέθεσε την ευθύνη της περιοχής σε ένα από τα πιο ισχυρά στελέχη της, τη Στέλα Λι.
Σύμφωνα με αναλυτές, το βασικό λάθος της BYD ήταν ότι αντιμετώπισε την Ευρώπη ως ενιαία αγορά, αγνοώντας ότι κάθε χώρα έχει δικές της προσδοκίες και εντελώς διαφορετικά καταναλωτικά πρότυπα. Σε μια ενδεικτική αστοχία, προχώρησε σε χορηγία για το Euro 2024 διαφημίζοντας τον τίτλο «Νο1 κατασκευαστής NEV» (New Energy Vehicles) - έναν όρο που χρησιμοποιείται μόνο στην Κίνα και είναι άγνωστος στο ευρωπαϊκό κοινό.
Plug-in υβριδικά και σημεία πώλησης
Παράλληλα, εγκατέλειψε την αρχική στρατηγική των αμιγώς EV μοντέλων, προκρίνοντας πλέον plug-in υβριδικά - ειδικά για αγορές όπως η Γερμανία και η Ιταλία, όπου η πράσινη μετάβαση παραμένει διστακτική. Η BYD ανακοίνωσε επίσης ότι θα αυξήσει δραστικά τα σημεία πώλησης, όπως στη Γερμανία, που από 27 θα γίνουν 120.
Οι πρώτες κινήσεις δείχνουν ήδη θετικό πρόσημο καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2025 η εταιρεία τριπλασίασε τις πωλήσεις της στην Ευρώπη. Η πορεία, πάντως, παραμένει δύσκολη, με τον ανταγωνισμό από άλλες κινεζικές μάρκες να αυξάνεται ραγδαία.